Burgemeesters Amsterdam en Den Haag ontsteld over dodelijke incidenten

Geweld Volgens de burgemeester van Amsterdam was Bas van Wijk hoogstwaarschijnlijk een onschuldig slachtoffer. De Haagse burgemeester beëindigt zijn vakantie na een dodelijke steekpartij.
Bloemen op de plek in Amsterdam waar Bas van Wijk werd doodgeschoten.
Bloemen op de plek in Amsterdam waar Bas van Wijk werd doodgeschoten. Foto Sem van der Wal/ANP

De burgemeesters van Amsterdam en Den Haag hebben dinsdag ontsteld gereageerd op de dodelijke incidenten die hun steden de afgelopen dagen hebben getroffen. Zaterdag werd aan een Amsterdamse recreatieplas een 24-jarige man doodgeschoten. Maandag overleed een 19-jarige man nadat hij op De Pier in Scheveningen was neergestoken.

Volgens burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wijst alles erop dat Bas van Wijk, de 24-jarige man die in de hoofdstad gedood werd, een onschuldig slachtoffer is. In een schriftelijke reactie op het incident zegt Halsema mee te leven met de familie en vrienden, meldt persbureau ANP. „Hij heeft de hoogste prijs betaald voor zijn moed”.

Van Wijk werd zaterdag op klaarlichte dag doodgeschoten bij watergebied de Oeverlanden bij de Nieuwe Meer in Amsterdam. Ooggetuigen zeggen tegen Het Parool dat hij wilde voorkomen dat het horloge van een van zijn vrienden zou worden gestolen door een groep jongens. Daarop zou een van hen een wapen hebben getrokken en Van Wijk onder meer in zijn borst en been hebben geschoten. Hij werd nog gereanimeerd, maar overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen. De politie heeft meerdere getuigen gesproken, de dader is nog op vrije voeten.

Volgens Halsema heeft het onderzoek naar het incident bij de Nieuwe Meer de hoogste prioriteit. Op sociale media wordt onder de hashtag #gerechtigheidvoorBas opgeroepen tot een stille tocht ter ere van Van Wijk komende zondag naar de Dam in Amsterdam. Halsema zegt open te staan voor „een passende herdenking voor Bas”.

Steekincident Den Haag

De Haagse burgemeester Jan van Zanen maakte dinsdag bekend dat hij zijn vakantie vervoegd beëindigt nadat in Scheveningen een dag eerder een 19-jarige man was doodgestoken. Van Zanen zegt door de actualiteit het ongemakkelijk te vinden „om wel zichtbaar te zijn in de stad maar niet aanspreekbaar”. Over het incident doet hij vooralsnog geen mededelingen behalve dat de politie het onderzoekt.

Volgens de burgemeester vonden aan de Haagse kust de afgelopen dagen in algemene zin onacceptabele „gedragingen en taferelen” plaats. Hij noemt onder meer geweld tegen verkeersregelaars, wildkamperen, het dumpen van afval en „grenzeloos” gedrag in het verkeer. Van Zanen zegt samen met onder meer politie, brandweer en reddingsbrigade maximale capaciteit te hebben ingezet om de situatie in goede banen te leiden.