In beeld

Betogers en oproerpolitie staan tegenover elkaar in Minsk

Protesten De voorlopige uitslag van de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland, die zittend president Loekasjenko de overwinning toedicht, roept sinds zondagavond grote onvrede op onder de bevolking van het Oost-Europese land. Duizenden betogers trokken de uitslag in twijfel en gingen de straten op. Ze raakten in veel gevallen slaags met de politie. Een fotoreportage van de demonstraties in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.
Dit meisje raakte zondagavond gewond tijdens protesten in reactie op de voorlopige verkiezingsuitslag. Tot dinsdagochtend kwamen zeker twee mensen om het leven tijdens de protesten.
Foto EPA
Ook in het buitenland leidt de uitslag tot onvrede. Hier houden Wit-Russen in Moskou hun paspoorten omhoog bij wijze van demonstratie voor de Wit-Russische ambassade in de stad.
Foto Dimitar Dilkoff/AFP
Een vrouw staat stil bij een lantaarnpaal, terwijl leden van de oproerpolitie in de hoofdstad Minsk haar passeren. Volgens de Wit-Russische oppositie werd er op grote schaal gefraudeerd bij de stembusgang.
Foto Sergei Gapon/AFP
Demonstranten proberen zondagavond barricades op te zetten tussen zichzelf en de politie. De belangrijkste oppositiekandidaat, Svetlana Tichanovskaja, is te midden van de protesten naar Litouwen vertrokken.
Foto AP
Betogers tillen een gewonde man tijdens protesten op maandagochtend uit de menigte.
Foto AP
Oproerpolitie probeert mensenmassa's in de hoofdstad uit elkaar te drijven.
Foto Siarhei Leskiec/AFP
Vier agenten van de oproerpolitie arresteren een betoger. Bij de protesten werden tot maandagmiddag landelijk al drieduizend betogers opgepakt, aldus staatspersbureau Belta.
Foto Sergei Gapon/AFP
Politie zet rookgranaten in bij de protesten in Minsk. Elders in de stad gebruikte de politie ook waterkanonnen, traangas en knuppels.
Foto AP
Een Wit-Russische agent gebaart naar een gewonde demonstrant op de grond. De betoger is vermoedelijk Jevgeni Zajtsjkin, één van de twee demonstranten die sinds zondag overleed tijdens de protesten.
Foto Vasily Fedosenko/Reuters
Ook op maandag, de dag na de verkiezingen, gingen Wit-Russen de straat op om te protesteren tegen de uitslag van de stembusgang. Zittend president Loekasjenko beloofde maandag een "passende reactie" aan het adres van de betogers.
Foto EPA
Vernieling in de straten van Minsk. Verschillende landen hebben gereageerd op de verkiezingsuitslag en daaropvolgende protesten.
Foto Yauhen Yerchak/EPA
De Amerikaanse regering sprak maandag van „intimidatie van oppositiekandidaten en het vastzetten van vreedzame demonstranten”. Ook leiders van de EU spraken zich uit tegen het geweld, onder wie Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
Foto EPA
De politie blokkeert een plein in Minsk. Maandag werden verschillende straten en pleinen in de hoofdstad afgezet.
Foto AP
Twee leden van de oproerpolitie slepen een betoger weg tijdens demonstraties op zondag.
Foto Siarhei Leskiec/AFP