Laatste nieuws Covid-19

Opnieuw coronabesmettingen op nertsenbedrijf, ditmaal in Gelderland

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland van vrijdag 14 augustus. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op vrijdag 14 augustus de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier verder in het blog van zaterdag 15 augustus

Geen besmettingen tweede testdag Terschelling, jongerencamping maandag dicht

Bij de testlocatie op Terschelling is vrijdag niemand positief getest op het coronavirus. Dat meldt de Friese afdeling van de GGD. De GGD zegt 169 uitslagen binnen te hebben, die allemaal negatief zijn. Morgen wordt de uitslag van nog eens 131 personen verwacht.

Vrijdag kwamen opnieuw tientallen mensen af op de teststraat op het Friese eiland, liet de GGD eerder op de dag al weten. Op Terschelling werd donderdag een testlocatie ingericht, nadat acht jongeren na thuiskomst van een verblijf op een jongerencamping besmet bleken met Covid-19.

Vandaag werd ook duidelijk dat de camping in kwestie, Camping Appelhof, aanstaande maandag om 12.00 uur dicht moet. Eerder hadden de gemeente Terschelling en Veiligheidsregio Friesland de camping opgedragen zondag al te sluiten, maar na overleg werd besloten dit met één dag uit te stellen, zodat jongeren het eiland gespreid kunnen verlaten.

Met dit besluit komt er volgens de autoriteiten „duidelijkheid” voor alle jongeren die nog op de camping staan of erheen hadden willen gaan en voor de inwoners van Terschelling zelf. Hoewel het aantal jongeren dat positief is getest op corona tot dusverre gelukkig meevalt, nemen we de situatie heel serieus,” aldus burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld van Terschelling.

De testlocatie op Terschelling, in Midsland. Foto Jacob van Essen/ANP

Opnieuw coronabesmettingen op nertsenbedrijf

Op een nertsenbedrijf in de Gelderse gemeente West Maas en Waal is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het besmette bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd, meldt het ministerie van Volksgezondheid vrijdagavond. Het is al het 31ste nertsenbedrijf waar coronabesmettingen zijn aangetroffen.

Het gaat om een bedrijf in Altforst met zo’n 12.000 moederdieren, waar via het zogeheten ‘early warning’-systeem donderdag al verdenkingen waren van infecties. Binnen dat systeem moeten fokkerijen wekelijks kadavers opsturen van natuurlijk gestorven nertsen voor onderzoek.

Ook op een nertsenbedrijf in de Limburgse gemeente Gennep werd deze week een coronabesmetting vastgesteld. Daar worden 1800 nertsen geruimd.

Er komt binnenkort een stopregeling voor nertsenbedrijven, die daarbinnen een vergoeding kunnen krijgen als ze hun bedrijf vrijwillig sluiten. In 2024 wordt nertsenfokkerij sowieso verboden.

Griekenland scherpt coronamaatregelen aan

Restaurants en bars in grote delen van Griekenland moeten voorlopig om middernacht de deuren sluiten. Dat heeft minister Nikos Hardalias volgens persbureau Reuters aangekondigd in verband met het oplopend aantal coronabesmettingen. Het gaat om horeca in Athene, maar ook om bars en restaurants op populaire toeristische eilanden als Kreta, Rhodos, Kos en Zakynthos.

Reizigers uit Nederland, België en een aantal andere Europese landen moeten ook aantonen dat ze negatief getest zijn op het coronavirus alvorens Griekenland in te mogen. Verder zijn bijeenkomsten met meer dan vijftig personen tot in elk geval 24 augustus verboden.

Griekenland is met in totaal 6.632 vastgestelde besmettingen sinds de uitbraak van het coronavirus relatief gespaard gebleven, maar noteerde woensdag een recordaantal besmettingen op dagbasis: 262. Ook deze vrijdag zijn er weer 254 bijgekomen.

Premier Kyriakos Mitsotakis spoorde eerder op vrijdag Griekse jongeren aan mondkapjes te dragen. Hij waarschuwde dat ze niet immuun zijn voor het virus en ook onbedoeld hun familie kunnen besmetten.

Horeca in Athene. Foto Yannis Kolesidis/EPA

Middelbare school Assen voert mondkapjesplicht in

Het Vincent van Gogh College in Assen voert op een van de locaties een mondkapjesplicht in voor alle leerlingen vanaf de vierde klas en voor medewerkers. Het is voor zover bekend de eerste school in Nederland die een dergelijke maatregel instelt.

„We zijn hiermee strenger dan de richtlijnen die begin juni bekend zijn gemaakt”, zegt Koos Nieuwland van de school tegen RTV Drenthe. „Ik voer liever nu een maatregel in die over twee weken overbodig blijkt, dan dat ik straks sorry moet zeggen als een groepje jongeren naar een wild oord is geweest en vervolgens elkaar besmet.”

De mondkapjes zijn alleen binnen verplicht en niet tijdens de pauzes op het plein en de gymlessen buiten. De mondkapjesplicht geldt vooralsnog tot 1 september. „Dit in verband met de incubatietijd die het virus kan hebben. Als dan blijkt dat het aantal besmettingen in Drenthe onverminderd laag blijft, willen we de maatregel schrappen”, schrijft de school aan ouders en leerlingen. Ook op een middelbare school in Hilversum gaat een mondkapjesplicht gelden.

Uit een enquête van de vakbond Leraren in Actie bleek eerder deze week dat veel leraren het niet zien zitten om de middelbare scholen volledig open te laten gaan, zonder mondkapjes en afstandsregels voor leerlingen. De Regio Noord is de eerste regio waar de scholen vanaf maandag weer opengaan na de vakantie.

Coronacijfers in Amsterdam voortaan per stadsdeel

De GGD Amsterdam gaat voortaan wekelijks het aantal coronabesmettingen per stadsdeel melden. De GGD brengt eens per week cijfers naar buiten.

De veiligheidsregio Amsterdam zegt vrijdag dat het aantal besmettingen in de hoofdstad sinds juli fors oploopt. In de week van 27 juli tot 2 augustus raakten nog 4,5 per 10.000 inwoners besmet. In de week van 2 tot 9 augustus was dat gemiddelde opgelopen tot 8,1 persoon. De meeste besmettingen worden gezien bij jongeren in de leeftijd van 13 tot 30 jaar.

Afgelopen etmaal werden in de regio Amsterdam-Amstelland 135 nieuwe gevallen geregistreerd, waaronder 120 in Amsterdam zelf. In stadsdeel Nieuw-West werden afgelopen week de meeste besmettingen vastgesteld. Om het aantal besmettingen terug te dringen, maakte de veiligheidsregio vandaag ook bekend de handhaving op feest- en horecalocaties aan te scherpen. Volgens het bestuur van de veiligheidsregio zijn er signalen dat „sommige horecaondernemers zeer bewust de regels overtreden". Zo vragen zij bezoekers hun telefooncamera’s af te plakken en wordt gasten gesommeerd te gaan zitten zodra handhaving in de buurt is.

Een waarschuwingsbord in het centrum van Amsterdam. Foto Remko de Waal/ANP

Reisadvies voor VK aangepast naar oranje

Niet-noodzakelijke reizen naar het Verenigd Koninkrijk worden vanaf zaterdag afgeraden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies bijgesteld van geel naar oranje, nadat de Britten opnieuw reisbeperkingen hadden ingesteld voor Nederlanders. Er wordt alleen nog noodzakelijk (weg)verkeer toegelaten en er geldt een strikte thuisquarantaine van veertien dagen voor reizigers die uit Nederland komen.

Voor reizen naar de stad Leicester en een aantal omliggende gemeenten gold vanwege een lokale uitbraak van het coronavirus al een reiswaarschuwing. Reizigers die vanuit het VK naar Nederland komen, hoeven niet in quarantaine. Er is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland.

Het VK stelde naast Nederland ook beperkingen in voor Frankrijk. Dat betekent dat veel Britten die in Frankrijk vakantie vieren bij thuiskomst in quarantaine moeten, tenzij ze voor 04.00 uur op zaterdag de grens over gaan. Vrijdag zei vervoersbedrijf Eurostar, uitbater van de tunnel tussen Frankrijk en Engeland, dat alle shuttles waren volgeboekt tot zaterdag, meldt persbureau AFP.

Een terras in Londen. Foto Will Oliver/EPA

636 nieuwe besmettingen: vooral in de steden

Het RIVM registreerde tussen donderdag- en vrijdagmiddag 636 nieuwe coronabesmettingen. Dit zijn er iets meer dan gisteren, toen er 577 gevallen bij kwamen. De nieuwe besmettingen komen voornamelijk uit grote steden. Zo werden 135 van de nieuwe gevallen in Amsterdam vastgesteld, 103 in Rotterdam en 89 in Den Haag. Vooral mensen van twintig tot veertig jaar oud raakten besmet.

Op de intensive cares liggen 38 mensen met Covid-19, dat zijn er zeven meer dan op donderdag. Verder werden elf coronapatiënten het afgelopen etmaal opgenomen in het ziekenhuis en twee mensen stierven aan de gevolgen van het virus.

Spanje sluit nachtclubs vanwege nieuwe besmettingen

De Spaanse regering gaat nachtclubs door het hele land sluiten vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. Dat maakte de minister van Volksgezondheid Salvador Illa vrijdag bekend na afloop van een spoedvergadering met de regio's. Ook wordt roken op straat verboden op plekken waar geen twee meter afstand kan worden gehouden. De nieuwe maatregelen zullen "ergens in de komende dagen" ingaan.

De nachtclubs heropenden in juni na een maandenlange sluiting, onder de voorwaarde dat er niet werd gedanst. Nu de clubs weer dichtgaan, roept Illa jongeren op om niet op straat bijeen te komen en samen alcohol te drinken. Daarnaast raadt de minister het iedereen af om met meer dan tien mensen samen te komen. Bars en andere horecagelegenheden mogen tot maximaal 01.00 uur open blijven.

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen loopt op in het land. Donderdag meldden de Spaanse autoriteiten 2.935 nieuwe gevallen in 24 uur, het hoogste aantal sinds april. De meeste nieuwe besmettingen komen uit Madrid, daar testten 842 mensen positief op het virus.

Een gemaskerde agent voor een nachtclub in Fuengirola, in de buurt van Malaga. Foto AP / Jesus Merida

Europese Commissie neemt Nederlands akkoord met AstraZeneca voor 400 miljoen vaccins over

De Europese Commissie heeft een akkoord gesloten met de farmaceut AstraZeneca om 400 miljoen doses van een toekomstig vaccin tegen het coronavirus te kopen, zodra dat op de markt komt. Dat heeft de commissie vrijdag bekendgemaakt. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid bevestigt dat het gaat om de overname van het akkoord dat Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië in juni met de Brits-Zweedse farmaceut sloot.

Dit is het eerste akkoord dat Europa sluit voor het inkopen van potentiële vaccins tegen Covid-19. De Europese Commissie stelt nog in gesprek te zijn met andere bedrijven over vergelijkbare afspraken. Het gaat om de koop van 300 miljoen doses van het vaccin, met de optie om er nog 100 miljoen bij te kopen.

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat de overname van de deal door de commissie geen gevolgen heeft voor het aantal vaccins dat Nederland uiteindelijke krijgt, omdat het eerste akkoord ook voor alle EU-landen bedoeld was. Het is de bedoeling dat de vaccins evenredig naar rato van bevolkingsaantallen worden verdeeld over de EU-lidstaten. Nederland zou zo'n 3,9 procent van de vaccins krijgen, goed voor ruim 15,5 miljoen doses.

„Een veilig en effectief vaccin blijft de betrouwbaarste strategie om onze burgers en de rest van de wereld te beschermen tegen het coronavirus”, aldus Commissaris Stella Kyriakides (Gezondheidszorg en Voedselveiligheid). AstraZeneca test het ontwikkelde vaccin momenteel op effectiviteit en veiligheid. Het is nog niet bekend wanneer het vaccin klaar is voor gebruik.

Parijs en Marseille uitgeroepen tot 'rode' zones

De Franse regering heeft Parijs, Marseille en het gebied daaromheen uitgeroepen tot 'rode' zones vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. Het gaat Parijs, Marseille en het omliggende Bouches-du-Rhône.

Lokale autoriteiten in Parijs en Marseille hebben met dit besluit de bevoegdheid gekregen om extra maatregelen te treffen, zoals het sluiten van horeca en het limiteren van inkomende vluchten. Eerder deze week voerden de steden al een mondkapjesplicht in voor op drukke openbare plekken.

In Frankrijk werden donderdag meer dan 2.500 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd in 24 uur, voor de tweede dag op een rij. Deze aantallen werden voor het laatst in april gemeld, toen Frankrijk midden in één van de strengste lockdowns van Europa zat.

In de haven van Marseille bepalen mondkapjes het straatbeeld. Foto AP / Daniel Cole

Recordkrimp Nederlandse economie door coronacrisis

De Nederlandse economie slonk nooit zo hard als in het tweede kwartaal van dit jaar, zo becijferde het CBS vrijdag. Met 8,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar, is de krimp evengoed minder ernstig dan in veel andere eurolanden.

Lees het nieuwsbericht: Nederlandse economie maakt recordkrimp van 8,5 procent door

NS lijdt 185 miljoen verlies en wil extra steun voor ov-sector

De NS leed in de eerste zes maanden van dit jaar 185 miljoen euro verlies door dalende reizigersaantallen vanwege de coronacrisis. Vorig jaar maakte het bedrijf nog 96 miljoen euro winst. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde halfjaarcijfers van de treinvervoerder.

De NS vraagt de overheid om extra steun om ook de komende „onzekere” maanden door te komen. Zonder financiële steun van de overheid zou het bedrijf 1.078 miljoen euro verlies hebben geleden in het eerste halfjaar van 2020.

NS-topman Roger van Boxtel verwacht dat het reisgedrag van Nederlanders pas na 2024 op het niveau van vorig jaar zal zijn. „Terwijl de vaste kosten gewoon doorlopen. De Nederlandse ov-sector moet zich aanpassen, maar gaat het niet redden zonder verdere steun.” Onder deze aanpassingen vallen bijvoorbeeld het maken van afspraken met het onderwijs en bedrijfsleven over gespreid reizen. Ook richt de spoorwegvervoerder zich meer op recreatieve reizigers in plaats van forensen.

De belangrijkste oorzaak voor het verlies is dat veel mensen het openbaar vervoer zijn gaan mijden vanaf maart, toen de eerste gevallen met het coronavirus in Nederland werden gemeld en niet-noodzakelijke reizen met het openbaar vervoer afgeraden werden. Toen daalde het aantal reizigers tot ongeveer 10 procent van het oorspronkelijke aantal. Aangezien veel Nederlanders nog steeds thuis werken en niet op kantoor, zijn de reizigersaantallen ook nu nog niet op het oude niveau: momenteel ligt het reizigersaantal ongeveer op twee vijfde van het oude niveau.

Coronacrisis raakt arbeidsmarkt: minder banen, meer werklozen

Het aantal banen in Nederland is in het tweede kwartaal van 2020 met 3 procent afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Het gaat om 322.000 minder banen, een cijfer dat volgens het CBS nog hoger uitvalt vanwege de vele banen die stil kwamen te liggen vanwege de coronacrisis. Met de daling is de banengroei die de afgelopen twee jaar zichtbaar was op de Nederlandse arbeidsmarkt in een keer tenietgedaan.

De daling komt door de 334.000 werknemersbanen die verloren gingen in het afgelopen kwartaal. Er kwamen wel twaalfduizend banen van zelfstandigen bij. Bij uitzendbureaus ging er een recordaantal van 130.000 banen verloren in het tweede kwartaal, een daling van 17 procent. De zwaarst getroffen sectoren waren de handel, de horeca, de transport en de zakelijke dienstverlening.

Het aantal werklozen in Nederland steeg met 26 procent in aril, mei en juni. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 betekent dat een stijging van 72.000 naar 349.000 werklozen. Sinds het eerste kwartaal van 2014 nam het aantal werklozen in Nederland juist af, maar door de coronacrisis is er voor het eerst in meer dan zes jaar een stijging zichtbaar. Het percentage werklozen steeg van 3 procent naar 3,8 procent: de grootste stijging in één kwartaal sinds het CBS in 2003 begon met kwartaalcijfers publiceren. Het aantal mensen dat al een jaar of langer zoekt naar werk daalde wel met 69.000.

Een ander teken van de impact van de coronacrisis op de arbeidsmarkt is de afname in vacatures. Tegen het einde van het tweede kwartaal van 2020 waren er met 200.000 vacatures 26.000 minder vacatures dan in het kwartaal ervoor, toen dat aantal al met 60.000 was teruggelopen. Dit betekent dat het totale aantal vacatures binnen een half jaar tijd is afgenomen met 30 procent. Er kwamen in het tweede kwartaal van dit jaar ook 217.000 vacatures bij, het laagste aantal sinds 2015.

Lees ook: Het is officieel: bijna heel Europa verkeert in een recessie

272.000 flexwerknemers minder dan vorig jaar

Het aantal flexwerknemers is het afgelopen kwartaal met 272.000 gedaald in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aantal werknemers met een flexcontract kwam daarmee uit op 1,7 miljoen. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat vooral om mensen die minder dan een half jaar in dienst waren.

De grootste groep betrof mensen die werkten als kelner of barpersoneel. In deze sector waren er in het tweede kwartaal bijna 50.000 minder flexwerknemers aan het werk dan een jaar eerder. Daarnaast waren er ook minder flexkrachten aan het werk als verkoopmedewerker in de detailhandel (26.000 minder), chauffeur (25.000), administratief medewerker (23.000) en schoonmaker of keukenhulp (23.000).

De afname betrof vooral uitzendkrachten en oproep- en invalkrachten. Zij maakten bijna de helft uit van de totale afname van het aantal flexwerknemers het afgelopen jaar. Alleen bij de werknemers met een jaarcontract was geen afname te zien.

Het aantal flexwerknemers daalt sinds vorig jaar. Voor het eerst kwamen er afgelopen kwartaal minder werknemers met een vast contract of zzp'ers voor terug. Hierdoor is het totaal aantal werkenden teruggelopen ten opzichte van vorig jaar, aldus het CBS. Het tweede kwartaal loopt van april tot en met juni. Tijdens de coronacrisis hebben bedrijven flexkrachten minder vaak ingezet.

Lees ook: Crisis treft flexkracht Schiphol hard: ‘Ik sta op straat, net voor pensioen, wat moet ik nu?’

VK: Reizigers uit Nederland moeten veertien dagen in quarantaine

Reizigers uit Nederland moeten vanaf zaterdag veertien dagen in zelfisolatie als ze het Verenigd Koninkrijk binnenkomen. Dat heeft minister Grant Shapps (Transport) bekendgemaakt. Ook Frankrijk en Aruba zijn op de quarantainelijst in het land gezet.

Eerder op donderdag had premier Boris Johnson al aangekondigd dat zijn regering “meedogenloos” zou zijn bij het nemen van beslissingen over quarantaineverplichtingen voor reizigers uit bepaalde Europese landen.

Op de quarantainelijst van het Verenigd Koninkrijk staan verder landen als België, Spanje en Monaco, waar het aantal besmettingen de afgelopen dagen ook is opgelopen. Ook Britten die terugkeren uit deze landen moeten verplicht in thuisisolatie.

Twitter avatar grantshapps Rt Hon Grant Shapps MP Data shows we need to remove France, the Netherlands, Monaco, Malta, Turks & Caicos & Aruba from our list of #coronavirus Travel Corridors to keep infection rates DOWN. If you arrive in the UK after 0400 Saturday from these destinations, you will need to self-isolate for 14 days.

Laatste nieuws

In dit blog houdt NRC u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

  • In Nieuw-Zeeland is het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus toegenomen met dertien. Het aantal nieuwe besmettingen staat daarmee op 36. Het land was meer dan drie maanden vrij van bevestigde coronagevallen, tot eerder deze week.
  • De Rabobank heeft het afgelopen halfjaar een fors lagere winst geboekt vanwege de coronacrisis. De nettowinst van de bank daalde met 81 procent tot 227 miljoen euro ten opzichte van vorig jaar.
  • Na een testdag onder jongeren op Terschelling is bij één persoon het coronavirus vastgesteld. 133 tests kwamen negatief terug en van 9 personen is de uitslag nog niet bekend. Nog eens zestig testen kwamen te laat om nog op tijd naar het laboratorium te kunnen worden gebracht.
  • KLM stelt een eerder afgesproken loonsverhoging van 2,5 procent uit. Het besluit is genomen zonder instemming van de vakbonden. Een loonsverhoging kan het bedrijf zich tijdens deze coronacrisis „niet veroorloven". FNV zegt „zeer ontstemd” te zijn en een kort geding te overwegen.
Lees hier: het vorige blog terug