Oppositieleider Wit-Rusland zegt te zijn weggegaan om haar kinderen

Presidentsverkiezingen Oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja zegt dinsdag in een video Wit-Rusland te hebben verlaten vanwege haar kinderen. In een ander filmpje lijkt ze onder dwang de overwinning van Loekasjenko te erkennen.
Tichanovskaja tijdens een persconferentie op 10 augustus.
Tichanovskaja tijdens een persconferentie op 10 augustus. Foto Sergei Gapon / AFP

De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja heeft voor het eerst haar aanhangers direct toegesproken over haar „heel moeilijke beslissing” om Wit-Rusland te verlaten. Dat zegt ze gedaan te hebben voor haar kinderen, die ze vanwege bedreigingen voor de presidentsverkiezingen al naar het buurland Litouwen had gestuurd. „Wat nu gebeurt, is geen enkel mensenleven waard”, zegt Tichanovskaja geëmotioneerd in het YouTube-filmpje dat dinsdag online verscheen nadat ze het land had verlaten.

Ook kwam dinsdag een tweede filmpje van haar naar buiten die vermoedelijk is opgenomen vlak voor het vertrek van de oppositiekandidaat uit Wit-Rusland. In die video roept Tichanovskaja actievoerders op om te stoppen met de demonstraties en de „overwinning” van Loekasjenko te accepteren. Mogelijk heeft de politicus die boodschap onder dwang voorgelezen toen ze maandag uren vast werd gehouden in het gebouw van de Centrale Kiescommissie.

Sinds zondag zijn de demonstraties in Wit-Rusland verder geëscaleerd en is zeker één dode gevallen. Volgens de officiële tellingen kreeg zittend president Aleksandr Loeksajsenko 80 procent van de stemmen, maar volgens de oppositie is er op grote schaal gefraudeerd. Tichanovskaja was de belangrijkste oppositiekandidaat en riep op tot protesten tegen het regime, maar zij bleek dinsdag naar Litouwen te zijn vertrokken.

Frustratie over beslissing

„Kinderen zijn het belangrijkste in ons leven”, stelt Tichanovskaja in de eerste video over haar vertrek. Dat filmpje verscheen op het YouTube-kanaal van haar man, de blogger Sergej Tichonovski, die al enkele maanden in Wit-Rusland in de cel. Tichanovskaja uit in de video haar frustratie over die beslissing om te vertrekken en hoopt dat anderen niet voor de keuze komen te staan die zij moest maken.

„Ik dacht dat ik door deze campagne de kracht had gekregen om alles aan te kunnen”, zegt Tichanovskaja. „Maar kennelijk ben ik nog steeds de zwakke vrouw die ik was.” Daarbij zegt de oppositieleider dat ze de beslissing „volledig onafhankelijk” heeft genomen. Ook begrijpt Tichanovskaja dat veel mensen haar zullen „veroordelen en haten” omdat ze is vertrokken.

Hoelang blijft Rusland afzijdig? En zes andere vragen over de crisis in Wit-Rusland