Laatste nieuws coronavirus

Kabinet stelt quarantaine verplicht na bron- en contactonderzoek

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland van maandag 10 augustus. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op dinsdag 11 augustus de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog.

Dit waren de hoofdpunten van dinsdag:

  • Het kabinet scherpt de coronamaatregelen verder aan. Quarantaine wordt verplicht voor mensen die uit bron- en contactonderzoek naar voren zijn gekomen als mogelijk besmet. Verder wil de minister het voor reizigers uit 'oranje' gebieden (risicogebieden) verplichten om in quarantaine te gaan.
  • Er zijn afgelopen week 4.036 coronabesmettingen in Nederland gemeld. Dat is een toename van ongeveer 56 procent vergeleken met de week ervoor, toen het ging om 2.588 gevallen. Wat betreft het aantal besmettingen zijn er duidelijke verschillen tussen regio's.
  • Uitkeringsinstantie UWV heeft tot dusver ruim 1,3 miljard euro overgemaakt aan bedrijven die een beroep hebben gedaan op de NOW 2.0, de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Er werd minder gebruikgemaakt van het tweede noodpakket dan van de eerste noodregeling.
  • Na 102 dagen zonder nieuwe vastgestelde coronabesmettingen zijn in Nieuw-Zeeland dinsdag vier nieuwe besmettingen aan het licht gekomen. De grootste stedelijke regio van Nieuw-Zeeland, Auckland, gaat woensdagmiddag daarom terug in lockdown.
  • Na minder dan twee maanden testen is in Rusland een vaccin tegen Covid-19 geregistreerd als officieel geneesmiddel door het ministerie van Gezondheid. Daarmee zou Rusland het eerste land zijn met een vaccin tegen de longziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Volgens Poetin ligt er voldoende wetenschappelijk bewijs om het vaccin grootschalig in te zetten in zijn land.

 

Volg voor de laatste ontwikkelingen het coronablog van woensdag 12 augustus

GGD: coronavirus in verpleeghuis vermoedelijk niet verspreid door ventilatie

Het ventilatiesysteem in een verzorgingstehuis in Maassluis is waarschijnlijk niet de belangrijkste reden geweest van de grote virusuitbraak aldaar. Dat concludeert de GGD Rotterdam-Rijnmond dinsdag na onderzoek in de zorginstelling. Het virus is De Tweemaster vermoedelijk binnengekomen via een besmette bewoner of besmette medewerkers. In de instelling raakten op een afdeling 17 van de 21 bewoners en 18 medewerkers in korte tijd besmet. Zes bewoners overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

De GGD concludeert dat er verschillende factoren zijn geweest die hebben bijgedragen aan de uitbraak in juni en juli. Zo hadden medewerkers klachten die pas later werden geïdentificeerd als symptomen van Covid-19. Ook lunchten zij samen en hielden zij niet altijd voldoende afstand. Daarbij is het mogelijk dat bewoners elkaar hebben besmet.

De afgelopen tijd werd het ventilatiesysteem onderzocht. Onderzoekers namen stofmonsters van de ventilatieafvoer op meerdere kamers. In de monsters werd geen infectieus virus gevonden. „Het lijkt daarom bij deze uitbraak dat het ventilatiesysteem niet de meest waarschijnlijke besmettingsroute is”, staat in een verklaring van de GGD. Vorige week berichtten EenVandaag en de Volkskrant op basis van een vertrouwelijk rapport dat de ventilatie wel een grote rol had gespeeld. De GGD zei toen dat het te voorbarig was om dit als reden aan te wijzen.

Aan het volledige rapport over de uitbraak wordt momenteel de laatste hand gelegd.

Foto Robin Utrecht/ANP

België beperkt treinverkeer naar kustplaatsen tegen drukte

In België wordt komend weekend het treinverkeer naar populaire kustplaatsen aan banden gelegd om drukte te beperken en nieuwe geweldsincidenten te voorkomen. De Belgische autoriteiten hebben in samenspraak met spoorwegbedrijf NMBS besloten dat per trein hoogstens 80 procent van de stoelen bezet mogen zijn, melden Belgische media.

Ook worden de extra treinen die zouden rijden geschrapt. Daarbij zijn harde afspraken gemaakt hoeveel reizigers naar bepaalde gemeentes vervoerd mogen worden. Voor Oostende is een maximum van tienduizend reizigers vastgesteld. Naar Blankenberge mogen maximaal zesduizend mensen met de trein reizen, en naar Knokke-Heist tweeduizend. Op stations en in treinen wordt bovendien extra handhaving ingezet.

Afgelopen weekend was het in Belgische kuststeden te druk om de nodige afstand te kunnen houden. In Blankenberge gingen tientallen toeristen zelfs met elkaar op de vuist. Verschillende burgemeesters riepen op om de extra treinen naar de kust deze zomer stop te zetten.

Burgemeester Daphné Dumery reageert tegenover De Standaard opgelucht dat er een plan is voor komend weekend. „We hopen dat mensen snappen dat in grote massa naar de kust komen in tijden van corona geen goed plan is.”

Kabinet stelt quarantaine verplicht na bron- en contactonderzoek

Het kabinet scherpt de coronamaatregelen verder aan. Quarantaine wordt verplicht voor mensen die uit bron- en contactonderzoek naar voren zijn gekomen als mogelijk besmet. Dat heeft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Dat is nodig omdat het aantal besmettingen in Nederland oploopt en de bereidheid om de regels na te leven „lijkt af te nemen”, schrijft de minister. De verplichte quarantaine wordt in de tweede helft van volgende week ingevoerd.

Wie in contact is geweest met een besmet persoon en dus mogelijk zelf het virus bij zich draagt, kan op last van de voorzitter van de veiligheidsregio verplicht worden om thuis te blijven. De voorzitter kan daartoe een zogenoemde „beschikking tot gedwongen quarantaine” uitvaardigen. Twee weken geleden zag het kabinet nog af van het invoeren van een quarantaineplicht. De verplichting om thuis te blijven geldt ook voor mensen die al een positieve testuitslag hebben gehad.

Het naleven van de quarantaineplicht wordt gecontroleerd, schrijft De Jonge. Maar door wie en hoe, is nog niet bepaald, laat een woordvoerder desgevraagd weten. Wie zich niet aan de quarantaineplicht houdt pleegt een strafbaar feit. Welke strafeis hieraan wordt verbonden, wordt ook later bepaald; het Openbaar Ministerie buigt zich hier momenteel nog over. „Het kan gaan om een forse straf”, zei minister De Jonge tegen de NOS.

Ook kijkt het kabinet nog naar de mogelijkheden om medewerking aan bron- en contactonderzoek verplicht te stellen: „De medewerking zou kunnen worden afgedwongen door een last onder dwangsom op te leggen.” Hiervoor zijn momenteel nog geen juridische kaders.

Verder wil de minister het voor reizigers uit 'oranje' gebieden (risicogebieden) verplichten om in quarantaine te gaan. Nu geldt voor die groep enkel nog het dringende advies zich af te zonderen. Het kabinet wil de wet zo aanpassen dat iedereen die uit een risicogebied terug naar Nederland komt, direct thuis in quarantaine moet.

Eerder vandaag werd duidelijk dat GGD’s een achterstand hebben opgelopen bij het registreren van de bron van besmettingsclusters. In de regio Rotterdam en Amsterdam kampt de GGD met tekort aan personeel dat het onderzoek kan uitvoeren.

Foto Marcel van Hoorn/ANP

Auckland opnieuw in lockdown om besmettingen

De grootste stedelijke regio van Nieuw-Zeeland, Auckland, gaat woensdagmiddag terug in lockdown na nieuwe besmettingen van het coronavirus. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern dinsdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Het noodprotocol geldt voor zeker drie dagen. Tijdens die periode wordt gekeken of eventuele vervolgmaatregelen nodig zijn.

Het gaat om de eerste vier besmettingen in drie maanden tijd in de noordelijk gelegen stad. Op dit moment wordt bron- en contactonderzoek gedaan naar de herkomst van de besmettingen, die werden ontdekt binnen hetzelfde huishouden. Over de identiteit van de patiënten is weinig bekend, behalve dat een van de besmette mensen in de vijftig is. „We hebben het 102 dagen gered en daardoor was het gemakkelijk om te denken dat Nieuw-Zeeland uit de problemen was. Geen enkel land heeft zo lang geen heropleving gehad als wij. En omdat we de enige waren, hebben we ons hierop voorbereid”, zei Ardern in een televisietoespraak.

Na het nieuws over de besmettingen haastten veel bewoners zich naar supermarkten voor het inslaan van voorraden voedsel en drinken. Bedrijven in de stad maken zich op om hun deuren te sluiten. Nieuw-Zeeland voerde in maart al snel een strikte landelijke lockdown in. In combinatie met de geïsoleerde ligging van het land hield dat het coronavirus relatief succesvol buiten de deur. In het land zijn tot dusver 1.575 coronabesmettingen geregistreerd op een inwoneraantal van vijf miljoen mensen. Daarvan zijn 22 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Ruim 1,3 miljard euro loonsubsidie overgemaakt aan werkgevers

Uitkeringsinstantie UWV heeft tot dusver ruim 1,3 miljard euro overgemaakt aan bedrijven die een beroep hebben gedaan op de NOW 2.0, de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid die begin juli is ingegaan. De noodmaatregel is in het leven geroepen om werkgevers te ondersteunen die door corona in de problemen zijn geraakt. Het meeste geld ging naar de horeca, logistiek en overige commerciële dienstverlening. Er werd minder gebruikgemaakt van het tweede noodpakket dan van de eerste noodregeling.

Bedrijven konden onder de NOW 2.0 tot augustus een aanvraag indienen om tijdelijk tot 90 procent van de loonkosten voor hun personeel vergoed te krijgen. Inmiddels zijn ruim 35.500 aanvragen gehonoreerd, meldt de UWV dinsdag. De aanvragen die vooralsnog toegekend zijn, hebben betrekking op het salaris van zo'n 693.000 werknemers.

Veruit de meeste toekenningen, ruim 22.000 in totaal, gaan naar werkgevers met minder dan tien werknemers, aldus de UWV. Gemiddeld geven bedrijven die een aanvraag doen aan een omzetverlies te verwachten van 53 procent.

De huidige noodmaatregel is een vervolg op de eerste NOW die ervoor zorgde dat tot eind juni 8 miljard euro aan voorschotten werd uitbetaald aan werkgevers. Een deel van de bedrijven die wel NOW aanvroeg maar geen geen gebruik maakte van de vervolgregeling, geeft als reden daarvoor aan dat het weer beter gaat. Het kabinet hoopt er met de subsidieregelingen voor te zorgen dat de werkgelegenheid zo goed mogelijk behouden blijft en te voorkomen dat bedrijven failliet gaan.

Twitter avatar UWVnl UWV De stand van zaken rondom de #NOW van 11 augustus 2020. Meer informatie vind je hier: https://t.co/PVT6dKlabe https://t.co/yId8RDO2EN

Registratie bron- en contactonderzoek GGD blijft achter

De GGD'en hebben vorige week bij 70,7 procent van de besmettingsclusters van Covid-19 de bron nog niet geregistreerd. Dat is net als vorige week (70 procent) een stuk meer dan de weken daarvoor, toen het ging om zo'n 58,9 procent. Dat blijkt dinsdag uit het wekelijkse epidemiologisch rapport van het RIVM.

De achterstand van het aantal GGD-registraties kwam doordat het „erg druk” was, zei het RIVM vorige week. Een week later blijkt die achterstand nauwelijks ingelopen. Twee weken geleden kon van 469 van de 2.339 nieuwe coronameldingen (20,1 procent) de bron worden achterhaald met met behulp van bron- en contactonderzoek. Vorige week ging het om 534 gevallen (22,5 procent).

Over afgelopen week (32) zijn tot dusver 3.885 nieuwe coronagevallen gemeld. Daarvan zijn tot op heden 598 gevallen achterhaald (15,4 procent). Uit het bron- en contactonderzoek blijkt verder dat de meeste achterhaalde besmettingen afgelopen week plaatsvonden in een thuissituatie (55,3 procent), bij overige familie (15,1 procent) en op werk (8,7 procent). Dat zijn percentages die vergelijkbaar zijn met de week ervoor.

Ruim vierduizend nieuwe coronabesmettingen, anderhalf keer zoveel als vorige week

Er zijn afgelopen week 4.036 coronabesmettingen in Nederland gemeld. Dat is een toename van ongeveer 56 procent vergeleken met de week ervoor, toen het ging om 2.588 gevallen. Dat heeft Jaap van Dissel van het RIVM dinsdagmiddag gezegd tijdens een technische briefing aan de Tweede Kamer.

Het aantal ziekenhuisopnames van patiënten met Covid-19 daalde vorige week wel, van 44 naar 38. Het aantal mensen dat overleed aan de gevolgen van het coronavirus kwam vorige week uit op negen, ten opzichte van zes de week ervoor.

Wat betreft het aantal besmettingen zijn er duidelijke verschillen tussen regio's. Met name in de provincies Zuid-Holland (1.630), Noord-Holland (1.062) en in mindere mate Noord-Brabant was afgelopen week een opleving van het virus zichtbaar. Van Dissel noemde specifiek de regio's Amsterdam, Rotterdam, Haaglanden en sinds kort Bergen op Zoom als plekken waar veel gevallen zijn gemeld. Zo werden er gisteren op een dag in totaal 623 coronabesmettingen geregistreerd. „Het ging eerder om zo'n 50 gevallen per dag en daarmee is het nu beduidend hoger", aldus Van Dissel.

Ook onder mensen van 20 tot 40 jaar werden relatief veel gevallen gemeld. Dat laatste verklaart het achterblijven van het aantal ziekenhuisopnames omdat mensen van deze leeftijdsgroepen „milder ziek worden” dan oudere groepen, aldus van Dissel. Hij waarschuwde daarbij voor het doorgeven van het virus door jongeren aan ouderen, bijvoorbeeld bij familiebezoek.

Wegens de sterke toename van het aantal besmettingen kwam de Tweede Kamer eerder terug van het zomerreces. Woensdag is een coronadebat ingelast.

'Experttafels' moeten aanpak tweede golf aanscherpen

Ongeveer tachtig deskundigen met uiteenlopende specialisaties nemen deze week deel aan zogeheten 'experttafels' over de toekomst van het coronabeleid. Ter voorbereiding op de bijeenkomsten - die in tien kleine groepen worden gehouden - hebben de experts adviezen ingediend. Maandag vond de eerste discussiesessie plaats en ook dinsdag zijn experts weer bijeengekomen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De deskundigen hebben in hun voorbereidende stukken uiteenlopende raad gegeven, schrijft de NOS, die de adviezen inzag. Sommigen menen dat anti-coronamaatregelen zo lokaal mogelijk afgestemd moeten worden en anderen dat zorgpersoneel hogere vergoedingen verdient of dat gecommuniceerd moet worden dat het om tijdelijke maatregelen gaat en niet om het 'nieuwe normaal'. Ook zou geadviseerd worden om meer en sneller te testen, om jongeren actief te betrekken bij de maatregelen en om in het beleid onderscheid te maken tussen binnen- en buitenruimtes. Naast eigen inbreng zullen de experts ook de plannen voorgelegd krijgen die het kabinet momenteel ontwikkelt, schrijft de NOS. De deskundigen krijgen dan de ruimte om hier kritisch op te reageren.

De conclusies en bevindingen van de experttafels - die vallen onder het project Lessons Learned - zullen 1 september in een Kamerbrief worden opgesomd, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op basis hiervan moet vervolgens scherper beleid gevoerd kunnen voeren om een tweede besmettingsgolf te voorkomen of in te perken. Hiertoe zijn onder andere epidemiologen, economen, hoogleraren, een revalidatiedeskundige en een microbioloog uitgenodigd, schreef minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) eerder in een Kamerbrief. Ook neemt opiniepeiler Maurice de Hond deel, aldus het ministerie.

Medewerkers van de GGD ondervragen reizigers op luchthaven Schiphol. Foto Evert Elzinga/ANP

Na 102 dagen weer besmettingen in Nieuw-Zeeland

Na 102 dagen zonder nieuwe vastgestelde coronabesmettingen zijn in Nieuw-Zeeland dinsdag vier nieuwe besmettingen aan het licht gekomen. Dat heeft premier Jacinda Ardern bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Het gaat om vier mensen binnen hetzelfde huishouden in de stad Auckland. Hoe zij besmet zijn geraakt, is nog niet bekend.

Het alertheidsniveau voor Auckland is na de ontdekking van de nieuwe besmettingen in ieder geval tot en met vrijdag opgeschroefd van een naar drie, zei Ardern. Dat betekent dat mensen wordt geadviseerd om binnen te blijven en dat restaurants en cafés in de stad worden gesloten. Afreizen naar Auckland wordt verboden, behalve voor mensen die in de stad wonen of werken.

In de rest van het land is het alertheidsniveau verhoogd naar twee. „Deze drie dagen geven ons de tijd om informatie te verzamelen", zei Ardern. „We moeten meer te weten komen over hoe de besmettingen zijn ontstaan." Eerder op dinsdag werd bekend dat een dorp voor gepensioneerden in Christchurch voorlopig in lockdown gaat vanwege ademhalingsklachten bij meerdere bewoners.

Poetin: Rusland eerste land met vaccin tegen Covid-19

Na minder dan twee maanden testen is in Rusland een vaccin tegen Covid-19 geregistreerd als officieel geneesmiddel door het ministerie van Gezondheid. Dat heeft president Vladimir Poetin dinsdag gezegd, meldt persbureau Reuters. Daarmee zou Rusland het eerste land zijn met een vaccin tegen de longziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Volgens Poetin ligt er voldoende wetenschappelijk bewijs om het vaccin grootschalig in te zetten in zijn land. De dochter van de president is er al mee ingeënt, zei hij.

Wetenschappers uitten eerder al hun zorgen over de snelheid waarmee Rusland een antimiddel voor het virus wilde produceren. De Russische wil om als eerste land een vaccin te hebben zou volgens hen ten koste gaan van de kwaliteit van het vaccin. Verschillende onderdelen van het ontwikkelingsproces zouden zijn samengevoegd of zelfs overgeslagen. Volgens president Poetin heeft het vaccin echter „alle noodzakelijke controles doorstaan". Hij zei te hopen dat het land binnenkort overgaat op de massaproductie van het vaccin.

Vanaf het begin van de coronapandemie wordt op verschillende plekken van de wereld gewerkt aan een vaccin tegen Covid-19. Volgens het RIVM kan het normaal gesproken wel vijf tot tien jaar duren voor er tegen infectieziekten een antimiddel is ontwikkeld. De Griekse EU-commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides zei eerder deze week dat de Europese Unie ervan uitgaat dat tegen het einde van dit jaar een vaccin klaarligt.

De Russische president Vladimir Poetin tijdens een kabinetsvergadering, dinsdag. Foto Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Reuters

'Ouderendorp' Nieuw-Zeeland in lockdown

Een dorp voor gepensioneerden binnen de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is dinsdag op slot gegaan, vanwege ademhalingsproblemen bij meerdere bewoners. De lichamelijke klachten zouden veel weg hebben van klachten die ontstaan bij een coronabesmetting. Nieuw-Zeeland telde afgelopen weekend nog de honderdste dag op een rij zonder nieuwe coronabesmetting.

Bewoners en medewerkers van het dorp worden getest op het virus. Familieleden zijn in een brief op de hoogte gebracht van de ademhalingsproblemen onder de ouderen, melden lokale media. Welke maatregelen verder precies zijn genomen is niet bekendgemaakt.

De Nieuw-Zeelandse regering werd internationaal meermaals geprezen om haar aanpak van de coronacrisis. Vroegtijdig en effectief optreden van premier Jacinda Ardern zou het aantal besmettingen laag hebben gehouden. In totaal is het virus sinds de uitbraak bij 1570 mensen in Nieuw-Zeeland vastgesteld. Van 22 personen is bekend dat zij aan de gevolgen van de longziekte Covid-19 zijn overleden.

Lees ook: Nieuw-Zeeland viert feest: coronavrij

Wereldwijd meer dan 20 miljoen bevestigde gevallen Covid-19

Het aantal vastgestelde gevallen van Covid-19 in de wereld is maandag de 20 miljoen gepasseerd. Dat blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University in Maryland.

Wereldwijd is bij ongeveer 734.000 mensen bevestigd dat ze aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden. Naar verwachting zal het mondiale dodental binnen enkele dagen boven 750.000 liggen. Sinds het wereldwijde aantal bekende gevallen op 22 juli de 15 miljoen passeerde, is bijna tweederde van de nieuwe gevallen geconstateerd in de Verenigde Staten, India en Brazilië, schrijft AP.

Gezondheidsautoriteiten vermoeden dat de werkelijke aantallen aanmerkelijk hoger liggen, omdat lang niet alle patiënten worden getest en omdat mogelijk 40 procent van mensen die het coronavirus oplopen geen symptomen heeft.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de cijfers geen reden tot wanhoop. „Achter deze statistieken gaat veel pijn en lijden schuil”, zei directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. Maar er is ook hoop, zei hij. „Het is nooit te laat om het tij van de uitbraak te keren.” Hij wees op landen die de pandemie onder controle hebben gekregen, waaronder Rwanda en Nieuw-Zeeland.

Correctie (11 augustus 2020): In een eerdere versie van deze update stond dat het wereldwijde aantal bevestigde gevallen op 22 juli „de 15 passeerde". Daar had „de 15 miljoen passeerde" moeten staan. Dat is hierboven aangepast.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC dinsdag de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus bij. Dit waren de hoofdpunten van maandag:

  • Tussen zondag en maandag werden in een etmaal 630 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, het hoogste aantal sinds 26 april. Er wordt nu wel veel meer getest dan toen. Op de intensive care is er nog geen toename in het aantal coronapatiënten.
  • Nederlanders die op vakantie gaan naar Griekenland moeten bij aankomt in het Zuid-Europese land aantonen dat ze geen corona hebben. Dat kan door middel van een attest waarop staat dat de reiziger negatief is getest op het virus.
  • Het aantal mensen dat getest is op het coronavirus in testcentra van de GGD is voor de tweede week op rij afgenomen. Er werden in totaal 98.978 tests afgenomen in de week van 3 tot 9 augustus, bijna drieduizend minder dan een week eerder.
  • Vanwege het gestegen aantal coronabesmettingen in Nederland stellen Finland, Estland en Litouwen reisbeperkingen in voor Nederlanders. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de kleurcode voor de drie Noord-Europese landen daarom aangepast van geel naar oranje.
  • Sinds het vliegverkeer weer opgestart is, is het aantal meldingen over passagiers die zich misdragen flink toegenomen, meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport. Een groot deel van de incidenten vorige maand kwam voort uit de onwil onder passagiers om de coronamaatregelen, zoals de verplichting een mondkapje te dragen, te volgen.

 

Lees hier het blog van maandag terug