Laatste nieuws Beiroet

Libanese premier wil vervroegde verkiezingen, agent omgekomen tijdens protesten

In Libanon groeit de onvrede met de regering van president Michel Aoun, die volgens demonstranten verantwoordelijkheid draagt voor de verwoestende explosie afgelopen week.

Dit blog is gesloten

Dit blog van zaterdag 8 augustus over de protesten die volgden op de explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet is afgesloten.

Beelden tonen chaos in Libanese hoofdstad

Terwijl het steeds donkerder wordt in Beiroet, komen beelden naar buiten die de chaos in de Libanese hoofdstad laten zien. Op verschillende plekken in de stad botsen demonstranten met zwaarbewapende oproerpolitie en militaire. Ook worden er op meerdere plekken brand gesticht.

Amerikaanse ambassade en EU-Raadsvoorzitter tonen begrip voor demonstranten

De Amerikaanse ambassade in Libanon heeft in voorzichtige bewoordingen steun betuigd aan de demonstranten. Op Twitter schrijft zij dat „het Libanese volk te veel geleden heeft en het verdient leiders te hebben die luisteren en van koers veranderen”.

De Libanese regering zou moeten luisteren naar „de eisen van het volk voor transparantie en toerekenbaarheid”. Daarmee verwijst de ambassade naar de discussie over wie verantwoordelijk moet worden gehouden voor de verwoestende explosie van afgelopen dinsdag. De ambassade roept alle betrokken partijen op af te zien van geweld.

Ondertussen is de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel naar Beiroet afgereisd. In een persverklaring zegt hij zaterdagavond dat hij „geraakt is door de moed van het Libanese volk” en hun oproep tot „hoop, optimisme en een positieve toekomst” hoort.

Michel zegt in gesprek te willen over structurele hervormingen in Libanon. Zo zou corruptie beter bestreden moeten worden, financiële systemen transparanter moeten worden en andere bestuurlijke hervormingen moeten worden doorgevoerd. Eerder op de dag sprak Michel met de Libanese president Michel Aoun en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Twitter avatar usembassybeirut U.S. Embassy Beirut 1/2 The Lebanese people have suffered too much and deserve to have leaders who listen to them and change course to respond to popular demands for transparency and accountability.

Demonstranten bestormen nog meer ministeries

Na de bestorming van het gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken en dat van de bankenkoepel, zijn demonstranten nu ook de gebouwen van het ministerie van Energie en het ministerie van Economie en Handel binnengevallen. Dat meldt persbureau AFP. Op beelden is te zien dat in het gebouw van het ministerie van Economie en Handel een brand woedt.

Het leger is in groten getale aanwezig in Beiroet en zet op sommige momenten geweld in tegen demonstranten. Er wordt onder meer traangas en wapenstokken ingezet. Volgens demonstranten die NRC-correspondent Melvyn Ingleby sprak, zijn meerdere demonstranten opgepakt.

Twitter avatar MelvynIngleby Melvyn Ingleby 🚨 Clashes at Ministry of Foreign Affairs in #Beirut, which protestors briefly occupied. Army now chasing them out and beating them up. #لبنان_ينتفض #LebanonProtests https://t.co/SjXyJaJy95

Oproerpolitie vuurt traangas af. Foto Wael Hamzet/EPA

Libanese premier wil vervroegde verkiezingen, agent omgekomen tijdens protesten

De Libanese premier Hassan Diab heeft aangekondigd dat hij gaat vragen om vervroegde parlementsverkiezingen. Dat melden de internationale persbureaus. In een televisietoespraak zei de premier dat Libanon alleen op die manier uit de „structurele crisis” kan komen.

Diab zegt zelf geen verantwoordelijkheid te dragen voor de verwoestende explosie van afgelopen dinsdag en bereid te zijn voorlopig aan te blijven. Ook riep hij alle politieke partijen op hun meningsverschillen opzij te zetten zodat er gewerkt kan worden aan structurele hervormingen.

Ondertussen lopen de gemoederen tijdens de massale demonstraties in Beiroet steeds verder op. Op het centrale plein van de hoofdstad is een grote brand uitgebroken en bij confrontaties tussen demonstranten en de politie is een agent om het leven gekomen. Ook komen er berichten naar buiten dat de politie met rubberkogels en mogelijk zelfs met scherp heeft geschoten.

Volgens persbureau AFP heeft een onbekend aantal demonstranten het hoofdkantoor van de bankenkoepel Association des Banques du Liban bestormd. Op sociale media delen journalisten beelden waarop te zien is hoe mensen in het gebouw schade proberen aan te richten en met documenten gooien. Niet veel later werden de betogers uit het gebouw gedreven door het leger.

Het Rode Kruis heeft tot dusver 63 mensen die aanwezig waren bij de demonstraties naar het ziekenhuis gebracht en 175 anderen ter plekke verzorgd.

Twitter avatar RedCrossLebanon Lebanese Red Cross #Beirut  Demonstrations - UPDATE: #LebaneseRedCross has transported 63 people to nearby hospitals and has treated 175 people at the scene.

Een demonstrant in het centrum van Beiroet. Foto Joseph Eid/AFP

Meer dan honderd gewonden bij protesten Beiroet

Bij de massale protesten die zaterdag plaatsvinden in Beiroet, zijn volgens het Rode Kruis tot dusver 110 gewonden gevallen. 32 van hen zijn opgenomen in een ziekenhuis. Het is niet meteen duidelijk waardoor de betogers gewond zijn geraakt.

Twitter avatar RedCrossLebanon Lebanese Red Cross #Beirut Demonstrations - UPDATE: #LebaneseRedCross has transported 32 people to nearby hospitals and has treated 110 people at the scene.

Demonstranten in het centrum van Beiroet. Foto Thaier Al-Sudani/Reuters

Demonstranten bestormen gebouw ministerie Buitenlandse Zaken

Tientallen demonstranten in Beiroet hebben het gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken bestormd. Volgens persbureau AFP hebben zij het gebouw uitgeroepen tot het „hoofdkwartier van de revolutie”. Op sociale media delen journalisten beelden waarop te zien is hoe demonstranten vlaggen en doeken ophangen.

Twitter avatar guyelster Guy Elster #BREAKING Protester take Foreign Ministry in #Beirut during the protests against the government https://t.co/5JEudbw2sz

Duizenden betogers demonstreren tegen regering in Beiroet

Duizenden inwoners van Beiroet zijn zaterdag de straat op gegaan om zich uit te spreken tegen de regering van president Michel Aoun. De betogers houden de autoriteiten verantwoordelijk voor de explosie die afgelopen dinsdag delen van de hoofdstad wegvaagde.

Veel betogers roepen op tot revolutie en scanderen leuzen als „het volk wil dat het regime valt”. Sommigen hebben posters bij zich met de tekst „vertrek, jullie zijn allemaal moordenaars”. Op meerdere plekken is onrust ontstaan. Zo zette de oproerpolitie traangas in toen demonstranten probeerden het parlementsgebouw te bereiken. Op andere plaatsen gooiden betogers met stenen.

Twitter avatar MelvynIngleby Melvyn Ingleby Security forces firing teargas at protestors just off Martyrs’ Square in central Beirut. Protestors throwing rocks and chanting ‘the people want the downfall of the regime’#لبنان_ينتفض #Beirut #Lebanon

De betogers houden de regering-Aoun verantwoordelijk voor de dodelijke explosie omdat de autoriteiten al jaren wisten dat er in een pakhuis in de haven 2.750 ton ammoniumnitraat opgeslagen lag, dat dinsdag ontplofte. Aoun zelf stelt pas in juli gehoord te hebben over de aanwezigheid van de explosieve stof. Hij zegt dat hij het leger toen de opdracht heeft gegeven „te doen wat nodig is”. De president heeft verder een onderzoek naar de toedracht beloofd. Het idee van een internationaal onderzoek wees hij echter af, omdat Libanon daarmee „de waarheid zou verliezen”.

Een betoger gooit stenen richting de oproerpolitie. Foto Hassan Ammar/AP

Dodental explosie Beiroet loopt op tot 158, zeker 43 Syriërs overleden

Het dodental door de gigantische explosie die Beiroet afgelopen week trof, is zaterdag opgelopen tot 158. Ook zijn meer dan zesduizend mensen gewond geraakt, blijkt volgens persbureau AFP uit nieuwe cijfers van het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Er worden nog 21 mensen vermist - eerder werd gesproken van meerdere tientallen.

Onder de doden zijn volgens de Syrische autoriteiten zeker 43 Syriërs. In Libanon wonen veel Syriërs die hun land zijn ontvlucht vanwege de oorlog aldaar. Van de bijna zes miljoen inwoners van Libanon, zijn naar schatting anderhalf miljoen Syrisch.

Wereldleiders beleggen zondag digitale donorconferentie

Enkele dagen na de explosie in de haven van Beiroet wordt internationaal gesproken over noodhulp aan Libanon. Onder leiding van de Franse president Emmanuel Macron zullen wereldleiders zondag deelnemen aan een donorconferentie per videoverbinding. Dat heeft het Elysée bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

De Amerikaanse president Donald Trump zegde vrijdag zijn deelname toe. Ook de Arabische Liga heeft toegezegd bij de donorconferentie aanwezig te zullen zijn. Secretaris-generaal Ahmed Aboul Gheit beloofde zaterdag tijdens een bezoek aan Libanon hulp. „We staan klaar om te helpen met alle middelen die we hebben”, aldus Gheit, die ook aan de online conferentie deelneemt.

Na de explosie vroeg de Libanese president Michel Aoun de internationale gemeenschap om steun. Meerdere landen stuurden reddingswerkers, waaronder Nederland. De Turkse vice-president Fuat Oktay zei zaterdag, tijdens een bezoek aan Beiroet, dat zijn land bereid is de haven van de Libanese hoofdstad te herbouwen. Volgens Oktay is de Turkse havenstad Mersin, aan de Mediterraanse kust, bereid de haven van Beiroet bij te staan. Oktay specificeerde niet wat deze hulp precies inhoudt.

Secretaris-generaal van de Arabische Liga Ahmed Aboul Gheit (links) groet Libanese president Michel Aoun, tijdens een bezoek aan Beiroet op zaterdag. Foto Dalati Nohra/Reuters

Nog zeker zestig vermisten na explosie

Vier dagen na de explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet zijn nog zeker zestig mensen vermist. Dat heeft het Libanese ministerie van Volksgezondheid zaterdag bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Mogelijk liggen de vermisten bedolven onder puin.

Een gespecialiseerd Nederlands reddingsteam zoekt sinds vrijdag in Beiroet naar overlevenden. De acht speurhonden en 63 reddingswerkers hadden na een dag zoeken op vrijdagmiddag nog geen mensen onder het puin gevonden.

De explosie van dinsdagavond eiste voor zover bekend 155 mensen het leven, van wie 25 nog niet zijn geïdentificeerd. De haven van de stad werd door de klap voor een groot deel verwoest, evenals andere delen van de stad, met honderdduizenden daklozen tot gevolg. Ruim 5.000 mensen raakten gewond.

Echtgenote Nederlandse ambassadeur Libanon overleden

De echtgenote van de Nederlandse ambassadeur in Libanon, Hedwig Waltmans-Molier, is zaterdag overleden als gevolg van de explosie in Beiroet. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De 55-jarige Waltmans-Molier, die zelf voor het ministerie werkte, raakte dinsdagavond zwaargewond bij de explosie in de Libanese hoofdstad.

Het ministerie heeft een online condoleanceregister geopend voor Waltmans-Molier. Ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, D66) hebben de familie van Waltmans-Molier gecondoleerd met het verlies.

„Wij zijn diep bedroefd door het veel te vroege overlijden van onze collega Hedwig Waltmans-Molier bij de zware explosie in Beiroet. Onze gedachten gaan uit naar haar man, hun kinderen en hun familie.”

Correctie (8 augustus 2020): In een eerdere versie van dit artikel werd abusievelijk vermeld dat Waltmans-Molier voor de Nederlandse ambassade werkte. Dat is hierboven aangepast.

Laatste nieuws Libanon

Vrijdag werd het hoofd van de Libanese douanedienst gearresteerd. Verder openden de Samenwerkende Hulporganisaties Giro555 voor steun aan de slachtoffers in Libanon, en ook werd meer bekend over het onderzoek naar de ramp.

Lees hier het vorige blog terug over de ontwikkelingen in Beiroet: Liveblog vrijdag 7 augustus