Vier doden bij strand van Den Haag, Wijk aan Zee en Zandvoort

Rode vlag Vier mensen zijn zondag om het leven gekomen nadat ze tijdens het zwemmen in de problemen kwamen. Onder meer hoge golven zorgden voor „een levensgevaarlijke situatie”.
De reddingsbrigade plaatste een waarschuwingsbord op het strand van Scheveningen.
De reddingsbrigade plaatste een waarschuwingsbord op het strand van Scheveningen. Foto Phil Nijhuis / ANP

Vier mensen die zondagmiddag bij het zwemmen in de problemen kwamen, zijn om het leven gekomen. Het gaat om een 28-jarige man en een 24-jarige man bij het strand van Den Haag, meldt de politie. De andere twee zwemmers kwamen om het leven bij het strand van Zandvoort en dat van Wijk aan Zee, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio Kennemerland.

De 28-jarige man werd rond 13.00 uur uit het water gered bij het Zuiderstrand van Den Haag en door de hulpdiensten gereanimeerd. Later werd hij naar het ziekenhuis vervoerd waar hij overleed. De 24-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, werd om 16.30 uur uit het water gered bij Den Haag en gereanimeerd. Op weg naar het ziekenhuis overleed hij. Over de identiteit van de andere twee zwemmers is vooralsnog niets bekend, zei de woordvoerder van de veiligheidsregio.

Aan de stranden bij Den Haag, waar het zeer druk was, moest de reddingsbrigade zondag meerdere keren in actie komen. Hulpverleners hebben tientallen mensen uit het water gered. Er werd ook een NL-Alert uitgezonden om strandgangers te wijzen op de gevaren van de stroming in zee.

Rode vlag

‘s Middags werd de rode vlag gehesen voor de kust van Hoek van Holland tot Noordwijk, wat betekent dat zwemmen ten zeerste wordt afgeraden. De redenen daarvoor waren de harde wind en hoge golven, waardoor ook de muien - geulen in de zee tussen twee zandbanken die sterke stromingen opwekken - werden versterkt. Volgens een woordvoerder van de Haagse reddingsbrigade was sprake van „een levensgevaarlijke situatie”.

Medewerkers van de reddingsbrigade hadden vanwege de drukte moeite om iedereen in nood te bereiken. Meerdere gemeentes hebben mensen opgeroepen niet meer met de auto naar de stranden te komen. Ook werden toegangswegen afgesloten.

Twitter avatar POL_DenHaag Politie Den Haag eo Ook rond 16:30 uur is er een 24-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, uit de zee bij #StrandZuid in #DenHaag gered en gereanimeerd. Hij is helaas overleden op weg naar het ziekenhuis. We wensen de betrokkenen veel sterkte. @RBDenHaag
Twitter avatar POL_DenHaag Politie Den Haag eo Bij #StrandZuid in #DenHaag is vanmiddag rond 13:00 uur een persoon uit het water gered en gereanimeerd. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, maar helaas toch overleden. We wensen de betrokkenen veel sterkte. @RBDenHaag