‘Veel geschikte mensen vallen nu af’

Interview Louise Mijjer

Bron- en contactonderzoek? Dat kan ik, dacht Louise Mijjer. Tien jaar lang deed ze niets anders bij de recherche. Toch kon ze niet aan de slag bij de GGD.

Een medewerker van de GGD Rotterdam-Rijnmond neemt een coronatest af in een teststraat.
Een medewerker van de GGD Rotterdam-Rijnmond neemt een coronatest af in een teststraat. Foto Koen van Weel / ANP

Louise Mijjer (63) snapt er niks van. GGD’s kampen met een flink tekort aan mankracht om met corona besmette mensen op te sporen en hun omgeving in kaart te brengen. In Amsterdam en Rotterdam werd afgelopen week het bron- en contactonderzoek drastisch teruggeschroefd vanwege het gebrek aan personeel.

Toch zit Mijjer, uit de omgeving van Rotterdam, nu thuis. Waarom doet zij nu geen bron- en contactonderzoek?

Meer dan tien jaar werkte ze als assistent bij een groot bedrijf dat recherche-onderzoek doet. Ze deed er niet anders dan bron- en contactonderzoek. Haar specialiteit: analytisch nadenken, verbanden leggen, mensen overtuigen om mee te werken. Ze is ervoor opgeleid. „Ik kan dat, ik heb alle vaardigheden om brandhaarden op te sporen”, zegt ze.

In maart nam ze daarom gelijk contact op met de GGD. „Ik was heel enthousiast toen ik hoorde dat ze mensen zochten. Ik had echt iets kunnen bijdragen.” Ze werd echter niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en hoorde niks meer van de GGD.

Of dat bewust is, weet ze niet, maar later las ze tot haar ergernis dat een medische achtergrond vereist is voor de functie. „Ik kan me goed voorstellen dat je misschien bijgeschoold moet worden, maar een driedaagse cursus moet toch genoeg zijn om de coronasymptomen te herkennen? Nu vallen heel veel geschikte mensen af omdat ze geen medische opleiding hebben gehad.”

Ook callcentermedewerkers zijn hard nodig

Uit persoonlijke ontboezemingen op sociale media blijkt dat andere mensen ook op dit probleem stuiten.

„Voor dit werk heb je analytische vaardigheden nodig, that’s it”, zegt Mijjer. In de vacature van de GGD staat: „Je hebt een hbo-diploma óf een mbo4-diploma met een medische achtergrond.” De GGD kon woensdag niet direct zeggen of ze sollicitanten ook daadwerkelijk weigert wegens een gebrek aan medische achtergrond.

Lees ook: GGD’s moeten elkaar nu te hulp schieten

Niet alleen in het bron- en contactonderzoek komt de GGD handen tekort. Ook callcentermedewerkers zijn hard nodig, om testuitslagen door te bellen bijvoorbeeld. En ook hier wordt het mensen niet gemakkelijk én niet aantrekkelijk gemaakt om te solliciteren. Zo twitterde Cihan Ugural over een vacature voor callcentermedewerker via uitzendbureau YoungCapital: „Zo diep zijn we gezakt! Ze zoeken een hbo’er; mét ervaring; je gaat werken voor de overheid (GGD); je gaat een belangrijke bijdrage leveren aan de landelijke bestrijding van de coronacrisis. En je krijgt slechts 10 euro bruto per uur.”

Inmiddels lopen de tekorten bij de GGD’s zo hoog op, dat Louise Mijjer overweegt opnieuw te solliciteren. „Als er zo weinig geld wordt vrijgemaakt voor deze functies, snap ik wel dat er weinig geschikte mensen aankloppen”, zegt ze. „Maar ik was zelf bijna zover om voor te stellen het gratis te doen, zo leuk vind ik het.”