Joe Biden kiest Kamala Harris als running mate

Presidentsverkiezingen Senator Kamala Harris wordt de Democratische kandidaat voor vicepresident. Daarmee is zij de eerste vrouw van kleur in de VS ooit die voor deze functie is voorgedragen.
Kamala Harris is de eerste zwarte vrouw ooit die door een presidentskandidaat gevraagd is als running mate.
Kamala Harris is de eerste zwarte vrouw ooit die door een presidentskandidaat gevraagd is als running mate. Foto Michael Reynolds/EPA

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft senator Kamala Harris gekozen als zijn running mate voor de Amerikaanse verkiezingen dit jaar, meldt hij dinsdag op Twitter. Harris is de eerste vrouw van kleur die in de VS voor die rol gevraagd is.

Harris (55) is een voormalig officier van Justitie van de staat Californië en was eerder ook een van de Democratische presidentskandidaten. Biden noemt haar een „onverschrokken strijder voor de kleine man en een van de beste overheidsdienaren van het land”.

Harris zegt in een reactie op Twitter „vereerd” te zijn dat ze genomineerd is. „Joe Biden kan het Amerikaanse volk verenigen omdat hij zijn leven lang voor ons heeft gevochten.” Volgens Bidens campagneteam zal ze woensdag een toespraak houden over haar nominatie. Dat zal gebeuren in Bidens woonplaats Wilmington, in de staat Delaware.

Twitter avatar KamalaHarris Kamala Harris .@JoeBiden can unify the American people because he’s spent his life fighting for us. And as president, he’ll build an America that lives up to our ideals. I’m honored to join him as our party’s nominee for Vice President, and do what it takes to make him our Commander-in-Chief.

De bekendmaking komt een week voorafgaand aan de Democratische conventie, die vanwege de coronacrisis digitaal gehouden wordt. Biden had al eerder beloofd dat hij een vrouw zou kiezen als vicepresidentskandidaat. Door de antiracismeprotesten na de dood van George Floyd was er meer druk op Biden komen te staan om een vrouw van kleur te kiezen. Harris gold al langer als de favoriet.

In 2016 werd Harris als tweede zwarte vrouw in de Amerikaanse geschiedenis ooit verkozen in de senaat. Tijdens de voorverkiezingen van de Democratische Partij trad ze tijdens debatten juist op de voorgrond door haar ferme kritiek op de politieke keuzes van Biden in het verleden. Toen ze haar race eindigde, schaarde Harris zich echter snel achter zijn kandidatuur.

Biden - de voormalig vicepresident onder Barack Obama - staat flink voor op president Donald Trump in de peilingen. Trump deelde kort na de bekendmaking een campagnevideo waarin Harris werd afgeschilderd als een „radicaal-linkse” en „neppe” politicus.

Lees ook het profiel: Harris: scherp debater, planmatige carrière