Recensie

Recensie Muziek

Een staalkaart van Maidza’s hiphopsmaken

De in Zimbabwe geboren en in Adelaide, Australië, opgegroeide Tkay Maidza (23), heeft zich de van Amerikaanse hiphop bekende bravoure en grootspraak zozeer eigen gemaakt dat ze in Amerika door een platenmaatschappij werd opgemerkt en daar inmiddels haar tweede album uitbracht. Dit Last Year Was Weird, Vol.2 is een staalkaart van Maidza’s hiphopsmaken: de toegankelijke pop van het zangerige ‘You Sad’, de knallende chaos van ‘Awake’, en de retro-futuristische toon van ‘Don’t Call Again’. In de single ‘Shook’, dat bombastisch opent en dan minimalistisch deint, ploppen haar woorden als de kurken van champagneflessen. Anders dan op het debuutalbum, waarop ze uitdagende hiphop liet horen, klinkt Tkay Maidza hier zowel zwoel – in ‘My Flowers’ –, als brutaal. De instrumentaties lijken hierop aangepast: ze zijn deinend of staccato; in de stijl van jarenzeventigsoul of hedendaagse noise.

Concert: 9/11 Paradiso, Amsterdam.