Twitter laat gebruikers voortaan bepalen wie op ze mag reageren

Sociale media Socialemediaplatform Twitter geeft gebruikers meer controle over wie op hun berichten mag reageren. De functie wordt dinsdag uitgerold.
Foto Matt Rourke/AP Photo

Het socialemediaplatform Twitter laat gebruikers voortaan zelf bepalen wie op hun tweets mag reageren. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf dinsdagavond aangekondigd. Twitter heeft hiertoe besloten omdat sommige gebruikers het prettiger vinden „om iets te bespreken als ze kunnen kiezen wie er mag antwoorden”, staat in een verklaring.

Nu is Twitter nog zo ingericht dat iedere gebruiker op tweets van een openbaar account kan reageren, tenzij een gebruiker zijn tweets op ‘beschermd’ zet. Onder het nieuwe systeem kiezen gebruikers bij elke tweet wie mag reageren; iedereen, alleen de mensen die de gebruiker volgt of alleen de mensen die de gebruiker noemt. Gebruikers die niet mogen antwoorden, kunnen de tweet nog wel bekijken.

In mei begon Twitter met het testen van de functionaliteit. Het platform concludeert dat sommige gebruikers zich door de optie „veiliger” voelen omdat ze zich beter beschermd voelen tegen spam en misbruik en de functie „vaker leidt tot betekenisvolle gesprekken.” Vorig jaar scherpte het platform de regels rond haatdragende taal gericht op religieuze overtuigingen al aan. Twitter probeert zijn site al langere tijd op te schonen van haatdragend taalgebruik en pesterijen.