Laatste nieuws Covid-19

Opnieuw besmetting vastgesteld bij Feyenoord-voetballer

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland van maandag 10 augustus. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op maandag 10 augustus is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Wereldwijd meer dan 20 miljoen bevestigde gevallen Covid-19

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

 • Tussen zondag en maandag werden in een etmaal 630 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, het hoogste aantal sinds 26 april. Er wordt nu wel veel meer getest dan toen. Op de intensive care is er nog geen toename in het aantal coronapatiënten.
 • Nederlanders die op vakantie gaan naar Griekenland moeten bij aankomt in het Zuid-Europese land aantonen dat ze geen corona hebben. Dat kan door middel van een attest waarop staat dat de reiziger negatief is getest op het virus.
 • Het aantal mensen dat getest is op het coronavirus in testcentra van de GGD is voor de tweede week op rij afgenomen. Er werden in totaal 98.978 tests afgenomen in de week van 3 tot 9 augustus, bijna drieduizend minder dan een week eerder.
 • Vanwege het gestegen aantal coronabesmettingen in Nederland stellen Finland, Estland en Litouwen reisbeperkingen in voor Nederlanders. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de kleurcode voor de drie Noord-Europese landen daarom aangepast van geel naar oranje.
 • Sinds het vliegverkeer weer opgestart is, is het aantal meldingen over passagiers die zich misdragen flink toegenomen, meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport. Een groot deel van de incidenten vorige maand kwam voort uit de onwil onder passagiers om de coronamaatregelen, zoals de verplichting een mondkapje te dragen, te volgen.

Opnieuw besmetting vastgesteld bij Feyenoord-voetballer

In de selectie van Feyenoord is een tweede coronageval geconstateerd. Dat heeft de voetbalclub maandagavond bekendgemaakt. Welke speler het is, zegt Feyenoord om privacyredenen niet.

Volgens de Rotterdamse club testte de voetballer in kwestie maandagochtend positief. Een vrijdag bij hem afgenomen test leverde nog een negatief resultaat op. Later, op zondag, speelde Feyenoord een oefenwedstrijd tegen Sparta. Toen „was hij ook niet besmettelijk”, blijkt volgens Feyenoord uit een analyse van clubarts Casper van Eijck.

Feyenoord gaat ervan uit dat de tweede besmette speler corona heeft opgelopen door contact met de (eveneens anonieme) speler bij wie vrijdag al een coronabesmetting werd ontdekt. Beide spelers zitten inmiddels in quarantaine. Vrijdag, voorafgaand aan een trainingsduel tegen FC Twente, ondergaat de Feyenoord-selectie opnieuw een coronatest. Ook bij ADO Den Haag, NAC Breda en Willem II is het virus opgedoken.

De Feyenoord-selectie tijdens de eerste training voor het seizoen 2020-2021 op 5 augustus. Foto Koen van Weel/ANP

Zeker tot eind oktober geen fans in Duitse voetbalstadions

 • In ieder geval tot 31 oktober zullen er nog geen voetbalfans welkom zijn in stadions in Duitsland. Dat is de uitkomst van een overleg van de gezondheidsministers van de deelstaten in het land. Beperkte aantallen toeschouwers toelaten is geen optie, omdat dit een verkeerd signaal zou kunnen afgeven, met mensen die voor en na wedstrijden samenkomen in horeca.
 • Het reproductiecijfer R in Denemarken is de afgelopen week opgelopen tot 1,4. Dat betekent dat de verspreiding van het virus zich weer aan het uitbreiden is. Minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke spreekt van een nieuwe golf besmettingen. In 67 van de 98 gemeenten in Denemarken zijn afgelopen week infecties vastgesteld. Er zijn momenteel bijna 15.000 coronagevallen in het Scandinavische land.
 • De 24 Uur van Le Mans zal dit jaar zonder toeschouwers plaatsvinden. Volgens de organisatie van de wereldberoemde autorace, waar vorig jaar meer dan 250.000 bezoekers op af kwamen, is het toelaten van toeschouwers met alle huidige beperkingen en oplopende besmettingen in Frankrijk onmogelijk. De 88ste editie van de 24 Uur van Le Mans wordt verreden op 19 en 20 september.
 • In Frankrijk zijn in het afgelopen weekend 4.854 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het land is daarmee de 200.000 geregistreerde besmettingen voorbij. Daarnaast zijn er meer dan dertigduizend doden door de gevolgen van Covid-19. Het aantal besmettingen liep ook hard op in het Verenigd Koninkrijk. Met 816 nieuwe gevallen in 24 uur steeg het totaal naar 311.641.

Nederlandse toerist moet negatieve test meenemen naar Griekenland

Nederlanders die op vakantie gaan naar Griekenland moeten bij aankomt in het Zuid-Europese land aantonen dat ze geen corona hebben. Dat kan door middel van een attest waarop staat dat de reiziger negatief is getest op het virus, meldt persbureau Reuters. De verklaring mag maximaal 72 uur oud zijn.

De maatregel gaat op 17 augustus in en geldt ook voor toeristen uit Spanje, België, Tsjechië en Zweden. Athene heeft het besluit tot invoering ervan genomen vanwege het toenemende aantal besmettingen. Door een tijdige lockdown bleef het aantal besmettingen dit voorjaar beperkt in Griekenland, maar sinds een week stijgt het aantal Covid-19-gevallen. De regering heeft ook bepaald dat de horeca op populaire toeristeneilanden als Mykonos en Santorini tussen middernacht en 07.00 uur dicht moet.

Grootste toename vastgestelde coronabesmettingen in maanden

Het afgelopen etmaal zijn in Nederland 630 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Zondag waren dat er nog 578. Het is de hoogste stijging sinds 26 april. Dat blijkt maandag uit cijfers van de Rijksoverheid.

Er zijn grote regionale verschillen. In de regio Amsterdam-Amstelland werden afgelopen etmaal 194 nieuwe besmettingen gemeld. In Rotterdam-Rijnmond waren dit er 130. In Midden- en West-Brabant werden 41 gevallen vastgesteld, in Utrecht 33.

Ook in de noordelijke regio's zijn coronabesmettingen gemeld. In de regio Friesland werden veertien coronapatiënten geregistreerd en in Groningen negen. In Noord-Holland zijn er drie coronabesmettingen bij gekomen. In de regio's Zeeland en Drenthe zijn geen nieuwe besmettingen geconstateerd.

Intensive cares
Op de Nederlandse intensive cares liggen momenteel twee coronapatiënten minder dan zondag. In totaal worden er nu 29 coronapatiënten verzorgd op de IC's, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding maandag.

Er liggen daarnaast 571 niet-coronapatiënten op de IC's, 26 meer dan een dag eerder. De totale bezetting op de IC's is nu zeshonderd. Ter vergelijking: op het hoogtepunt van de corona-uitbraak in Nederland lag dat aantal boven de 1.400. Het aantal opnames van Covid-19-patiënten buiten de intensive cares is 99, twaalf meer dan zaterdag.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: „Het aantal opgenomen Covid-19-patiënten gaat langzaam omhoog en heeft nu het hoogste niveau bereikt sinds 1 juli. Dit past bij de toename van besmettingen. We houden er rekening mee dat het aantal ziekenhuisopnames in de komende twee weken verder kan stijgen.”

Een actiesticker tegen de coronamaatregelen in Bergen op Zoom. Foto Phil Nijhuis/ANP

Afname in coronatests door GGD tussen 3 en 9 augustus

Het aantal mensen dat getest is op het coronavirus in testcentra van de GGD is voor de tweede week op rij afgenomen. Dat blijkt uit de laatste cijfers die koepelorganisatie GGD GHOR heeft bekendgemaakt. Er werden in totaal 98.978 tests afgenomen in de week van 3 tot 9 augustus, bijna drieduizend minder dan een week eerder.

Sinds GGD GHOR in de week van 1 tot 7 juni begon met het publiceren van de wekelijkse cijfers, liep het aantal tests per week op. Op het hoogtepunt, tussen 20 en 26 juli, werden er 111.764 tests afgenomen. De afgelopen twee weken is er een daling zichtbaar.

De GGD benadrukt dat het niet om het totale aantal tests in Nederland gaat, omdat mensen ook bij huisartsenposten en in ziekenhuizen getest worden. In totaal zijn er sinds 1 juni 775.104 mensen getest bij GGD’s in Nederland.

WHO: coronavirus niet seizoensgebonden; Australische deelstaten nog maanden dicht

Een greep uit het nieuws van over de grens.

 • De snelle en globale verspreiding van het coronavirus de afgelopen weken duidt erop dat Covid-19 niet gebonden is aan seizoenen. Gezondheidsautoriteiten wereldwijd moeten hun aanpak dan ook niet verslappen in de zomer. Daarvoor waarschuwde Mike Ryan, bestuurder van de Wereldgezondheidsorganisatie, maandag tijdens een persconferentie.

  West-Europese landen hebben de eerste golf grotendeels weten te stoppen, stelde hij. Deze landen moeten volgens Ryan nu clusters weten te identificeren en „lokaal maatregelen instellen die het virus beperken, onderdrukken en de blootstelling tot het virus verminderen”. Volgens de bestuurder is „dit virus buitengewoon moeilijk te stoppen.”

 • Een aparte waarschuwing had de WHO voor Brazilië. In het land worden dagelijks tienduizenden nieuwe besmettingen geregistreerd, wat tot grote druk op het gezondheidsstelsel leidt. Ryan waarschuwde dat „hydroxychloroquine geen oplossing en geen wondermiddel is”. Hiermee reageerde hij op president Jaïr Bolsonaro die zijn landgenoten oproept het malariamiddel te gebruiken bij Covid-19-klachten, terwijl bewezen is dat het niet werkt.

  In Brazilië zijn momenteel na de Verenigde Staten de meeste mensen besmet geraakt met het coronavirus. In het Zuid-Amerikaanse land zijn zeker drie miljoen besmettingen bevestigd en overleden volgens officiële tellingen ruim 101.000 mensen. Het reproductiegetal ligt momenteel tussen de 1,1 en 1,5 - variërend per regio, wat betekent dat het aantal besmettingen steeds verder toeneemt.

 • De grenzen tussen de Australische deelstaten blijven hoogstwaarschijnlijk tot Kerstmis dicht. Die boodschap had premier Scott Morrison maandag, naar aanleiding van een recordaantal sterfgevallen in de staat Victoria, meldt persbureau Reuters. In een etmaal werden in het land negentien sterfgevallen genoteerd en uit angst voor verspreiding naar andere Australische staten, moeten de interne grenzen voorlopig dicht blijven. Wel testten het laatste etmaal 'maar' 322 mensen in Victoria positief op het virus, wat het laagste getal is sinds eind juli. Daarmee lijkt de piek van de verspreiding van het virus bereikt, aldus premier Morrison.

Voetgangers in de buurt van een station in Melbourne. Foto James Ross/EPA

Maximale rente op aankopen via krediet verlaagd

De maximale rente die webwinkels of postorderbedrijven mogen rekenen voor een krediet is maandag verlaagd van 14 naar 10 procent. Op die manier hoopt het ministerie van Financiën mensen tegemoet te komen die door de coronacrisis in financiële problemen dreigen te raken.

Bij het wegvallen van inkomsten kan het aantrekkelijker worden om aankopen op aanbetaling te doen. Zo heeft meer dan een vijfde van de Nederlanders met een problematische schuld ook een krediet bij een online winkel, schrijft het ministerie. Om deze schuld niet nog verder te laten oplopen mogen bedrijven tot maart 2021 maximaal 10 procent rente vragen. De maatregel was in mei al aangekondigd en gaat maandag van kracht.

Twitter avatar Financien Ministerie van Financiën Veel mensen raken in de problemen door het kopen op afbetaling.
22 % van de Nederlanders met een problematische schuld heeft ook een krediet bij een verzendhuis. https://t.co/7mv6jtTqu7

Toename overlast in vliegtuigen door coronamaatregelen

Sinds het vliegverkeer weer opgestart is, is het aantal meldingen over passagiers die zich misdragen flink toegenomen. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maandag. Een groot deel van de incidenten vorige maand kwam voort uit de onwil onder passagiers om de coronamaatregelen, zoals de verplichting een mondkapje te dragen, te volgen.

In juli zijn 94 meldingen van misdragingen geregistreerd, waarvan 58 coronagerelateerd waren. In de maand daarvoor kwamen 28 meldingen binnen, waarvan 19 iets te maken hadden met de coronaregels. Ter vergelijking: van 2017 tot en met 2019 werden maandelijks gemiddeld 82 meldingen van overlastgevend gedrag geregistreerd.

De ILT maakt zich zorgen over de incidenten omdat die een gevaar kunnen zijn voor de vliegveiligheid. Cabinemedewerkers kunnen ernstig gehinderd worden bij hun werk. Op een KLM-vlucht van Schiphol naar Ibiza begin deze maand brak een vechtpartij uit nadat twee mannen weigerden een mondkapje te dragen, zo was te zien in een op Twitter geplaatste video. De twee mannen waren onder invloed van alcohol en zijn bij aankomst op Ibiza aangehouden.

Passagiers verzetten zich onder meer tegen de verplichting een mondkapje te dragen. Foto iStock

'Geef zorgverlener voorrang bij testen en beschermingsmiddelen'

Huisartsen, wijkverpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers moeten bij een nieuwe golf van het coronavirus voorrang krijgen bij het testen en het ontvangen van de testuitslagen. Ook moet verzekerd worden dat zij voldoende beschermingsmiddelen hebben. Die oproep doen vijf beroepsverenigingen voor huisartsen, verpleegkundigen, verzorgenden en zorgaanbieders maandag.

Volgens de belangenverenigingen zien zorgverleners uit de eerste lijn „veelal als eerste én veruit de meeste coronapatiënten”. Toch is volgens hen in het begin van de crisis de aandacht uitgegaan naar de ziekenhuizen en raakte ondergesneeuwd „dat het grootste deel van de coronapatiënten in eigen huis verblijft”. „Huisartsen, wijkverpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers zijn degenen die de zorg thuis verlenen.”

De zorgverleners willen dat er regionale voorraden met beschermingsmiddelen worden aangelegd. Foto Hollandse Hoogte

Vanwege het tekort aan beschermingsmiddelen moesten veel zorgverleners in de eerste maanden van de crisis onbeschermd aan het werk en konden ze niet makkelijk getest worden. De verenigingen eisen nu dat zorgverleners bij een tweede golf dezelfde dag getest kunnen worden en maximaal 24 uur later de uitslag ontvangen. Nu kan het 48 uur duren voordat de uitslag bekend is. Ook willen de zorgverleners dat er regionale voorraden met beschermingsmiddelen worden aangelegd waar snel aanspraak op kan worden gedaan.

'Maximaal 30 procent van het hoger onderwijs komend jaar op locatie'

Komend schooljaar wordt maximaal 30 procent van het hoger onderwijs op locatie gegeven, de rest zal online aangeboden worden. Dat blijkt maandag uit een rondgang van radiozender BNR onder universiteiten en hbo's. Bij veel onderwijsinstellingen krijgen eerstejaars voorrang op fysiek onderwijs.

De voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) Pieter Duisenberg zegt tegen BNR dat deze beslissing de kwaliteit van het onderwijs waarschijnlijk niet ten goede komt. „U zult mij niet horen zeggen dat de kwaliteit net zo goed is als fysiek onderwijs, nee, echt absoluut niet. (...) Het haalt het niet bij het fysieke onderwijs, dat is veel intensiever, dan kun je gesprekken hebben.” Wel ziet hij een verbetering ten opzichte van het begin van de coronacrisis, toen ál het onderwijs online aangeboden werd.

Toch kunnen studenten niet rekenen op minder collegegeld, iets waar studenten om vroegen in een online petitie. „Het onderwijs dat gegeven wordt, is goed. Daar kan men de examens mee halen, we hebben strakke kwaliteitsvoorschriften en die kwaliteit wordt gehaald.”

Lees ook: Heb je recht op een deel van je collegegeld terug?

Kort buitenlands coronanieuws

 • Australië heeft maandag een recordaantal dagelijkse sterfgevallen door het coronavirus gemeld. In de deelstaat Victoria werden het afgelopen etmaal 19 coronadoden geregistreerd en dat is zonder de cijfers van andere staten al het hoogste aantal sterfgevallen op een dag. Australië heeft sinds de uitbraak van het coronavirus in totaal pas 314 doden en ongeveer 21.000 besmettingen gemeld, veel minder dan de meeste andere ontwikkelde landen.
 • Op drukke plekken in de Franse hoofdstad Parijs geldt vanaf maandagochtend een mondkapjesplicht. In het openbaar vervoer, musea en supermarkten moesten mensen al een mondkapje op, maar nu moet dat ook in winkelstraten, wachtrijen, op de drukke oevers van de Seine en in parken en openluchtmarkten. Overtreders kunnen een boete van 135 euro krijgen. Andere grote Franse steden gingen Parijs voor.
 • De Democratische voorzitter Nancy Pelosi van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en minister Steven Mnuchin van Financiën staan open voor nieuwe onderhandelingen over een groot coronasteunpakket. President Donald Trump vond de gesprekken te lang duren en tekende zaterdag decreten om toch maatregelen in te voeren, maar die zijn volgens de Democraten ongrondwettelijk.
 • In Brazilië is een wedstrijd tussen Goiás en São Paulo op het laatste moment afgelast, omdat maar liefst tien spelers van Goiás besmet bleken met het coronavirus. De spelers waren al bezig met de warming-up, toen de testresultaten bekend werden. De clubs zouden elkaar treffen tijdens de eerste speelronde van de Braziliaanse competitie

Finland, Estland en Litouwen stellen reisbeperkingen in voor Nederlanders

Vanwege het gestegen aantal coronabesmettingen in Nederland stellen Finland, Estland en Litouwen reisbeperkingen in voor Nederlanders. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de kleurcode voor de drie Noord-Europese landen daarom aangepast van geel naar oranje. Dat betekent dat mensen wordt aangeraden er alleen naartoe te reizen als dat echt noodzakelijk is.

Litouwen weigert vanaf deze maandag 10 augustus Nederlandse reizigers en laat alleen nog mensen toe met een werk- of verblijfsvergunning. Ook in Finland is alleen nog aantoonbaar noodzakelijk (werk)verkeer welkom.

Nederlanders die Estland in willen, moeten 14 dagen in thuisquarantaine. Die verplichte thuisquarantaine geldt ook voor mensen die toch Finland of Litouwen in mogen voor hun werk of anderszins.

'Alle bussen en trams krijgen kuchschermen'

Alle stads- en streekbussen en trams in Nederland worden voorzien van kuchschermen voor chauffeurs, zegt voorzitter Pedro Peters van koepelorganisatie OV-NL tegen de Telegraaf. Na de installatie van de schermen moeten reizigers weer voorin stappen om zwartrijden te voorkomen.

„Sinds de coronacrisis is er gemiddeld al zo’n twintig procent zwartrijders, omdat de voordeur ter bescherming van de bestuurder dicht blijft. Normaal is dat een à twee procent”, legt Peters uit aan de krant.

Ook wordt er eenrichtingsverkeer ingevoerd in de bussen en trams: voor erin en achter eruit. Daarnaast worden voortaan bij elke halte alle deuren van de voertuigen even geopend voor extra ventilatie. Dat helpt volgens TNO om de aerosolniveaus laag te houden.

Welkom in een nieuw blog over het coronavirus

Op deze plek houdt de redactie van NRC je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus. Een kort overzicht van wat zondag gebeurde:

 • Het kabinet scherpte het reisadvies aan voor een aantal Spaanse regio's, waaronder de provincie Barcelona. Wie uit die regio terug in Nederland komt, wordt dringend verzocht twee weken in quarantaine te gaan.
 • Bij twee nertsenbedrijven werden opnieuw coronabesmettingen geconstateerd. Volgens het ministerie worden de dieren zo snel mogelijk geruimd.
 • Het RIVM kreeg tussen zaterdag- en zondagmiddag 578 meldingen van nieuwe besmettingen met Covid-19 binnen.

 

Lees ook: Lees hier het blog terug van zondag 9 augustus.