Commissie: gooi grenzen niet dicht

Corona Europese kernwaarden lopen gevaar als landen weer zomaar hun grenzen sluiten voor elkaars burgers, vreest de Europese Commissie.

Duitsland en Italië testen reizigers uit risicogebieden, waaronder Bulgarije en Roemenië.
Duitsland en Italië testen reizigers uit risicogebieden, waaronder Bulgarije en Roemenië. Foto SASCHA STEINBACH/EPA

Nu het coronavirus in Europa weer oplaait, vreest de Europese Commissie voor de gevolgen van hernieuwde reisbeperkingen. In een brief aan de 27 lidstaten en het Verenigd Koninkrijk waarschuwt de Commissie voor „een tweede golf van ongecoördineerde actie aan de binnengrenzen” en roept ze EU-landen op tot terughoudendheid met het sluiten van grenzen.

Als landen zonder overleg hun grenzen dichtdoen, levert dat volgens Brussel niet alleen economische schade op. Het kan ook een gevaar opleveren voor het vrije verkeer van personen in de Schengenzone, bestaande uit 22 EU-landen en Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. De Commissie is bang dat de Europese kernwaarden onder druk komen te staan wanneer lidstaten nationaal belang voor Europees belang plaatsen en zelf beslissingen nemen over het sluiten van grenzen.

Nieuwe reisbeperkingen

Nu de besmettingscijfers op veel plekken in Europa weer oplopen, heeft een aantal EU-lidstaten opnieuw reisbeperkingen ingesteld. Andere landen eisen dat reizigers in quarantaine gaan bij terugkomst uit bepaalde landen. Tot volledige grenssluitingen, zoals in maart, is het nog niet gekomen. De maatregelen die nu weer zijn ingevoerd treffen soms ook specifiek Nederlanders, die nu Litouwen, Finland en Estland niet meer in mogen.

Quarantaine

Sommige landen hebben quarantainemaatregelen ingesteld. Zo verplicht Noorwegen reizigers uit onder meer België, Frankrijk en Zwitserland in quarantaine te gaan als ze het land in willen. Bovendien raadt Noorwegen alle reizen naar het buitenland af, ook als daar relatief weinig coronabesmettingen zijn. Nederland geeft reizigers uit risicogebieden (onder wie terugkerende vakantiegangers) het dringende advies 14 dagen in quarantaine te gaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor reizigers uit de Belgische provincie Antwerpen en bepaalde delen van Spanje.

Weer andere landen stelden coronatests verplicht. Duitsland en Italië testen reizigers uit risicogebieden, waaronder Bulgarije en Roemenië. Ook Finland gaat terugkeerders uit risicogebieden testen. In Griekenland moeten binnenkomende reizigers uit een hele reeks landen, waaronder Nederland, een negatief testresultaat kunnen tonen.