Verplicht in quarantaine, GGD’s hebben achterstand

Coronavirus Wie uit bron- en contactonderzoek als mogelijk besmet naar voren komt, moet straks verplicht in quarantaine.

Het kabinet scherpt de coronamaatregelen verder aan. Quarantaine wordt verplicht voor mensen die uit bron- en contactonderzoek naar voren zijn gekomen als mogelijk besmet. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) dinsdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Dat is nodig omdat het aantal besmettingen in Nederland oploopt en de bereidheid om de regels na te leven „lijkt af te nemen”, schrijft de minister. De verplichte quarantaine wordt in de tweede helft van volgende week ingevoerd.

Wie in contact is geweest met een besmet persoon en dus mogelijk zelf het virus bij zich draagt, kan op last van de voorzitter van de veiligheidsregio verplicht worden thuis te blijven. De voorzitter kan daartoe een „beschikking tot gedwongen quarantaine” uitvaardigen. Twee weken geleden zag het kabinet nog af van het invoeren van een quarantaineplicht.

Het naleven van de quarantaineplicht wordt gecontroleerd, schrijft De Jonge. Maar door wie en hoe is nog niet bepaald, laat een woordvoerder weten. Wie zich niet aan de quarantaineplicht houdt, pleegt een strafbaar feit. Welke strafeis hieraan wordt verbonden, is ook nog niet bekend; het Openbaar Ministerie buigt zich hier nog over. „Het kan gaan om een forse straf”, zei De Jonge tegen de NOS. Ook kijkt het kabinet nog naar de mogelijkheden om medewerking aan bron- en contactonderzoek verplicht te stellen: „De medewerking zou kunnen worden afgedwongen door een last onder dwangsom op te leggen.” Hiervoor bestaan nog geen juridische kaders.

Verder wil de minister het voor reizigers uit risicogebieden verplichten om in quarantaine te gaan. Nu geldt voor die groep enkel nog het dringend advies zich af te zonderen. Het kabinet wil de wet zo aanpassen dat iedereen die uit een oranje gebeid naar Nederland komt, direct in quarantaine gaat.

GGD Amsterdam krijgt hulp

Eerder dinsdag werd duidelijk dat GGD’s een achterstand hebben opgelopen bij het registreren van de bron van besmettingsclusters. Bij 30 procent van de besmettingen is vorige week geen bron- en contactonderzoek gedaan, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel dinsdag in de Tweede Kamer. De GGD’s in brandhaarden Rotterdam en Amsterdam lieten weten de onderzoeken niet volledig te kunnen uitvoeren vanwege te weinig personeel.

GGD’s door heel het land springen bij in de regio’s waar veel besmettingen zijn, om hun collega’s te helpen met bron- en contactonderzoek, laat GGD GHOR, de vereniging van GGD’s, weten na vragen van NRC. Via een landelijk programmateam hebben de GGD’s Groningen, Drenthe, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Twente, Zuid-Limburg, Friesland en Brabant Zuidoost geholpen in onder meer Rotterdam en Amsterdam. Sommige regelen de hulp ook onderling.

In Rotterdam test 10 procent van de mensen die zich op corona laat testen positief. In Amsterdam is dit bijna 6 procent en in Bergen op Zoom ruim 14 procent. Landelijk wordt uitgegaan van een besmettingsgraad van 2 procent. „Landelijk kan er genoeg capaciteit zijn voor bron- en contactonderzoek, maar omdat je niet van tevoren weet waar de brandhaarden zullen ontstaan, heb je niet onmiddellijk passende capaciteit ter plekke”, legt Paul van der Velden uit, directeur van GGD Gelderland Midden. De GGD’s zijn vanaf begin mei aan het opschalen.

GGD’s moeten elkaar te hulp schieten pagina 4-5Hoe handhaaf je thuisquarantaine pagina 6-7