Laatste nieuws Beiroet

Vrijdag Nationale Actiedag voor Beiroet

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen uit Libanon bij in nasleep van de explosie in de haven van Beiroet vorige week dinsdag.

Vrijdag Nationale Actiedag voor Beiroet

Komende vrijdag wordt er een Nationale Actiedag gehouden voor de slachtoffers van de explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet. De NPO, RTL, Talpa Network en Facebook ondersteunen de actie van de samenwerkende hulporganisaties, die onder gironummer 555 de hele dag om aandacht voor de situatie in Beiroet zullen vragen.

Vanwege het coronavirus zal de landelijke actiedag er anders uitzien dan bij eerdere actiedagen van Giro555. Zo is er geen publiek welkom in het actiecentrum in Hilversum en vindt het merendeel van de activiteiten online plaats. Garance Reus, voorzitter van de actie, belooft er volgens persbureau ANP ondanks de beperkte mogelijkheden toch „een hele mooie dag” van te gaan maken. „We verwachten grote betrokkenheid van het Nederlands publiek.”

De afgelopen dagen werd Giro555 al opengesteld voor donaties. Volgens een eerste tussenstand op maandag is er tot dusver 2,2 miljoen euro opgehaald. Eerder werd Giro555 onder meer geopend voor slachtoffers van de aardbeving en tsunami bij Sulawesi (2018) en de aardbeving in Nepal (2015).

Nederlandse reddingsteam komt terug uit Beiroet

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR keert maandagmiddag terug van de operatie in Beiroet, die woensdag begon. In totaal waren er 63 Nederlandse reddingswerkers en acht zoekhonden actief. Twee hulpverleners blijven achter om te helpen met logistiek voor het vrachtvliegtuig met apparatuur, dat woensdag terugvliegt.

Twitter avatar USARNL USAR.NL Het team is vanmorgen vertrokken naar de luchthaven in Beiroet om terug te reizen naar Nederland. We kijken terug op een missie die anders verliep dan van tevoren verwacht, maar zijn blij dat we zo snel konden afreizen en de broodnodige hulp konden bieden! https://t.co/6RcoMKQDGd

USAR hield zich de afgelopen dagen bezig met de zoektocht naar slachtoffers onder het puin, het controleren van gebouwen op instortingsgevaar en ondersteuning van de Nederlandse ambassade in Beiroet. Het team heeft geen slachtoffers gevonden.

De hulpdiensten kijken tevreden terug op de operatie, zeggen ze tegen ANP. „De mensen daar waren erg blij dat we er waren en konden helpen, dat geeft toch veel voldoening tijdens je werk. Daarnaast waren we erg onder de indruk dat alle teamleden zo snel paraat waren. Er waren zorgmedewerkers die tijdens het toppunt van de coronacrisis aan het bed stonden, en alsnog van hun vakantie terugkwamen om te helpen.”

Als er ergens een ramp gebeurt, kan het door de Verenigde Naties erkende team in actie komen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt de beslissing waar en wanneer de reddingsmedewerkers worden ingezet. Eerder verleende USAR hulp na de zware aardbeving in Nepal in 2015, en op Sint Maarten na orkaan Irma in 2017.

Lees ook deze reportage over de reddingsmedewerkers: Speuren naar overlevenden onder het puin

'Vierde minister in Libanon treedt af'

Ook de minister van Financiën Ghazi Wazni is maandag opgestapt in reactie op de grote protesten vanwege de enorme explosie vorige week. Dat melden lokale media. Wazni is de vierde minister in twee dagen die vertrekt. Hiermee loopt de druk op de regering van premier Hassan Diab verder op. Als zeven van de twintig ministers opstappen, valt de regering.

Eerder op maandag besloot ook de minister van Justitie Marie-Claude Najm op te stappen. Tienduizenden demonstranten eisten afgelopen weekend het aftreden van de volledige regering. Volgens de betogers waren de autoriteiten al jaren op de hoogte van de opslag van de grote hoeveelheid ammoniumnitraat die afgelopen dinsdag ontplofte.

Binnen drie dagen 2,2 miljoen euro gedoneerd aan Giro555

De inzamelingsactie via Giro555 voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet heeft binnen 72 uur 2,2 miljoen euro opgeleverd. Dat blijkt maandag uit een eerste tussenstand. Het gironummer wordt bij uitzonderlijk grote rampen opengesteld zodat goede doelen kunnen samenwerken om geld in te zamelen.

Voor de explosie was volgens de Verenigde Naties driekwart van de Libanezen al afhankelijk van humanitaire hulp en leefden een miljoen mensen onder de armoedegrens. Dit aantal zal door de verwoestende explosie van vorige week en de economische en humanitaire nasleep flink oplopen, vrezen de organisatoren van de inzamelingsactie.

Een Syrische familie in hun beschadigde woning in Beiroet. Foto Nabil Mounzer/EPA

Marcel van der Steen van Giro555 is ter plaatse in Beiroet. „Ik ben hier nu enkele dagen en wat hier gebeurd is en waar de inwoners van Beiroet mee geconfronteerd worden, is nog steeds niet te bevatten. Fantastisch dat de noodhulpverlening in volle gang is en de lokale bevolking, daar waar dat kan, keihard meehelpt”, zegt hij.

Er zijn elf organisatie aangesloten bij Giro555, die onder begeleiding van lokale partners aanwezig zijn in het getroffen gebied. Onder meer Stichting Vluchteling, Oxfam Novib en Terre des Hommes zijn betrokken bij de actie. Eerder werd Giro555 geopend voor slachtoffers van de aardbeving en tsunami bij Sulawesi (2018) en de aardbeving in Nepal (2015).

Twitter avatar Giro555 Giro555 Een mooie eerste tussenstand!🎉 Hiermee kunnen we de slachtoffers van de explosie in #Beiroet helpen. Maar meer hulp is nodig voor: voedsel, onderdak en psychosociale steun. Help je ook? Geef nu. 👉https://t.co/X3PXKCGKt8 https://t.co/6ksEJmMaol

Ook Libanese minister van Justitie treedt af

De Libanese minister van Justitie Marie-Claude Najm is maandag afgetreden vanwege de enorme explosie vorige week in de haven van Beiroet en de daaropvolgende protesten. Ze is het derde regeringslid dat besluit af te treden. Zondag traden ook de minister van Milieu en de minister van Informatie af.

De druk op de regering is de afgelopen dagen sterk toegenomen. Afgelopen weekend gingen duizenden Libanezen de straat op om het aftreden van de regering te eisen. Ze verwijten de autoriteiten nalatigheid en houden hen verantwoordelijk voor de jarenlange opslag van de 2.750 ton ammoniumnitraat die vorige week dinsdag ontplofte. Bij de explosie kwamen zeker 158 mensen om het leven. Ook raakten meer dan zesduizend mensen gewond.

Najm is het derde regeringslid dat aftreedt. Foto Wael Hamzeh/EPA

Iran: explosie moet niet gebruikt worden als politiek middel

Iran heeft landen opgeroepen om de ramp in Beiroet niet te gebruiken als politiek instrument. „De explosie mag niet gebruikt worden (...) voor politieke doeleinden. De oorzaak moet zorgvuldig worden onderzocht”, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Mousavi volgens persbureau Reuters tijdens een persconferentie.

Afgelopen weekend gingen tienduizenden Libanezen de straat op om te demonstreren tegen de regering, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de opslag van de grote hoeveelheid ammoniumnitraat die afgelopen dinsdag ontplofte. Ook Hezbollah zou volgens veel demonstranten verantwoordelijkheid dragen omdat de sjiitische militie controle uitoefent over het havengebied. Iran steunt Hezbollah.

De Iraanse minister Mousavi zei, gevraagd naar het bezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan Beiroet vorige week, dat sommige landen de explosie voor hun eigen gewin gebruiken. Macron beloofde eerder dat nauwlettend in de gaten zal worden gehouden hoe de beloofde noodhulp ingezet wordt en dat het geld niet in corrupte handen terecht mag komen.

Ook uitte de Iraanse minister Mousavi kritiek op de Verenigde Staten. Dat land beschouwt Hezbollah al jaren als terreurorganisatie en heeft de groepering sancties opgelegd. „Als de Verenigde Staten eerlijk zijn over de aangeboden hulp, moeten ze die sancties opheffen.”

Lees ook: Aan stroppen in Beiroet bungelen portretten van de politieke leiders

Laatste nieuws uit Libanon

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen in Libanon bij met betrekking tot de explosie in de haven van Beiroet vorige week dinsdag. Daarbij kwamen zeker 158 mensen om het leven, vielen duizenden gewonden en raakten honderdduizenden mensen hun huis kwijt.

Zondag gingen er voor de tweede dag op rij duizenden mensen de straat op om het aftreden van de regering te eisen, die zij verantwoordelijk houden voor explosie. De minister van Informatie en de minister van Milieu dienden zondag hun ontslag in. Tijdens een internationale online conferentie werd voor ruim 250 miljoen euro aan noodhulp voor Libanon toegezegd.

Lees hier het blog van zondag terug

Libanese en Aziatische vrouwen staan voor de ravage in de haven van hoofdstad Beiroet. Foto Patrick Baz/AFP