Zittende macht Rajapaksa’s de grote winnaars van verkiezingen Sri Lanka

Sri Lanka De opkomst voor de parlementsverkiezingen woensdag was ondanks zorgen over het coronavirus hoog.

De parlementsverkiezingen in Sri Lanka van woensdag zijn zoals voorspeld geëindigd in een klinkende zege voor president Gotabaya Rajapaksa en zijn broer, interim-premier Mahinda Rajapaksa. Hun partij, Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP), won 145 zetels in het 225 zetels tellende parlement. Dat is weliswaar net niet genoeg voor de tweederde meerderheid die de broers nastreefden om Sri Lanka’s grondwet eigenhandig te kunnen wijzigen, maar het is vrijwel zeker dat ze de benodigde steun vanuit andere partijen zullen krijgen. Zo kunnen ze hun grip op het land verder vergroten.

De oppositie was zwaar verdeeld na een machtsstrijd binnen de United National Party (UNP) van oud-premier Ranil Wickremesinghe en een daarop volgende afsplitsing. De nieuwe partij behaalde 54 zetels, de UNP kreeg slechts 1 zetel.

Lees ook: Vergroten Rajapaksa’s hun macht?

Ondanks zorgen over het coronavirus was de opkomst met 71 procent hoog. Volgens president Rajapaksa getuigt dit van het „vertrouwen” van Sri Lankanen in de aanpak van de pandemie. Tot nu toe raakten minder dan 3.000 mensen besmet. Bij zijn aanpak van het virus leunt oud-defensiechef Rajapaksa sterk op het leger. Dat is onder meer verantwoordelijk voor contactonderzoek en quarantaine. Die keuze is omstreden; zowel de Rajapaksa’s als het leger worden door de VN beschuldigd van oorlogsmisdaden in 2009 bij de bloedige beëindiging van de burgeroorlog.