Laatste nieuws coronavirus

KLM stelt geplande loonsverhoging uit

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland van donderdag 13 augustus. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op donderdag 13 augustus de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van vrijdag 14 augustus

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

  • In Nieuw-Zeeland is het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus toegenomen met dertien. Het aantal nieuwe besmettingen staat daarmee op 36. Het land was meer dan drie maanden vrij van bevestigde coronagevallen, tot eerder deze week.
  • De Rabobank heeft het afgelopen halfjaar een fors lagere winst geboekt vanwege de coronacrisis. De nettowinst van de bank daalde met 81 procent tot 227 miljoen euro ten opzichte van vorig jaar.
  • Na een testdag onder jongeren op Terschelling is bij één persoon het coronavirus vastgesteld. 133 tests kwamen negatief terug en van 9 personen is de uitslag nog niet bekend. Nog eens zestig testen kwamen te laat om nog op tijd naar het laboratorium te kunnen worden gebracht.
  • KLM stelt een eerder afgesproken loonsverhoging van 2,5 procent uit. Het besluit is genomen zonder instemming van de vakbonden. Een loonsverhoging kan het bedrijf zich tijdens deze coronacrisis „niet veroorloven". FNV zegt „zeer ontstemd” te zijn en een kort geding te overwegen.

Een nieuwe besmetting vastgesteld onder jongeren Terschelling

Na een testdag onder jongeren op Terschelling vanwege meerdere besmettingen op een camping, is bij één persoon het coronavirus vastgesteld. 133 tests waren negatief en van 9 personen is de uitslag nog niet bekend, meldt de GGD Fryslân donderdag.

Bij acht personen die de jongerencamping Appelhof hadden bezocht, werd thuis het virus vastgesteld. Jongeren die de plek bezocht hadden zijn daarom opgeroepen om zich te laten testen. Daarvoor werd een speciale testlocatie in het plaatsje Midsland ingericht. Uiteindelijk kwamen er donderdag aanzienlijk meer jongeren op die oproep af dan verwacht waardoor niet iedereen direct getest kon worden. Vrijdag volgt een tweede testronde.

De uitslag van nog eens zestig jongeren die donderdag te laat op de dag getest werden waardoor de monsters niet op tijd naar het laboratorium konden, volgt vrijdag. Terschellingers en andere toeristen met klachten mogen zich ook laten testen op de locatie.

Twitter avatar ggdfryslan GGD Fryslân De eerste testdag op Terschelling heeft één positieve testuitslag opgeleverd. Bij 9 personen is de testuitslag nog niet bekend. De overige 133 testuitslagen zijn negatief. Zo’n 60 mensen die later vandaag zijn getest krijgen morgen de uitslag. Meer weten? https://t.co/3tfIxu0g8V https://t.co/QEjD3y1dEU

Coronavirus vastgesteld bij twaalf bewoners van azc Delfzijl

In een azielzoekerscentrum in de Groningse gemeente Delfzijl is bij twaalf bewoners het coronavirus vastgesteld. Dat maakte het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) donderdag bekend. Alle twaalf de geïnfecteerde personen zijn in isolatie geplaatst, hun huisgenoten zitten in quarantaine.

Eind vorige week kwam een bewoner met klachten bij de medische dienst van het centrum. De GGD deed vervolgens contactonderzoek en nam bij de contacten een test af. Bij diegenen die besmet bleken werd opnieuw een contactonderzoek ingesteld.

Vijf bewoners van het azc in Delfszijl behoren tot de risicogroep. Zij zijn preventief en, aldus COA, op vrijwillige basis overgeplaatst naar een andere opvanglocatie. Verder zijn de activiteiten op en rondom de azc stilgelegd. „Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers houdt samen met de GGD de situatie nauwlettend in de gaten, om zo nodig tot verdere maatregelen over te gaan”, schrijft de organisatie.

FNV overweegt kort geding als KLM loonsverhoging niet uitbetaalt

Vakbond FNV zegt een kort geding te overwegen als reactie op het besluit van KLM om een afgesproken loonsverhoging van 2,5 procent uit te stellen. In een verklaring laat de FNV weten „zeer ontstemd” te zijn.

De loonsverhoging zou per 1 augustus ingaan en werd vorig jaar in de cao vastgelegd. KLM nam het besluit tot uitstel eenzijdig. „Dit kun je echt niet maken", stelt Jan van den Brink, bestuurder van FNV Luchtvaart. „Wij beraden ons op maatregelen, waaronder een kort geding om hen te dwingen toch die loonsverhoging uit te betalen aan hun mensen.”

Volgens de vakbond staat de loonsverhoging los van de geplande reorganisatie bij KLM. „Als er minder werk is dan zijn er minder mensen nodig. Maar dat moet dan netjes opgelost worden.”

KLM stelt geplande loonsverhoging uit

Luchtvaartorganisatie KLM stelt een eerder afgesproken loonsverhoging van 2,5 procent uit. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. KLM heeft het besluit genomen zonder instemming van de vakbonden.

De loonsverhoging werd vorig jaar in de cao vastgelegd en zou per 1 augustus ingaan. „De situatie van toen is echter totaal anders dan de realiteit van nu", schrijft de luchtvaartorganisatie. De uitbraak van het coronavirus zorgt voor een „crisis van ongekende omvang”. Het bedrijf verliest zo'n 10 miljoen euro per dag en kan een loonsverhoging „zich nu niet veroorloven".

KLM krijgt van het kabinet zo’n 3,4 miljard euro in de vorm van leningen en garanties op leningen. In ruil hiervoor moet het bedrijf in oktober met een plan komen om de kosten met 15 procent terug te brengen. Dit betekent dat de arbeidsvoorwaarden moeten worden aangepast.

Het bedrijf zegt „een dringend beroep” te hebben gedaan op de vakbonden om de loonsverhoging uit te stellen en onderdeel te laten zijn van de gesprekken over het terugdringen van de kosten. Maar daarover werd geen overeenstemming gevonden met de vakbonden.

Tweehonderd jongeren getest op Terschelling na besmettingen op camping

Op Terschelling hebben donderdag tweehonderd jongeren zich laten testen omdat bij acht mensen op een camping het coronavirus is vastgesteld. Dat was twee keer zoveel dan was ingeschat, laat de GGD Fryslân weten.

Het „overgrote deel” van de geteste personen verbleef op de jongerencamping Appelhof, waar de besmettingen zijn vastgesteld, of was daar op bezoek geweest. De testlocatie in het plaatsje Midsland was tussen 9 en 11.30 uur open. De GGD was volgens een woordvoerder uiteindelijk door „tijd en materiaal heen” om verder te testen. Jongeren die nog getest willen worden, kunnen vrijdag terugkomen.

In totaal zijn zo'n honderdvijftig monsters aan wal gebracht, de andere vijftig tests waren te laat gedaan om nog mee te kunnen. „We moesten de tests op tijd met een snelle boot naar de overkant en het lab brengen zodat we aan het begin van de avond de uitslag zouden hebben”, zegt de GGD-woordvoerder. De overige monsters gaan vrijdag met de tweede testronde mee.

Uit bron- en contactonderzoek bleek dat de reeds besmette jongeren niet in contact zijn geweest met ouderen of kwetsbare mensen. Op de Appelhof waren de afgelopen weken dagelijks zo'n achthonderd jongeren, schrijft de Leeuwarder Courant. Vanwege de besmettingen sluit de camping volgende week de deuren. Jongeren die de afgelopen tijd op de Appelhof zijn geweest, worden opgeroepen om zich te laten testen.

Twitter avatar ggdfryslan GGD Fryslân Op de eerste testdag op Terschelling hebben zo’n tweehonderd jongeren zich laten testen op corona. Eerder deze week bleek dat acht jongeren positief waren getest op corona. Kijk voor meer informatie over deze update op onze website ➡️ https://t.co/czCWHRhg5W https://t.co/OpjHbV2eBu

31 Covid-patiënten op de Nederlandse IC's, besmettingen blijven oplopen

Er liggen donderdag 31 coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares. Dat zijn vier mensen minder dan een etmaal geleden. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Buiten de IC's is het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis wel toegenomen. Er lagen donderdag 127 coronapatiënten in het ziekenhuis, 12 meer dan woensdag. „Het totaal aantal opgenomen Covid-patiënten neemt nog steeds toe. We moeten alert blijven omdat we ook een toename van het aantal besmettingen zien”, zegt Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Sinds woensdag zijn 577 nieuwe meldingen van besmettingen geregistreerd.

Er liggen 612 niet-Covid-patiënten op de IC's, 1 minder dan een dag geleden. De totale IC-bezetting komt hiermee op 643.

Twentse supermarkt gesloten en verzegeld na overtreden coronaregels

De supermarkt Berning in het Twentse Noord-Deurningen is donderdagochtend om 10.00 uur gesloten op bevel van de politie na het overtreden van de coronaregels. Volgens de Veiligheidsregio Twente konden klanten binnen niet voldoende afstand van elkaar houden en was de ondernemer hierover meermaals gewaarschuwd, zowel door boa's als per brief. Supermarkteigenaar Raymond Berning zegt niet op de hoogte te zijn gesteld en geen brief te hebben gehad — behalve dan de ongeadresseerde envelop die werd overhandigd door „mensen die verkleed waren als boa, maar die pakjes kun je overal kopen”.

Nadat de winkel werd gesloten begon de eigenaar een afhaalpunt voor boodschappen bij de deur. Agenten betraden daarop aan het eind van de ochtend het pand en hebben de winkel verzegeld. Het verbreken van een verzegeling is een strafbaar feit, dus de winkel kan nu niet gebruikt worden.

Eigenaar Raymond Berning is heel erg boos over de situatie. Hij spreekt over „veel machtsvertoon” en wijst naar concurrerende zaken in de buurt waar het volgens hem nog „bommetjevol” is. „Weer is bewezen dat de democratie in Nederland niets voorstelt, we leven in een dictatuur die zomaar winkels kan sluiten”, zegt Berning. De supermarkt richt zich vooral op Duitse klanten van over de grens en heeft volgens Google-recensies een uitgebreide selectie koffie.

'Diametraal anders'

„Ons beeld van de situatie is diametraal anders dan wat er door de eigenaar naar buiten is gebracht”, zegt de Veiligheidsregio Twente. „Het is niet onze hobby om winkels te sluiten en een ondernemer zijn nering af te pakken. Wij zijn geen millimeterneukers. Voor bezoekende klanten was het volstrekt onmogelijk om de anderhalve meter aan te houden.”

De Veiligheidsregio waarschuwt de ondernemer al maanden. Sinds 4 april is de supermarkt 21 keer bezocht en zijn er tien gesprekken gevoerd met de eigenaar over de besmettingsrisico's. De ondernemer heeft een proces verbaal en tien keer een last onder dwangsom - een voorwaardelijke boete die voorkomen kan worden als de overtreding wordt gestopt - van vijfduizend euro gekregen.

De voorzitter van de veiligheidsregio heeft gezegd te hopen dat de winkel zo snel mogelijk weer open kan, maar dan met goede maatregelen van de ondernemer. „Ik heb meteen een plan van aanpak gemaakt”, zegt Berning. „Maar ambtenaren werken niet zo snel als ondernemers dus ze hebben drie dagen nodig om dit te doen.”

Of de voorgestelde maatregelen wel een veilige werk- en winkelomgeving kunnen garanderen, laat Berning enigszins in het midden. „Theoretisch is alles mogelijk, maar praktisch is in een winkel niks mogelijk. Als er een aanbieding is dan komen mensen daar op af. Het is mens-eigen om naar elkaar toe trekken.”

Bovendien, stelt Berning, „is er in deze hele regio geen corona”. In de gemeente Dinkelland, waar het dorp Noord-Deurningen toe behoort, zijn de afgelopen twee weken drie besmettingen geregistreerd.

Supermarkteigenaar Raymond Berning sluit om klokslag 10.00 uur na een politiebevel zijn supermarkt Berning. De eigenaar moet zijn zaak gesloten houden op last van de veiligheidsregio Twente totdat de winkel is aangepast aan de geldende coronaregels. Foto Vincent Jannink/ANP

Schandaal rond coronavergoeding voor riant betaalde Italiaanse parlementariërs

Heb je met doorbetaalde inkomsten van ongeveer 13.000 euro per maand netto toch recht op een coronabonus wegens gederfde overige inkomsten? Vijf Italiaanse parlementsleden met een btw-nummer dachten van wel, en drie van hen zagen hun aanvraag nog gehonoreerd ook. Zeshonderd euro in maart en in april wegens gedaalde bedrijfsomzet, duizend euro in mei.

Het nieuws van deze week heeft geleid tot een groot schandaal. „Het is schandalig, werkelijk indecent”, zei Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging, die steeds hard heeft uitgehaald naar de politieke ‘kaste’. Ook Matteo Salvini trok meteen het harnas van de moraalridder aan. Wie dat heeft gedaan, moet worden geschorst, zei de leider van de rechts-populistische partij Lega.

Dat begint dan in ieder geval voor Salvini met een schoonmaak in eigen huis. Twee Lega-Kamerleden zijn donderdag geschorst, beiden met een belastbaar inkomen van meer dan een ton. Wie de andere drie Kamerleden zijn die de coronasubsidie hebben aangevraagd, is nog onduidelijk.
Ook op regionaal niveau hebben politici financiële hulp gevraagd. Het gaat om ongeveer tweeduizend mensen, heeft de betrokken uitkeringsinstantie gezegd. Voor de overgrote meerderheid zijn dit burgemeesters van kleine stadjes of gemeenteraadsleden die een paar tientjes per raadszitting krijgen. Dat zijn mensen die werkelijk getroffen zijn door dalende inkomsten van het bedrijf dat ze hebben. Maar bij een vijftigtal mensen zou het gaan om goedbetaalde politici in het regiobestuur.

Sommigen proberen de politieke schade te beperken door te zeggen dat hun vriendin de aanvraag heeft ingediend, of hun belastingadviseur. Anderen proberen zich eruit te redden door snel het geld terug te storten of aan een goed doel te schenken. Het ene geschorste Legakamerlid, Andrea Dara, zei: „Mijn moeder heeft het geld aangevraagd.” Het andere, Elena Murelli, wordt geconfronteerd met een eerdere uitspraak in de Kamer: „We moesten genoeg nemen met een aalmoes.”

Het Italiaanse parlement. De leden verdienen iedere maand 13.000 euro netto, maar vroegen toch een coronavergoeding aan. Foto Claudio Peri/EPA

IEA somberder over herstel oliemarkt

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) is in een nieuwe raming pessimistischer dan voorheen over het herstel van de oliemarkt. De impact van het coronavirus op de vraag naar energie en brandstoffen blijkt groter dan gedacht, heeft het agentschap donderdag volgens persbureau Bloomberg laten weten.

Vooral de situatie in de burgerluchtvaart ligt ten grondslag aan de aangepaste ramingen. „De vooruitzichten voor de vraag naar kerosine zijn de afgelopen weken verslechterd naarmate het virus zich verder heeft verspreid.” Het aantal vluchten bevond zich in de vakantiemaand juli op een derde van het normale niveau.

Voor bijna alle kwartalen tot eind 2021 heeft het IEA zijn verwachtingen naar beneden bijgesteld. Vooral voor de tweede helft van dit jaar ziet de organisatie de situatie slechter in dan aanvankelijk het geval was. Er zullen dan gemiddeld 95,25 miljoen vaten olie per dag worden verbruikt, een half miljoen minder dan waar het IEA eerst vanuit ging.

Donderdag werd ook bekend dat reisconcern en luchtvaartmaatschappij TUI een slecht tweede kwartaal achter de rug heeft. De omzet daalde met 99 procent en het Duitse bedrijf draaide een nettoverlies van 1,4 miljard euro. TUI, de grootste vakantieaanbieder ter wereld, kreeg woensdag nog eens 1,2 miljard euro aan noodkrediet toegezegd door de Duitse regering. In totaal wordt het concern nu met 3 miljard euro overeind gehouden.

Teststraat op Schiphol geopend

De teststraat op Schiphol waar reizigers uit risicogebieden zich vrijwillig kunnen laten testen op Covid-19 is vanaf donderdag in bedrijf. Wie is getest, ontvangt de uitslag na 48 uur. Het is de eerste teststraat in Nederland voor mensen zonder klachten: normaal kunnen alleen mensen met coronasymptomen zich bij de GGD melden voor een onderzoek.

Aanvankelijk is de capaciteit van de teststraat nog beperkt. Donderdag zijn passagiers van drie vluchten welkom, in totaal zo'n tweehonderd mensen. In de komende weken wil de plaatselijke GGD de capaciteit uitbreiden naar zeshonderd tests per dag. Uiteindelijk is het volgens GGD Kennemerland de bedoeling dat elke reiziger uit een gebied met een oranje of rood reisadvies zich kan laten testen. Dagelijks komen daarvandaan vijfduizend mensen aan op Schiphol.

Op Terschelling hebben zich donderdagmorgen ongeveer vijftig mensen gemeld bij een tijdelijke testlocatie, meldt persbureau ANP. Die teststraat is opgezet vanwege een cluster besmettingen op jongerencamping Appelhof. Kampeerders met coronaklachten kunnen zich melden, maar ook eilandbewoners en andere toeristen zijn welkom. Woensdag werd bekend dat de Appelhof de rest van het vakantieseizoen dicht gaat, omdat acht gasten corona bleken te hebben.

Via de nieuwe coronatestwebsite van de Rijksoverheid hebben sinds de lancering woensdag ongeveer 4.200 mensen een afspraak gemaakt, meldt GGD-koepelorganisatie GGD-GHOR. Op de pagina kunnen Nederlanders met hun DigiD inloggen om een coronatest in te plannen. Later kunnen ze er ook de uitslag bekijken.

Militairen staan klaar op Schiphol om de eerste reizigers uit risicogebieden te testen op het coronavirus. Foto Sem van der Wal/ANP

NVIC-voorzitter Gommers: kunnen tweede golf in september niet aan

Als het aantal coronabesmettingen in Nederland blijft oplopen, kan in september een tweede golf ziekenhuisopnames volgen. Dat zou te vroeg komen voor de zorg, die nog niet genoeg capaciteit heeft om de toestroom op te vangen. Dat heeft Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, woensdagavond gezegd in het tv-programma Op1.

In de plannen om structureel meer IC-bedden te creëren, gingen Gommers en zijn collega's uit van een tweede golf in januari. „We dachten de tijd te hebben. Maar als dit zo doorzet, komt de tweede golf in september”, zei de arts.

Het aantal nieuwe besmettingen in Nederland stijgt de laatste weken gestaag: vorige week werden ruim vierduizend mensen positief getest, een toename van ruim 50 procent ten opzichte van een week eerder. Het staat nog niet helemaal vast dat die toename ook tot meer ziekenhuisopnames zal leiden, merkte Gommers op. „Misschien ook niet, misschien wel. En dan moeten we er weer staan.”

Andere zorg

Mochten de ziekenhuizen weer vollopen met Covid-19-patiënten, dan wordt het volgens Gommers lastiger om deze mensen allemaal op te vangen. „Heel belangrijk is dat we de andere zorg niet weer willen afschalen. Die mensen hebben ook recht op een behandeling. We kunnen niet weer tegen kankerpatiënten zeggen dat ze moeten wachten op een behandeling.”

Als er meer bedden gereserveerd blijven voor ernstig zieke mensen die geen corona hebben, kan dat gevolgen hebben voor coronapatiënten. „Ik denk dat we minder bedden kunnen creëren dan de eerste keer”, zei Gommers. Een scenario waarin er meer mensen met corona zijn dan bedden en er dus geloot zal moeten worden, komt daarmee volgens hem „eerder” aan de orde. Dat punt werd bij de eerste golf niet bereikt.

Gommers benadrukt dat het cruciaal is dat iedereen zich aan de coronavoorschriften blijft houden. „Als we het gedrag niet kunnen handhaven en elkaar niet kunnen aanspreken, gaat het gewoon weer fout. Dan zeggen we dat de politiek het heeft gedaan. Nee, wij hebben het dan met elkaar gedaan. Dat heeft niets met politiek te maken.”

Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, sprak woensdag tegen De Telegraaf zijn zorgen uit. Het virus is niet minder schadelijk geworden. „Kwetsbare mensen worden er niet minder ernstig of minder vaak ziek van.” Hij is bang voor een grote toename van ziekenhuisopnames. „Als je ziet hoe snel dit virus kan rondgaan, dan houd ik mijn hart vast. Bedenk dat we 27 februari de eerste coronapatiënt in het ziekenhuis hadden en eind maart over de duizend.”

Diederik Gommers waarschuwde in het televisieprogramma Op1 dat een tweede golf eerder kan komen dan verwacht en de zorg die nog niet aankan. Beeld Op1

Forse winstdaling voor Rabobank door coronacrisis

De Rabobank heeft in het eerste halfjaar van 2020 een fors lagere winst geboekt vanwege de coronacrisis. De nettowinst van de bank daalde ten opzichte van vorig jaar met 81 procent tot 227 miljoen euro. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de bank (pdf).

De daling komt vooral doordat de buffer voor mogelijke kredietverliezen met ruim 1 miljard euro wordt aangevuld. De bank voorziet dat vanwege de coronacrisis leningen niet zullen worden terugbetaald. Waar de stroppenpot vorig jaar nog een omvang had van 400 miljoen euro, wordt deze nu aangevuld tot 1,4 miljard euro.

„De omstandigheden zijn nog nooit eerder zo snel veranderd als in het afgelopen halfjaar”, stelt topman Wiebe Draijer in een toelichting bij de cijfers. Ook voor de rest van het jaar voert „onzekerheid de boventoon”, aldus Draijer. „Het is nog altijd onduidelijk hoe de pandemie zich gaat ontwikkelen in de tweede helft van 2020, hoelang het zal duren en welke maatregelen nog zullen zijn om het virus onder controle te krijgen.”

De topman verwacht dat de impact van de coronacrisis ook in de resultaten over het tweede halfjaar te zien zal zijn. „Zelfs de ruimhartige overheidssteun en onze eigen initiatieven zullen niet voor iedereen toereikend zijn.”

Winst zakenbank NIBC zakt van 83 miljoen naar 3 miljoen euro

Zakenbank NIBC heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst behaald van 3 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar boekte het bedrijf nog een winst van 83 miljoen euro. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die de bank donderdag naar buiten heeft gebracht.

NIBC wijt de winstdaling aan de coronapandemie. Volgens topman Paulus de Wilt hebben veel (zakelijke) klanten in de loop van het eerste halfjaar negatieve gevolgen ondervonden van de coronacrisis. Daardoor deed de bank gedwongen afschrijvingen op kredieten. NIBC verwacht dat in de komende periode meer afschrijvingen gedaan zullen worden. Om in te kunnen spelen op die kredietverliezen heeft de bank nog eens 84 miljoen euro opzij gezet.

Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse investeerder Blackstone een officieel bod heeft uitgebracht op NIBC. Van een eventuele overname is al langer sprake, want in februari deed Blackstone ook al een bod van 1,36 miljard euro op de zakenbank. Door de coronacrisis is de waarde van NIBC verlaagd; Blackstone waardeerde de bank vorige week op 1,03 miljard euro.

Aantal besmettingen Nieuw-Zeeland loopt op

Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus is in Nieuw-Zeeland de afgelopen 24 uur met dertien toegenomen, meldt de New Zealand Herald donderdag. Daarmee staat het aantal nieuwe besmettingen in het land nu op 36. Nieuw-Zeeland was meer dan drie maanden vrij van bevestigde coronagevallen, tot eerder deze week vier mensen uit een huishouden in de stad Auckland positief testten.

Premier Jacinda Ardern zei te verwachten dat het aantal besmettingen verder zal toenemen. „Zoals we hebben kunnen leren van onze eerste ervaringen met Covid-19, zal na de ontdekking van een cluster het aantal besmettingen eerst toenemen voor het kleiner wordt", zei de premier die internationaal lof oogstte voor haar adequate aanpak van de coronacrisis.

Om het virus in te dammen zijn voor de provincie Auckland verregaande lockdownmaatregelen ingevoerd. Zo zijn restaurants en cafés gesloten en wordt mensen geadviseerd thuis te blijven. Hoe de vier leden van het huishouden in Auckland besmet zijn geraakt is nog niet bekend. Een topambtenaar van het gezondheidsministerie zei eerder op donderdag tegen Reuters dat het virus mogelijk via vrachtverkeer uit het buitenland naar Nieuw-Zeeland is gebracht.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Foto Marty Melville/AFP

'Zeker 800 doden wereldwijd door onjuiste informatie over coronavirus'

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn wereldwijd zeker 800 mensen om het leven gekomen door onjuiste informatie over het coronavirus en zo'n 5.800 mensen in het ziekenhuis beland. Dat stelt een groep onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. Veel van de doden vielen doordat ze schoonmaakmiddelen op alcoholbasis of de zeer giftige alcoholvariant methanol hadden ingenomen.

Op sociale media gaan veel geruchten en adviezen rond die gevaar voor de gezondheid op kunnen leveren. Zo zouden grote hoeveelheden knoflook of vitaminepillen besmettingen kunnen voorkomen. Ook dronken sommige slachtoffers koeienurine, nadat ze hadden gelezen dat dat kon helpen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwde eerder al dat desinformatie sneller rondgaat dan het virus zelf.

In april ontstond nog een rel omdat de Amerikaanse president Donald Trump had gesuggereerd dat het innemen of injecteren van desinfectiemiddelen zou kunnen helpen. Medische experts leverden daar felle kritiek op.

Forse toename overvallen op Curaçao na beëindigen lockdown

Sinds het beëindigen van de lockdown op Curaçao begin mei is het aantal overvallen fors toegenomen, waarschuwt de politie van het eiland. Het gaat daarbij om inbraken, maar volgens persbureau ANP ook om opvallend veel gewapende overvallen door gemaskerde mannen op zakenmensen in hun eigen huis. De daders weten vaak weg te komen met veel geld en waardevolle spullen als sieraden en goud, schrijft het Antilliaans Dagblad.

Als reden voor de toename wordt gewezen op het feit dat veel mensen hun baan kwijt zijn geraakt door de coronacrisis. Ook in 2019 nam het aantal inbraken en overvallen al toe vanwege de sociaal-economische situatie op Curaçao en de crisis in het nabijgelegen Venezuela.

Er zijn dit jaar in totaal 171 overvallen gepleegd op het eiland, waarvoor 62 mensen zijn opgepakt. Tijdens de lockdownperiode in maart, april en begin mei gold een avondklok en waren de criminaliteitscijfers juist erg laag. De politie heeft aangekondigd meer te gaan patrouilleren en komt ook met tips over hoe mensen een overval kunnen voorkomen.

Ondernemersvertrouwen krabbelt op na historisch laag punt

Het ondernemersvertrouwen aan het begin van het derde kwartaal van 2020 is sterk toegenomen ten opzichte van het historisch lage punt drie maanden geleden. Dat blijkt uit de zogeheten conjunctuurenquête van onder andere het CBS en de KVK.

Het ondernemersvertrouwen steeg op een door het CBS aangehouden index van -37,2 naar -19,3. Niet eerder herstelde het vertrouwen zich in een kwartaal op deze manier. In de autohandel en -reparatie steeg het optimisme het hardst: met 38 punten naar -9. Onder meer detailhandelaren zijn overwegend positief (+4,5 procent). Horecaondernemers zien de situatie echter nog steeds zwart in (vertrouwen op -52,4). 90 procent van alle horecabedrijven leed de afgelopen drie maanden verlies.

Daarnaast wist slechts 4 procent van de ondernemers in de cultuur, sport en recreatiesector een positief bedrijfsresultaat te behalen in het eerste half jaar. 78 procent van die ondernemingen leed verlies. In de bouw daarentegen zijn de meeste bedrijven wel winstgevend geweest.

In de enquête werd ook gevraagd naar de bereidheid tot het doen van investeringen. 43 procent van de niet-financiële bedrijven zegt investeringen uitgesteld of afgeblazen te hebben als gevolg van de coronacrisis. Daar tegenover was 11 procent van de ondervraagde ondernemers juist gaan investeren als gevolg van de crisis.Het ondernemersvertrouwen is een indicator die op het laagst -100 is en op zijn hoogst 100. De meting wordt sinds 2008 gedaan. In het tweede kwartaal van 2020 was het ondernemersvertrouwen lager dan op het dieptepunt van de crisis in 2008. Sinds begin 2014 stond het ondernemersvertrouwen in de plus.

Het laatste nieuws

In dit blog houdt NRC u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

  • De meeste Nederlanders staan nog steeds achter de manier waarop het kabinet omgaat met de coronacrisis, blijkt uit een enquête. Het draagvlak voor de maatregelen met betrekking tot de volksgezondheid is sinds mei wel iets afgenomen (van 80 naar 75 procent).
  • De Britse economie heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een recordkrimp doorgemaakt, blijkt uit voorlopige cijfers. Het bruto binnenlands product slonk tussen april en juli met 20,4 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.
  • Een eerste lading van het Russische vaccin tegen het coronavirus moet over uiterlijk twee weken klaar liggen voor gebruik. Russen uit de risicogroepen krijgen voorrang bij de toediening ervan.
  • Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de voorstellen van minister Hugo de Jonge (VWS, CDA) om thuisquarantaine en bron- en contactonderzoek zo mogelijk verplicht te stellen, nog niet ver genoeg gaan. Werknemers zouden bij thuiskomst verplicht getest moeten worden. Vakbond FNV is het daar niet mee eens.
  • Vakantieaanbieder TUI krijgt nog eens 1,2 miljard euro aan Duitse noodleningen om de coronacrisis te doorstaan. Daarmee moet het Brits-Duitse bedrijf tot ruim na het winterseizoen overeind kunnen blijven.
Lees hier het coronablog terug van 12 augustus.