Grootste Nederlandse cocaïnelab ooit ontmanteld in Drentse Nijeveen

drugsvangst

De politie is vrijdag de naar eigen zeggen grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland binnengevallen in het Drentse Nijeveen. Dat meldt de Landelijke Eenheid van de politie dinsdag. In de tot drugslab omgeturnde manege kon dagelijks zo’n 150 tot 200 kilogram van de drug worden geproduceerd. In totaal zijn zeventien verdachten, onder wie de eigenaar van het terrein, aangehouden in verband met de inval.

Op locaties in het Noord-Brabantse Elshout en het Gelderse Apeldoorn werden dezelfde dag ook invallen gedaan die verband hielden met het drugslab in Nijeveen. In een loods in Apeldoorn vond de politie 120.000 kilo aan dragermateriaal, waaruit de drug via een chemisch proces onttrokken kan worden.

Slaapvertrekken

In Nijeveen werden naast chemicaliën en andere grondstoffen die nodig zijn voor de drugsproductie ook slaapvertrekken aangetroffen. De ontmanteling van het lab nam drie dagen in beslag, omdat het chemische proces voorzichtig moest worden gestopt. Vanwege de grootte van het gebouw en de inrichting en apparatuur schat de politie dat er dagelijks drugs werden geproduceerd met een straatwaarde tussen de viereneenhalf en zes miljoen euro. Van de zeventien aangehouden personen hebben er drie de Nederlandse nationaliteit, een de Turkse en dertien anderen een Colombiaans paspoort. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten door de politie. (NRC)