Reisbranche

Duitse overheid schiet TUI opnieuw te hulp met miljard

Reis- en luchtvaartorganisatie TUI ontvangt nog eens 1,2 miljard euro aan noodleningen van de Duitse overheid. De hulp moet het reisconcern verzekeren van voldoende financiële ruimte voor het geval de coronapandemie het internationale toerisme voor een langere periode dwarszit. In april kreeg TUI al 1,8 miljard euro aan noodleningen.

TUI leed in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar, dat liep tot eind maart, een verlies van 740,5 miljoen euro door de coronacrisis. Dat was ruim het viervoudige van het verlies een jaar eerder.

Het concern sprak van de „zwaarste crisis ooit” en kondigde bij die kwartaalcijfers aan tot 8.000 banen te schrappen. Wat de gevolgen van die reorganisatie zijn voor Nederlandse onderdelen van TUI, is nog onduidelijk. In Nederland heeft de reisorganisatie zo’n 2.800 medewerkers, werkzaam bij de 130 reisbureaus, de luchtvaartmaatschappij en op de kantoren van TUI in Rijswijk en Enschede.

Deze donderdag maakte TUI resultaten bekend over het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. De omzet van het concern daalde door de wereldwijde reisrestricties met bijna 99 procent ten opzichte van een jaar eerder tot 71,8 miljoen euro. Het nettoverlies bedroeg meer dan 1,4 miljard euro. (ANP)