Grote onrust in Minsk na omstreden verkiezingsuitslag

Wit-Rusland Volgens exitpolls heeft zittend president Loekasjenko een overweldigende meerderheid van de stemmen gekregen, maar vrijwel niemand gelooft dat. Duizenden Wit-Russen zijn woedend de straat op gegaan.
Zittend president Loekasjenko brengt zondag zijn stem uit.
Zittend president Loekasjenko brengt zondag zijn stem uit. Foto Sergei Grits/AP

Op verschillende plekken in de Wit-Russische hoofdstad Minsk is het na de officiële exitpoll van de presidentsverkiezingen tot botsingen gekomen tussen demonstranten en de politie. De politie probeert met waterkannonen en traangas een eind te maken aan de protesten tegen de zeer twijfelachtige verkiezingswinst van de autocratische machthebber Aleksandr Loekasjenko, meldt persbureau Reuters.

Er zijn volgens Reuters duizenden mensen en toeterende auto’s op straat die hun steun betuigen aan de oppositie. Bij de clashes zouden meerdere gewonden zijn gevallen en tientallen mensen zijn gearresteerd. De demonstranten probeerden barricades op te werpen met vuilniscontainers.

Lees ook de reportage van NRC-correspondenten Emilie van Outeren en Steven Derix van verkiezingsdag: Wit-Russen geloven dat verandering aanstaande is

Oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja roept politie en leger op te stoppen met het geweld en stelt dat de Wit-Russen in „een nieuw land” zullen ontwaken.

Loekasjenko ‘wint’

Internationale persbureaus schrijven op basis van de door de staat goedgekeurde exitpoll dat zittend president Aleksandr Loekasjenko kan rekenen op bijna 80 procent van de stemmen bij de verkiezingen van zondag. Svetlana Tichanovskaja behaalde als grootste uitdager van Loekasjenko volgens de officiële resultaten 6,8 procent van de stemmen, maar volgens individuele lokale kiescommissies haalde ze op veel plekken wel 80 tot 90 procent van de stemmen. Tichanovskaja zegt de officiële uitslag niet te erkennen.

Tichanovskaja werd presidentskandidaat nadat haar man, blogger en presidentskandidaat Sergej Tichanovski, in mei werd opgepakt. De afgelopen weken brachten haar bijeenkomsten tienduizenden mensen op de been die verandering en hervormingen eisten, wat als zeer ongebruikelijk geldt in het strak geregeerde Wit-Rusland.

‘Laatste dictator van Europa’

Weinig waarnemers geloven dat de verkiezingen in Wit-Rusland eerlijk verlopen. Loekasjenko (65), ook wel de ‘laatste dictator van Europa’ genoemd, is sinds 1994 aan de macht en wint doorgaans met overweldigende percentages. Tichanovskaja schatte zondag dat „de meerderheid” van de Wit-Russen haar steunde en zei dat ze niet geloofde in de officiële exitpolls.

Op de polls werd zondagavond in Wit-Rusland direct gereageerd met straatprotesten. Mensenrechtenorganisaties stellen dat in aanloop naar de verkiezingen al zo’n 1.300 mensen zijn opgepakt, onder anderen onafhankelijke waarnemers van de verkiezingen en leden van Tichanovkaja’s campagneteam.

Lees ook de voorbeschouwing op de verkiezingen: Verslaan drie vrouwen Aleksandr Loekasjenko?