Regering Libanon treedt af na dagen van protesten

Beiroet Tienduizenden Libanezen gingen afgelopen weekend de straat op. De betogers houden de autoriteiten verantwoordelijk voor de explosie in Beiroet vorige week.
Premier Hassan Diab in zijn televisietoespraak op maandag.
Premier Hassan Diab in zijn televisietoespraak op maandag. Foto Reuters

De Libanese regering treedt af. Dat heeft premier Hassan Diab maandagavond bekendgemaakt in een televisietoespraak. Aanleiding van de val van het kabinet zijn de aanhoudende protesten in Libanon na de grote explosie vorige week in de hoofdstad Beiroet, waarbij meer dan tweehonderd doden vielen. In zijn toespraak erkende Diab dat de ontploffing het gevolg was van „endemische corruptie”.

De druk op de regering liep de afgelopen dagen sterk op. Tienduizenden Libanezen gingen dit weekend de straat op omdat ze het kabinet verantwoordelijk houden voor de ramp in Beiroet. De explosie werd veroorzaakt door ruim 2.700 ton ammoniumnitraat dat lag opgeslagen in de haven. De autoriteiten zouden al jaren hebben geweten dat het gevaarlijke spul zich er bevond. Zesduizend mensen raakten gewond.

Of het vertrek van de regering de demonstranten tevreden zal stellen, is nog de vraag. De Libanezen hebben genoeg van het huidige met corruptie en vriendjespolitiek doordrenkte politieke systeem. Zij zullen waarschijnlijk verdergaande verandering willen dan enkel een nieuw kabinet, zegt NRC-correspondent Melvyn Ingleby.

Ministers weg

Zondag en maandag stapten al drie ministers op. Minister van Justitie Marie-Claude Najm vroeg de rest van de bewindslieden haar voorbeeld te volgen. Najm was de derde minister die was teruggetreden. Zaterdag kondigde premier Diab aan dat hij zou gaan vragen om vervroegde parlementsverkiezingen.

Het kabinet van Diab was aangesteld nadat eind 2019 de vorige regering was gevallen. Dat gebeurde ook toen na dagen van straatprotesten. De regering kreeg de schuld van de corruptie en het wanbeleid waar Libanon onder gebukt gaat. Economisch gezien verkeert het land in een desastreuze toestand. De staat kan zijn schulden niet meer afbetalen, de economie groeit amper en de munt staat er slecht voor. Circa de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Lees ook: Aan stroppen in Beiroet bungelen portretten van de politieke leiders