Mediatycoon en activist Jimmy Lai op borgtocht vrij

Hongkong Voor de voorlopige vrijlating van de 71-jarige prodemocratische activist Jimmy Lai is omgerekend 33.000 euro betaald. Hij wordt verdacht van samenzwering met buitenlandse mogendheden.
Foto Jerome Favre/EPA

In Hongkong is mediatycoon en activist Jimmy Lai dinsdagnacht lokale tijd op borgtocht vrijgelaten na veertig uur te hebben vastgezeten. De prominente prodemocratische activist werd maandag met negen anderen opgepakt onder de omstreden nieuwe veiligheidswet op verdenking van samenzwering met buitenlandse mogendheden.

Om steun aan hem te betuigen kochten veel inwoners van Hongkong dinsdag de door hem opgerichte krant Apple Daily. Na zijn vrijlating zwaaide de 71-jarige Lai naar de tientallen journalisten en sympathisanten die hem op stonden te wachten bij het politiebureau Mong Kok, maar zei hij niks over zijn zaak. Zijn aanhang schreeuwde „Steun Apple! Blijf steunen tot het eind!”

Volgens The South China Morning Post bedroeg de borgsom 300.000 Hongkongse dollar (33.000 euro). Ook de negen andere opgepakte activisten werden dinsdagavond een voor een vrijgelaten.

De op 30 juni ingevoerde veiligheidswet is volgens de hoogste bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, hard nodig vanwege „de door externe krachten aangewakkerde protesten” van het afgelopen jaar. Maar volgens critici is de wet een instrument voor China om tegenstanders te onderdrukken en komt er een einde aan de vrije pers in de voormalige Britse kolonie.

Lees ook dit profiel van Jimmy Lai: Onverschrokken voorvechter van democratie in Hongkong