Code rood op het strand

Phil Nijhuis/ANP

Vanwege de drukte op de Haagse stranden heeft de reddingsbrigade zondagmiddag moeite iedereen in nood te bereiken. Hulpverleners hebben al tientallen mensen uit het water gered en zeker één drenkeling gereanimeerd. Voor die persoon moest een traumahelikopter worden ingevlogen. „Er blijven meldingen binnenkomen van mensen die uit het water moeten worden gered”, zegt een woordvoerder van de reddingsbrigade.
Voor het hele Haagse strand en de stranden van Katwijk en Noordwijk is zondagmiddag de rode vlag gehesen, en later ook voor Zandvoort tot Hoek van Holland. Dat betekent dat ten zeerste wordt afgeraden om te gaan zwemmen. Ook is een NL-Alert uitgezonden om strandgangers te wijzen op de gevaren. De woordvoerder van de reddingsbrigade spreekt van „een uitzonderlijke situatie”. „Er is sprake van een zeer sterke wind en er zijn hoge golven. Hierdoor worden ook de muien versterkt. Dat zorgt voor levensgevaarlijke situatie”. De rode vlag geldt tot zeker het einde van de avond.