Laatste nieuws Beiroet

Grote demonstraties in Beiroet, autoriteiten zetten traangas in

Laatste nieuws Beiroet De Libanese minister van informatie heeft haar ontslag aangeboden. Later vandaag zit Frankrijk een internationale donorconferentie voor.

Blog is gesloten

Dit blog over de protesten die volgden op de explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet is gesloten.

Volg hier de laatste ontwikkelingen in ons nieuwe blog

Libanese minister van Milieu treedt af

De Libanese minister van Milieu, Damianos Kattar, heeft zondag zijn ontslag aangeboden. Het is het tweede lid van de regering dat opstapt na de enorme explosie dinsdag, waarbij zeker 158 mensen om het leven kwamen. Eerder zondag nam de minister van Informatie, Manal Abdel Samad, dezelfde beslissing.

Kattar besloot zijn ontslag in te dienen nadat hij „geconfronteerd werd met de enorme catastrofe”. Ook uitte hij kritiek op de regering en noemde het „een steriel regime dat vele kansen miste”. De minister zei hoop te hebben dat „jonge mensen” voor een nieuw Libanon kunnen zorgen dat aansluit op „hun ambities en dromen”.

Zondag eisten demonstranten voor de tweede dag op rij het aftreden van de volledige Libanese regering. Naar schatting verzamelden tienduizend betogers zich op het centraal gelegen Plein van de Martelaren. Een aantal van hen probeerde blokkades te doorbreken en gooide met stenen. De politie zette traangas in om de betogers uiteen te drijven.

Schade van de explosie in Beiroet. Foto Nabil Mounzer / EPA

Wereldleiders zeggen ruim 250 miljoen euro toe aan steun voor Libanon

Meerdere wereldleiders hebben zondag op een internationale online donorconferentie in totaal ruim 250 miljoen euro financiële steun toegezegd aan Libanon. Dat melden internationale persbureaus. Ook zeiden ze te willen helpen met een „gedegen en onafhankelijk onderzoek” naar de enorme explosie in de haven van Beiroet. Daarnaast willen ze dat er hervormingen komen in het land in ruil voor de donaties.

Ruim dertig leiders, regeringsvertegenwoordigers en internationale organisaties deden mee aan de conferentie, die was georganiseerd door de Verenigde Naties en de Franse president Emmanuel Macron. Het doel van de conferentie was het opzetten van medische hulp en het regelen van zorg, voedsel en onderdak voor de slachtoffers van de explosie. Zeker 158 mensen kwamen bij de ontploffing om het leven, duizenden raakten gewond en honderdduizenden raakten hun huis kwijt. De schattingen van de schade in Libanon lopen uiteen. Ze lopen op tot in de miljarden euro's.

Namens Nederland was minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, D66) aanwezig op de conferentie. In totaal doneert Nederland 3 miljoen euro aan Beiroet. Ook zullen er experts namens de Rotterdamse haven naar Beiroet worden gestuurd om samen met de Wereldbank te kijken hoe de haven kan worden hersteld.

De Europese Unie beloofde een donatie van 30 miljoen euro bovenop een eerder toegezegde 33 miljoen. Het Verenigd Koninkrijk doneert omgerekend 22 miljoen euro voor voedselvoorziening voor de slachtoffers, bovenop de eerder toegezegde 5,5 miljoen euro. Ook reisden Britse humanitaire hulpverleners af naar Libanon. Duitsland doneert in totaal 11,5 miljoen euro. Spanje stuurt humanitaire hulp, waaronder medicijnen en mobiele hulpklinieken. Ook stuurt het land tonnen aan tarwe.

Zwitserland geeft in totaal ruim 4 miljoen euro aan de Libanese afdeling van het Rode Kruis, en heeft rampexperts en logistieke deskundigen naar Beiroet gestuurd. De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw bevestigd dat de Verenigde Staten klaarstaan om de Libanezen te helpen met de wederopbouw. Trump heeft toegezegd hiervoor nauw samen te werken met andere wereldleiders.

Namens Nederland was minister Sigrid Kaag bij de online donorconferentie. Ook de Amerikaanse president Trump was aanwezig. Foto Phil Nijhuis / EPA

Voor tweede dag op rij duizenden demonstranten de straat op in Beiroet

In de Libanese hoofdstad Beiroet zijn zondag voor de tweede dag mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de regering. Naar schatting hadden 10.000 betoger zich verzameld op het centraal gelegen Plein van de Martelaren, meldt persbureau Reuters. Sommige demonstranten gooiden stenen naar veiligheidsdiensten en probeerden door een blokkade heen te breken in de buurt van het parlement.

De veiligheidsdiensten gebruikten wapenstokken en traangas om betogers uiteen te drijven. De demonstranten eisen het aftreden van de Libanese regering, die ze verantwoordelijk houden voor de verwoestende explosie van dinsdag. De autoriteiten zouden al jarenlang geweten hebben dat 2.750 ton ammoniumnitraat opgeslagen lag in de haven. De ontploffing kostte aan zeker 158 mensen het leven en verwondde duizenden.

De demonstranten bestormden zondag kantoren van de ministeries van Transport en Huisvesting. Zaterdag braken ze ook al in bij verschillende ministeries. Op diezelfde dag is één politieagent om het leven gekomen. Verder raakten die dag zeker 170 mensen gewond.

Demonstranten zondag in Beiroet. Foto Wael Hamzeh / EPA

EU doneert in totaal 63 miljoen euro noodhulp Beiroet

De Europese Unie maakt nog eens 30 miljoen euro vrij voor noodhulp aan Libanon. Het geld is een aanvulling op de toegezegde donatie van 33 miljoen euro. Dat meldt de Europese Commissie zondag tijdens een internationale online donorconferentie. Ook gaat de Rotterdamse haven samen met de Wereldbank kijken hoe de haven van Beiroet kan worden hersteld.

De nieuwe donatie zal via de Verenigde Naties en andere ngo's „onder strenge controle” in Libanon terechtkomen, staat in het persbericht van de Europese Commissie. Het geld is bedoeld om in de „noodzakelijke behoeftes” van de getroffenen te voorzien. Eerder zei voorzitter Ursula von der Leyen in een telefoongesprek met de Libanese president al toe een bedrag van 33 miljoen euro te doneren voor acute noodhulp.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei donderdag 15 miljoen dollar (12,7 miljoen euro) nodig te hebben voor acute noodhulp in de Libanese hoofdstad. De schade door de explosie wordt geschat op 3 tot 5 miljard dollar.

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, D66) zei na afloop van de conferentie dat de haven van Beiroet belangrijk is voor de vele organisaties die hulp in Libanon willen krijgen, en dat ook voedselhulp voor Syrië via de haven loopt. Kaag benadrukte dat het voor de langere termijn belangrijk is dat Libanon werk maakt van politiek-economische hervormingen in het land.

Aan de digitale conferentie namen meerdere wereldleiders deel. Onder hen de Amerikaanse president Donald Trump, de Italiaanse premier Giuseppe Conté en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Op 1 september wordt een nieuwe conferentie gehouden over de situatie in Libanon.

Minister Kaag volgt de digitale conferentie voor noodhulp aan Beiroet. Foto Phil Nijhuis / EPA

Libanese minister van Informatie treedt af

De Libanese minister van Informatie Manal Abdel Samad heeft zondag haar ontslag aangeboden. Volgens de oud-minister lukt het de regering niet om hervormingen door te voeren. Ze is daarmee de eerste hoogwaardigheidsbekleder die na de explosie van dinsdag haar conclusies trekt en opstapt. Zaterdag gingen duizenden inwoners van de hoofdstad de straat op om het aftreden van de volledige regering te eisen. Meer dan honderdvijftig mensen raakten daarbij gewond.

Eerder deze week was Samad degene die pleitte voor huisarrest voor de functionarissen die zes jaar geleden betrokken waren bij de opslag van het ammoniumnitraat dat dinsdag ontplofte. „We roepen de militaire leiding op om huisarrest op te leggen aan iedereen die de opslag van ammoniumnitraat heeft georganiseerd.”

43 meter diepe krater na ontploffing

De explosie in de haven van Beiroet heeft een 43 meter diepe krater geslagen. Dat blijkt uit onderzoek op de plek van de ramp, zegt een veiligheidsfunctionaris tegen het Franse persbureau AFP. Franse pyrotechnische experts doen in de haven onderzoek naar de oorzaak van de ramp. De explosie had volgens Amerikaanse seismologen dezelfde impact als een aardbeving met een kracht van 3,3.

Frankrijk verleent Libanon steun met onderzoeksmiddelen en heeft daarnaast opsporingsteams gestuurd. Ook het Nederlandse Urban Search and Rescueteam is deze week naar Beiroet afgereisd om te helpen bij de zoektocht naar overledenen en vermisten. Bij de explosie, die werd veroorzaakt door ruim 2.700 ton ammoniumnitraat, kwamen tot nog toe meer dan 150 mensen om het leven. Meer dan zesduizend mensen raakten gewond.

Laatste nieuws Libanon

Zaterdag hebben anti-regeringsdemonstranten in Beiroet meerdere ministeries en andere overheidsgebouwen bestormd. Er zijn bijna honderdvijftig mensen gewond geraakt. Eén politieagent is om het leven gekomen.

Lees hier het vorige blog over de ontwikkelingen in Beiroet terug