Laatste nieuws coronavirus

Quarantaineplicht begint toch niet volgende week

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland van woensdag 12 augustus. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op woensdag 12 augustus de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus bij. Lees voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog.

Dit waren de hoofdpunten van woensdag:

 • De meeste Nederlanders staan nog steeds achter de manier waarop het kabinet omgaat met de coronacrisis, blijkt uit een enquête. Het draagvlak voor de maatregelen met betrekking tot de volksgezondheid is sinds mei wel iets afgenomen (van 80 naar 75 procent).
 • De Britse economie heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een recordkrimp doorgemaakt, blijkt uit voorlopige cijfers. Het bruto binnenlands product slonk tussen april en juli met 20,4 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.
 • Een eerste lading van het Russische vaccin tegen het coronavirus moet over uiterlijk twee weken klaar liggen voor gebruik. Russen uit de risicogroepen krijgen voorrang bij de toediening ervan.
 • Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de voorstellen van minister Hugo de Jonge (VWS, CDA) om thuisquarantaine en bron- en contactonderzoek zo mogelijk verplicht te stellen, nog niet ver genoeg gaan. Werknemers zouden bij thuiskomst verplicht getest moeten worden. Vakbond FNV is het daar niet mee eens.
 • Vakantieaanbieder TUI krijgt nog eens 1,2 miljard euro aan Duitse noodleningen om de coronacrisis te doorstaan. Daarmee moet het Brits-Duitse bedrijf tot ruim na het winterseizoen overeind kunnen blijven.

Minister Slob adviseert scholen ventilatiesysteem te controleren

Scholen die nog niet gekeken hebben naar hun ventilatiesysteem, moeten  dit in de „komende tijd” alsnog doen. Dat adviseert minister Arie Slob (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ChristenUnie) in een brief aan onderwijsinstituten. Een controle van de ventilatiesystemen is nodig om de verspreiding van virusdeeltjes te beperken.

Vorige week werd bekend dat het coronavirus zich in een Nederlands verpleeghuis kon verspreiden via de ventilatie. De PO- en VO-raad, die de belangen behartigen van het primair en voortgezet onderwijs, vroegen daarop verdere toelichting wat scholen moeten doen met hun ventilatiesystemen om dit te voorkomen.

Slob stelt het RIVM-advies dat in begin juli werd gegeven voor ventilatie, nog steeds geldt. Daarin staat onder meer dat scholen iedere tien tot vijftien minuten de ramen en deuren open moeten zetten. Ook moeten onderwijsinstellingen draaiende ventilatoren die lucht binnen gebouwen circuleren, niet gebruiken. „Veel scholen zijn voor hun eigen schoolgebouwen al nagegaan hoe het met de ventilatie gesteld is”, concludeert Slob. Vanaf 17 augustus gaan scholen in Noord-Nederland weer open.

Ontwikkelingen over de grens

 • Het dodental in Engeland is met 5.000 naar beneden bijgesteld. Dat betekent volgens de regering dat in het Verenigd Koninkrijk 41.329 mensen zijn overleden aan Covid-19, meldt de BBC. De nieuwe telling is gebaseerd op een andere definitie van wie aan het virus is overleden. Eerder werd in Engeland iedereen die positief testte en overleed, onafhankelijk van de oorzaak, meegenomen in de cijfers. Nu tellen alleen mensen bij wie is vastgesteld dat ze daadwerkelijk zijn overleden aan Covid-19. Het overlijdenspercentage in Engeland is nu ongeveer gelijk aan die van de rest van het Verenigd Koninkrijk.
 • Zwitserland wil vanaf 1 oktober evenementen met meer dan duizend mensen toestaan. Organisatoren moeten zich dan wel strikt houden aan hygiënemaatregelen, maakte de Zwitserse regering volgens persbureau Reuters woensdag bekend. Voorwaarde is verder dat het aantal besmettingen in het land niet meer toeneemt. „Deze voorzichtige heropening houdt rekening met wat de samenleving nodig heeft en het economische belang voor sportclubs en culturele instellingen”, stelt de regering in een verklaring. Sinds 28 februari zijn evenementen met meer dan duizend bezoekers verboden.
 • Het aantal overleden gedetineerden door Covid-19 in gevangenissen in de Amerikaanse staat Florida is de afgelopen weken sterk toegenomen, meldt CNN op basis van autoriteiten. Eind juli had het coronavirus in instellingen 46 levens geëist, inmiddels staat dat aantal op 70. Het aantal besmettingen is in die periode ook verdubbeld.
 • Scholen in Turkije moeten vanaf 21 september weer de deuren openen voor leerlingen, maakte de Turkse minister voor Onderwijs Ziya Selcuk woensdag bekend. Dat is drie weken later dan oorspronkelijk het plan was omdat het aantal besmettingen in het land de afgelopen weken toenam. Medische experts waarschuwen dat er niet genoeg getest wordt in Turkije en vrezen voor een nieuwe besmettingsgolf omdat de Turkse regering juist meer toeristen wil aantrekken om de economie aan te sterken.

Een mannequin met een mondkapje een etalage in de Britse plaats Windermere op 12 augustus. Foto Jason Cairnduff/Reuters

Quarantaineplicht begint toch niet al volgende week

De quarantaineplicht voor mensen die uit bron- en contactonderzoek naar voren komen als mogelijk besmet, gaat toch niet volgende week al in. Dat bleek woensdagavond tijdens een Kamerdebat over de verplichte quarantaine.

Gisteren schreef minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) aan de Tweede Kamer dat in de tweede helft van volgende week al gecontroleerd zou gaan worden. Dat is nu van tafel: De Jonge gaat eerst met het Openbaar Ministerie, de veiligheidsregio's en GGD'en in gesprek om tot een „uitgewerkt plan” te komen. Over een paar weken zal de minister hierover meer informatie verstrekken.

Het is de tweede keer in korte tijd dat het kabinet het quarantainebeleid aanpast. Vorige week zag het kabinet nog af van een verplichte quarantaine. Maar volgens premier Mark Rutte is het nu „noodzakelijk om toch echt een stap verder te gaan”, zo zei hij vanavond in het debat. Gisteren werd ook duidelijk dat het kabinet een quarantaineplicht instelt voor Nederlanders die uit risicogebieden terugkeren.

Correctie 12 augustus: In een eerdere versie van dit bericht stond dat minister De Jonge van de partij D66 was. Dat klopt niet. Hierboven is dat aangepast.

Vakantieaanbieder TUI krijgt 1,2 miljard euro aan Duitse noodleningen

Vakantieaanbieder TUI krijgt nog eens 1,2 miljard euro aan Duitse noodleningen om de coronacrisis te doorstaan. Het in Hannover gevestigde bedrijf schrijft woensdag in een persbericht dat het daarmee tot zeker na het winterseizoen verder kan, ondanks een dramatische terugloop aan inkomsten.

De Duitse staatsbank KfW neemt het merendeel van de lening voor zijn rekening, 1,05 miljard euro. Voorwaarde is wel dat TUI 150 miljoen euro aan converteerbare obligaties uitgeeft aan een Duits overheidsfonds voor economische steun tijdens de coronacrisis. Deze schuldpapieren zouden goed kunnen zijn voor een belang van 9 procent in het bedrijf.

In april kreeg TUI, de grootste aanbieder van vakanties wereldwijd, al een lening van 1,8 miljard euro van KfW. Destijds moest het bedrijf drie maanden het werk neerleggen vanwege lockdowns. In mei waarschuwde TUI dat het achtduizend banen moest schrappen. De vakantieaanbieder had voor de crisis in totaal 70.000 mensen in dienst en is actief in meer dan honderd landen.

TUI-vliegtuigen staan eind juli aan de grond in Manchester nadat de reisorganisatie besloot alle vluchten naar Spanje af te lassen. Foto Anthony Devlin/AFP

LCPS waarschuwt voor stijging van opnames coronapatiënten

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is afgelopen etmaal met vijf gestegen naar 35. Op de reguliere ziekenhuisafdelingen kwamen er nog eens achttien Covid-19-patiënten bij: dat totale aantal is nu 115. Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg stijgt het aantal opgenomen Covid-patiënten „verder door”.

Het aantal ligt volgens Kuipers nu bijna 90 procent hoger dan twee weken geleden. Die stijging is het gevolg van het toegenomen aantal besmettingen. Verder stelt hij: „Het is cruciaal om deze besmettingsgolf in te dammen, anders kan het aantal patiënten in de ziekenhuizen in de komende periode snel verder stijgen.” In totaal zijn 648 Nederlandse IC-bedden bezet.

Antwerpen gaat van avondklok over op nachtklok

De provincie Antwerpen stelt een versoepeling in van de avondklok omdat het aantal besmettingen stabiliseert. Antwerpenaren moeten voortaan tussen 01.00 uur en 05.30 uur 's nachts binnen blijven. Dat melden Vlaamse media dinsdag. De avondklok ging hiervoor in om 23.00 uur en duurde tot 06.00 uur. Dit betekent dat ook de horeca twee uur langer open mag blijven: tot 01.00 uur. Het maximum aantal personen aan tafeltjes in restaurants en cafés wordt van vier opgeschroefd naar tien.

Volgens provinciegouverneur Cathy Berx blijft een nachtelijk straatverbod „noodzakelijk om feestjes en afterparty’s te vermijden”. Het aantal coronabesmettingen in de provincie neemt sinds kort niet meer toe omdat de lokale maatregelen volgens Berx effect hebben.

In Antwerpen geldt een mondkapjesplicht op openbare plekken en in het openbaar vervoer. Die regel blijft tot zeker eind deze maand van kracht. Wel wordt ook die verplichting iets versoepeld: mondkapjes zijn niet verplicht op plekken waar de kans op overdracht van het virus erg klein is.

Ondertussen nemen de zorgen toe over het aantal besmettingen in het Brussels Gewest. Het Nationaal Crisiscentrum waarschuwt dat de regio Brussel binnen twee weken op het niveau van Antwerpen zou kunnen zitten.

Noorwegen voert quarantaineplicht weer in voor reizigers uit Nederland

Vanaf zaterdag geldt in Noorwegen weer een quarantaineplicht voor reizigers uit Nederland. De Noorse premier Erna Solberg zegt woensdag volgens persbureau Reuters dat de regering „dit doet zodat iedereen zo snel mogelijk weer zo vrij mogelijk kan leven”. Dezelfde maatregel gaat ook gelden voor reizigers uit Polen, Malta, IJsland, Cyprus, de Faeröer en delen van Denemarken en Zweden.

Noorwegen besloot onlangs al een quarantaineplicht in te voeren voor mensen uit Spanje, Frankrijk en Zwitserland. „Alle buitenlandse reizen gaan gepaard met een kans op infectie”, concludeert Solberg. Noren worden daarbij opgeroepen om het land niet te verlaten voor vakanties.

Het Scandinavische land registreerde vorige week 357 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal sinds april. Wel ligt het aantal besmettingen nog aanzienlijk lager dan de piek in maart, toen bij 1.733 mensen het coronavirus werd vastgesteld binnen een week. Destijds besloot de Noorse regering ook een van de strengste reisrestricties van de gehele Schengenzone in te voeren. In totaal zijn 256 mensen in Noorwegen overleden aan Covid-19, op een bevolking van 5,4 miljoen.

Werkgeversorganisaties willen verplichte tests voor werknemers

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de voorstellen van minister Hugo de Jonge (VWS, CDA) om thuisquarantaine en bron- en contactonderzoek zo mogelijk verplicht te stellen, nog niet ver genoeg gaan. Wie terugkomt uit risicogebied of in contact is geweest met een Covid-19-patiënt, zou niet alleen thuis moeten blijven maar ook verplicht getest moeten worden, stellen de organisaties woensdag. Wat hen betreft wordt in de nieuwe noodwet geregeld dat werkgevers werknemers naar hun gezondheidstoestand mogen vragen en dat ze zich voor een test moeten melden bij de GGD.

Wie vermoedt dat hij of zij besmet is met het coronavirus wordt nu met klem verzocht thuis in quarantaine te gaan. Voorzitters van de veiligheidsregio's krijgen de mogelijkheid om dat te verplichten op last van een boete, schreef de minister aan de Tweede Kamer. MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof noemt dat idee in een statement „leuk en aardig”, maar „wie niet is besmet, hoeft niet thuis te blijven en kan aan het werk. Dus moeten mensen die het betreft zo snel mogelijk en verplicht worden getest. Anders zijn de kosten voor werkgevers straks niet te overzien”.

De organisaties zeggen dat ondernemers hun zorgen geuit hebben over het feit dat ze werknemers niet naar hun gezondheidssituatie mogen vragen. „Je mag bij een ziekmelding niet vragen wat iemand mankeert en je mag ook niet vragen waar iemand op vakantie is geweest. Dat zou in deze uitzonderlijke tijd anders moeten”, aldus Vonhof. „Als er nou één ding in de Noodwet moet worden geregeld, is dat het: dat je als werkgever tegen bijvoorbeeld een grieperige werknemer kunt zeggen dat hij of zij zich moet laten testen. We hebben begrip voor de privacygevoelige kanten, maar we hebben het hier over de veiligheid en gezondheid van mensen en het voorkomen van de gevreesde tweede golf.”

Vakbond FNV is het niet eens met het voorstel van de werkgeversorganisaties om mensen te verplichten tot een test omdat dit de grondrechten van burgers zou aantasten. „In de grondwet is het recht op privacy en lichamelijke integriteit vastgelegd. Werkgevers zijn bang dat veel mensen straks thuiszitten die mogelijk niks hebben. Maar een test kan niet aan een werknemer worden opgelegd”, reageert een FNV-woordvoerder. Ook wijst de vakbond erop dat ongeveer de helft van de werknemers de mogelijkheid heeft om thuis te werken, dus dat een quarantaine in dat geval geen gevolgen heeft voor het werk.

Daarbij benadrukt FNV dat een test een momentopname is. „Het is niet voor niets dat je twee weken in quarantaine moet, omdat verschijnselen zich later kunnen openbaren.”

Mondkapjes verplicht in Designer Outlet in Roermond

Winkelend publiek in de Designer Outlet in Roermond moet vanaf vandaag een mondkapje dragen. De regel geldt voor bezoekers van 13 jaar en ouder. Ook het aanwezige personeel moet een mondmasker op. Tot 19 augustus worden de kapjes bij het winkelcentrum gratis uitgedeeld, meldt persbureau ANP.

De maatregel is ingevoerd omdat vorige week twee winkels op het terrein van de Limburgse outlet moesten worden gesloten vanwege coronabesmettingen. Zes personeelsleden in drie winkels bleken het coronavirus te hebben opgelopen. De manager van het complex zegt tegen ANP dat de medewerkers in eigen kring besmet zijn geraakt. Het outletcentrum is voor zover bekend het eerste winkelcentrum van Nederland dat mondkapjes verplicht stelt. Eerder besloot wel de overdekte markt De Bazaar in Beverwijk mondkapjes verplicht te stellen.

Op 21 maart ging de Designer Outlet op last van de veiligheidsregio dicht, om te voorkomen dat winkelend publiek uit binnen- en buitenland massaal naar het winkelcentrum zou gaan. In mei mocht het centrum weer open, maar volgens lokale media zijn er sindsdien veel klachten over de drukte. De Veiligheidsregio Limburg Noord overweegt om een maximumaantal bezoekers in te voeren, zodat de anderhalvemeterregel beter kan worden opgevolgd. Dat gebeurde in mei ook al tijdens de heropening. Toen mochten maximaal drieduizend bezoekers naar binnen, maar dat aantal werd in juni losgelaten.

Marathon Parijs definitief afgelast vanwege coronapandemie

De marathon van Parijs gaat dit jaar definitief niet door wegens de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Veel deelnemers hadden moeite om op de geplande datum van 15 november naar de Franse hoofdstad te komen. Het afgelasten van de wedstrijd was volgens de organisatie „beter en eenvoudiger”, zo valt te lezen in een woensdag gepubliceerde verklaring.

De marathon zou oorspronkelijk op 5 april worden gehouden, maar werd door de pandemie uitgesteld tot november. „Nadat we alles hebben geprobeerd om het evenement in stand te houden, zien we ons genoodzaakt de editie van 2020 af te gelasten”, aldus de organisatie.

De eerstvolgende editie van de Parijse marathon zal plaatsvinden in 2021, het is nog niet bekend wanneer precies. Deelnemers aan de editie van 2020 staan automatisch ingeschreven voor die van volgend jaar. Als zij niet meer willen meedoen, kunnen ze terugbetaling aanvragen van hun inschrijfgeld.

Lopers tijdens de marathon van Parijs in 2019. Foto Thibault Camus/AP

Twitter avatar parismarathon Schneider Electric Marathon de Paris Communiqué officiel / Official communication 🇫🇷 Le Schneider Electric Marathon de Paris 2020 est annulé. Rendez-vous en 2021. 🇬🇧 The Schneider Electric Marathon de Paris 2020 is cancelled. See you in 2021. https://t.co/elgYyO10MS

Russisch vaccin over twee weken in gebruik

Een eerste lading van het Russische vaccin tegen het coronavirus moet over uiterlijk twee weken klaar liggen voor gebruik. Russen uit de risicogroepen krijgen voorrang bij de toediening ervan. Dat heeft minister van Gezondheid Michail Moerasjko woensdag bekendgemaakt, meldt het Russische persbureau Interfax.

De Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, heeft zich woensdag op de Duitse radiozender Deutschlandfunk sceptisch geuit over het Russische vaccin. De autoriteiten daar „laten ons heel weinig weten” over de ontwikkeling ervan, aldus Spahn. Het vaccin zou bovendien onvoldoende getest zijn. De Amerikaanse virusexpert Anthony Fauci uitte zich ook kritisch over het Russische vaccin. „Ik hoop dat de Russen daadwerkelijk hebben bewezen dat het vaccin veilig en effectief is. Maar dat betwijfel ik ten zeerste.”

Het aantal besmettingen in Rusland loopt de afgelopen dagen op. Woensdagochtend meldden de autoriteiten in een etmaal 5.102 nieuwe besmettingen met het virus. Ook waren er 129 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Rusland is met 902.701 vastgestelde besmettingen het land met de op drie na meeste bekende coronagevallen.

China versoepelt inreisregels voor onder meer Nederlanders

 • China heeft de inreisregels voor inwoners van 36 Europese landen, waaronder Nederland, vanaf woensdag versoepeld. Staatsburgers uit deze landen die al een verblijfsvergunning in China hebben, maar als gevolg van de coronapandemie vier maanden in het buitenland zijn gestrand, krijgen nu alsnog toegang tot het land. Dat valt te lezen in een verklaring die ambassades in de betreffende Europese landen dinsdag naar buiten brachten.

  Het gaat om Europese staatsburgers die een vergunning hebben voor werk, familiehereniging of „andere privézaken”. Zij kunnen zich vanaf vandaag melden bij de ambassade om hun papieren in orde te maken en weer terug te keren naar China. Bij terugkeer moeten reizigers zich houden aan de lokale quarantaineregels, benadrukt de Chinese ambassade in Den Haag.
 • Het parlement van Nieuw-Zeeland, dat in de voorbereiding op de landelijke verkiezingen van 19 september vandaag ontbonden zou worden, blijft zeker tot komende maandag aan. Op die manier kan het snel bijeenkomen om te debatteren over mogelijke maatregelen tegen het coronavirus, aldus premier Jacinda Ardern. Ook vraagt ze het parlement advies over de aankomende verkiezingen. Mogelijk stelt ze deze uit, dat kan onder de Nieuw-Zeelandse wet met maximaal twee maanden.

Nederland ontraadt niet-noodzakelijke reizen naar Malta

De Nederlandse regering heeft het reisadvies voor Malta aangescherpt. Niet-noodzakelijke reizen worden sinds woensdag ontraden, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De reden is dat het aantal besmettingen met Covid-19 op het eiland toeneemt. De aanscherping betekent dat mensen die uit Malta naar Nederland komen, gevraagd wordt twee weken in thuisquarantaine te gaan. Ook kan de aanscherping gevolgen hebben voor bijvoorbeeld een reisverzekering.

Malta telt volgens de laatste cijfers van het ministerie van Volksgezondheid 1.141 bevestigde besmettingen. Dat zijn er ruim driehonderd meer dan twee weken geleden. Volgens de Times of Malta zei premier Robert Abela dinsdag dat de stijging geen reden tot zorgen hoeft te zijn. „Onze speciale ziekenhuisafdelingen voor Covid-19-patiënten zijn leeg omdat de nieuwe gevallen mild zijn.” Hij wees er verder op dat er meer besmettingen worden vastgesteld omdat er meer getest wordt.

Voor vrijwel heel Europa geldt een geel reisadvies. Dat wil zeggen dat er in een land zekere veiligheidsrisico's zijn, maar niet-noodzakelijke reizen moeten volgens de autoriteiten gewoon kunnen. Een oranje reisadvies (geen niet-noodzakelijke reizen) geldt voor onder meer voor Bulgarije, Kroatië, Roemenië en Zweden. Ook de provincie Antwerpen en een aantal provincies in Spanje worden ontraden. Finland, de Baltische staten en Ierland laten (nog) geen Nederlandse reizigers toe.

Een groen reisadvies (geen bijzonderheden) geldt momenteel nergens. Rode reisadviezen (ook geen noodzakelijke reizen) zijn alleen afgegeven vanwege andere veiligheidsrisico's dan het coronavirus.

Britse economie maakt ongekende krimp door: 20,4 procent

De Britse economie heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een recordkrimp doorgemaakt. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het statistiekbureau Office for National Statistics (ONS) woensdag heeft gepubliceerd. Het bruto binnenlands product slonk tussen april en juli met 20,4 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat cijfer zal ongetwijfeld nog bijgesteld moeten worden, benadrukt het ONS, maar „het is duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk de grootste recessie doormaakt sinds het begin van de verslaglegging”, in 1955.

In de eerste drie maanden kromp de economie in het Verenigd Koninkrijk met 2,2 procent. Dat het vorige kwartaal zoveel slechter was, komt dat volgens het ONS vooral doordat in de maand april de productie als gevolg van de virusbeperkende maatregelen met 20 procent daalde. Er werden minder goederen gemaakt, minder diensten geleverd en de bouw lag ook goeddeels stil.

In juni werden wel alweer tekenen van herstel gezien, zegt statisticus Jonathan Athow van het ONS in een maandelijks bulletin. „Winkels gaan weer open, fabrieken voeren hun productie weer op en de huizenbouw zet zijn herstel door.” Hoewel veel landen de voorbije maanden dramatische economische cijfers lieten noteren, deed de Britse economie het slechter dan veel andere grote economieën.

Peiling: meeste Nederlanders steunen coronamaatregelen nog steeds

De meeste Nederlanders staan nog steeds achter de manier waarop het kabinet omgaat met de coronacrisis. Dat meldt onderzoeksbureau I&O Research woensdag op basis van een enquête onder 3.650 mensen. Het draagvlak voor de maatregelen met betrekking tot de volksgezondheid is sinds mei wel iets afgenomen (van 80 naar 75 procent). Het draagvlak voor de economische maatregelen is al maanden redelijk stabiel - deze maand zei 62 procent van de ondervraagden daar achter te staan.

Vooral Nederlanders die op regeringspartijen VVD, CDA, D66 of ChristenUnie stemmen, staan achter de coronamaatregelen. D66- en VVD-kiezers springen daarbij in het oog: respectievelijk 96 en 94 procent van hen steunt het kabinetsbeleid. Onder kiezers van PvdA, GroenLinks en SGP ligt het draagvlak op minstens 74 procent.

Kiezers van Forum voor Democratie en PVV zijn minder positief. Slechts 40 procent van de FVD-stemmers is het eens met de coronamaatregelen, onder PVV-aanhangers ligt dat percentage op 39 procent. Mensen die negatief zijn over de maatregelen vinden dat de regels niet ver genoeg gaan óf juist dat de regels onzin zijn. Zo geloven sommige tegenstanders dat de maatregelen zijn „gebaseerd op onwaarheden of verkeerde aannames en wetenschappelijke bevindingen”.

Lees ook dit interview met activist Willem Engel: ‘Shit, ik ben politiek activist geworden’

Ook zijn er verschillen te zien per (mogelijke) maatregel. Zo is er relatief veel steun (62 procent) voor de verplichting voor horeca om namen en telefoonnummers van gasten te noteren, terwijl 63 procent van de Nederlanders geen voorstander is van een algemene mondkapjesplicht. Opvallend veel mensen (89 procent) zeggen vóór een verplichte coronatest voor terugkeerders uit risicogebied te zijn. De mondkapjesplicht noch de verplichting om te testen is ingevoerd in Nederland. Later vandaag debatteert de Tweede Kamer over de crisisaanpak.

Mexicaans-Amerikaanse zanger Trini López (83) overleden aan Covid-19

De Mexicaans-Amerikaanse zanger Trini López is dinsdag op 83-jarige leeftijd in het ziekenhuis overleden aan Covid-19. Dat heeft filmmaker P. David Ebersole, die net klaar was met het filmen van een documentaire over het leven van López, volgens persbureau AP bekendgemaakt. De zanger, voluit Trinidad López, werd tijdens zijn muziekcarrière begeleid door sterren als Buddy Holly en Frank Sinatra. Hij vergaarde in de jaren zestig bekendheid met hits als 'If I Had a Hammer' en 'Lemon Tree'.

López werd bij het sluiten van een albumdeal aan het begin van zijn carrière gevraagd zijn naam te veranderen, zoals onder anderen collega-zanger Ritchie Valens (geboren Ricardo Esteban Valenzuela Reyes) in de jaren vijftig ook deed, omdat Amerikanen niet geïnteresseerd zouden zijn in Mexicaanse muziek. López weigerde en omarmde zijn afkomst. „Ik ben trots om López te heten. Ik ben trots om een Mexicano te zijn”, vertelde hij daarover in een interview met dagblad The Dallas Morning News in 2017. López zong zowel in het Engels als het Spaans. Een eigen vertolking van het Mexicaanse folklore-nummer 'La Bamba' werd zijn hoogste Spaanstalige hitnotering in de Verenigde Staten.

Na zijn muzikale carrière maakte López een overstap naar acteerwerk. Hij speelde onder meer in het oorlogsdrama The Dirty Dozen en de comedy The Phynx. Later ontwierp hij gitaren. Deze werden onder meer gebruikt en geliefd door rockgitarist Dave Grohl, bekend van de bands Nirvana en Foo Fighters.

'Nederland koopt half miljoen extra griepvaccins in'

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dit jaar een half miljoen extra griepvaccins ingekocht. De voornaamste risicogroep voor griep is dezelfde als voor Covid-19, en het ministerie wil zoveel mogelijk voorkomen dat die groep dubbel getroffen wordt, zegt een woordvoerder woensdag in het AD. Het zou niet mogelijk zijn om meer vaccins in te kopen omdat ook in het buitenland de vraag is toegenomen. Het ministerie was nog niet bereikbaar voor toelichting.

Het aantal mensen dat zich laat inenten tegen het griepvirus steeg in 2018 weer na jarenlange daling, blijkt uit cijfers die zijn verzameld in opdracht van het RIVM. 3,1 miljoen mensen lieten zich in dat jaar vaccineren, 18,4 procent van de Nederlanders. Cijfers over de laatste griepvaccinatiecampagne zijn nog niet bekend.

Mensen ouder dan zestig jaar en mensen met een medische indicatie komen in aanmerking voor een inenting. Mensen die in de zorg werken worden ook aangemoedigd om zich te laten vaccineren, hoewel dat niet verplicht is. De Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen onderstreept het belang van het vaccin voor dit jaar in het AD nog eens. „We willen niet een dubbele epidemie in het ziekenhuis: corona én influenza.”

Brussel voert mondkapjesplicht in vanwege toename besmettingen

In de Belgische hoofdstad Brussel en omliggende gemeenten moet iedereen die ouder is dan 12 jaar vanaf woensdag een mondkapje dragen in de openbare ruimte. Dat heeft minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Rudi Vervoort bekendgemaakt. Alleen tijdens het sporten en het „verrichten van intensieve lichamelijke arbeid op de openbare weg” is dit niet verplicht. Ook hoeven mensen met een beperking voor wie een mondkapje of gelaatsscherm hinderlijk is, zich niet aan de regel te houden.

Het besluit is genomen omdat de drempel van vijftig coronabesmettingen per honderdduizend inwoners is overschreden. Uit de laatste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat van 2 tot 8 augustus gemiddeld 54,4 nieuwe gevallen per honderdduizend inwoners van het hoofdstedelijk gewest zijn vastgesteld. Een dag eerder lag dat zogenoemde incidentiecijfer nog op 47,1.

Vervoort benadrukt dat de inwoners van Brussel en omstreken zich nog steeds moeten houden aan regels van social distancing en dat er extra politiecontroles zullen plaatsvinden om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de mondkapjesplicht houdt. Ook is een campagne gelanceerd om jongeren ervan te overtuigen dat de coronamaatregelen nodig zijn.

Voetgangers in het centrum van Brussel. Foto Francisco Seco/AP

Maken van online afspraak voor coronatest vanaf vandaag mogelijk

Nederlanders kunnen vanaf woensdag niet alleen telefonisch, maar ook online een afspraak maken voor een coronatest. Via het digitale portal van de overheid kunnen mensen inloggen met hun DigiD en vervolgens een test aanvragen. Ze krijgen daarna op de website ook hun uitslag te zien. Het portal wordt later vandaag gelanceerd, op een nog bekend te maken adres.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) kondigde het platform donderdag aan. Het moet de drempel om een test te nemen verlagen en bovendien mogelijk maken dat bron- en contactonderzoek na een vastgestelde besmetting sneller kan. Op deze manier wil het kabinet de verspreiding van het virus, die sinds een paar weken versnelt, een halt toe roepen.

Kort buitenlands coronanieuws

 • Het aantal coronabesmettingen op Aruba is de afgelopen week flink gestegen. Er zijn nu volgens het Antilliaans Dagblad in totaal precies zeshonderd gevallen geregistreerd op het ruim 100.000 inwoners tellende eiland. In de eerste maanden van de coronacrisis bleef het totale aantal besmettingen nog beperkt tot ruim honderd, maar alleen gisteren al kwamen er 87 nieuwe gevallen bij. Het gaat bij de nieuwe besmettingen vooral om lokale patiënten, maar er zijn ook zestien toeristen besmet. Mogelijk gaan de scholen op Aruba, net als op Sint-Maarten, volgende week nog niet open na de vakantie.
 • Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland stelt de ontbinding van het parlement uit, vanwege de nieuwe coronauitbraak in het land. De ontbinding van het parlement gaat normaliter vooraf aan de verkiezingen in Nieuw-Zeeland. Over eventueel uitstel van de verkiezingen zelf, die voor 19 september gepland staan, is nog geen besluit genomen. Ardern stelde maandag een lockdown in voor de stad Auckland, nadat er voor het eerst in ruim honderd dagen tijd weer vier nieuwe coronabesmettingen waren gemeld.
 • De Verenigde Staten hebben zich verzekerd van 100 miljoen doses van een potentieel coronavaccin van het farmaceutische bedrijf Moderna, maakte president Donald Trump dinsdagavond lokale tijd bekend. De VS sloten al eerder akkoorden met andere farmaceuten die bezig zijn een coronavaccin te ontwikkelen voor de aanschaf van honderden miljoenen doses. Trump liet vorige week weten te verwachten dat er rond de presidentsverkiezingen begin november een vaccin beschikbaar zal zijn.

ICT'ers zijn kampioen thuiswerken tijdens coronacrisis

Van alle werknemers in Nederland hebben ICT'ers het afgelopen kwartaal het vaakst thuisgewerkt. Het aandeel thuiswerkers met een ICT-beroep verdubbelde tot ruim 40 procent vergeleken met diezelfde periode een jaar geleden, de grootste toename van alle beroepen in Nederland. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

ICT'ers met een hoge functie werkten relatief het vaakst thuis. Diezelfde trend is zichtbaar bij andere beroepen, met als uitzondering op de regel beroepen in de zorg, waar ook met mensen met hogere beroepsniveaus relatief weinig mogelijkheden hebben om thuis te werken.

Naast ICT'ers werkten ook managers, mensen met een creatief of taalkundig beroep en werknemers met een pedagogische beroep de afgelopen maanden relatief vaak vanuit huis. Bij veel banen is dat logischerwijs niet mogelijk, zoals bij beroepen in de dienstverlening (kappers, schoonmakers en barkeepers), en in de transport en logistiek (chauffeurs, vakkenvullers). Voor ruim de helft van de 7,4 miljoen werknemers in Nederland was thuiswerken daarom niet of nauwelijks mogelijk.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC op woensdag 12 augustus de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus bij. Dit waren de hoofdpunten van dinsdag:

 • Het kabinet scherpt de coronamaatregelen verder aan. Quarantaine wordt verplicht voor mensen die uit bron- en contactonderzoek naar voren zijn gekomen als mogelijk besmet. Verder wil de minister het voor reizigers uit 'oranje' gebieden (risicogebieden) verplichten om in quarantaine te gaan.
 • Er zijn afgelopen week 4.036 coronabesmettingen in Nederland gemeld. Dat is een toename van ongeveer 56 procent vergeleken met de week ervoor, toen het ging om 2.588 gevallen. Wat betreft het aantal besmettingen zijn er duidelijke verschillen tussen regio's.
 • Uitkeringsinstantie UWV heeft tot dusver ruim 1,3 miljard euro overgemaakt aan bedrijven die een beroep hebben gedaan op de NOW 2.0, de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Er werd minder gebruikgemaakt van het tweede noodpakket dan van de eerste noodregeling.
 • Na 102 dagen zonder nieuwe vastgestelde coronabesmettingen zijn in Nieuw-Zeeland dinsdag vier nieuwe besmettingen aan het licht gekomen. De grootste stedelijke regio van Nieuw-Zeeland, Auckland, gaat woensdagmiddag daarom terug in lockdown.
 • Na minder dan twee maanden testen is in Rusland een vaccin tegen Covid-19 geregistreerd als officieel geneesmiddel door het ministerie van Gezondheid. Daarmee zou Rusland het eerste land zijn met een vaccin tegen de longziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Volgens Poetin ligt er voldoende wetenschappelijk bewijs om het vaccin grootschalig in te zetten in zijn land.

 

Lees hier het hele coronablog van dinsdag 11 augustus terug