Wielrenner Jakobsen ontwaakt uit kunstmatige coma; Groenewegen geeft fout toe

Ronde van Polen Jakobsen raakte ernstig gewond bij een valpartij in de Ronde van Polen en is nu volgens de organisatie in „goede” conditie. Dylan Groenewegen, die het ongeluk veroorzaakte, mag voorlopig niet koersen van zijn ploeg.
Jakobsen vlak voor de valpartij in de eerste etappe van de Ronde van Polen.
Jakobsen vlak voor de valpartij in de eerste etappe van de Ronde van Polen. Foto Szymon Gruchalski/AFP

De Nederlandse wielrenner Fabio Jakobsen, die woensdagavond ernstig gewond raakte bij een valpartij tijdens de eerste etappe van de Ronde van Polen, is ontwaakt uit zijn kunstmatige coma. Dat heeft de organisatie van de wielerwedstrijd vrijdag bekendgemaakt. Jakobsen is volgens de artsen die hem behandelen in „goede” conditie.

„De patiënt is bij bewustzijn, hij ademt zelfstandig, hij kan al zijn ledematen bewegen en hij kan communiceren. Alleen praten lukt niet”, zegt vicedirecteur Paweł Gruenpeter van het ziekenhuis van Sosnowiec volgens ANP tegen Poolse media. „Als hij zo’n val overleeft, dan komt hij ook zeker terug in de sport”.

De 23-jarige Jakobsen werd tijdens de eindsprint van de etappe naar de zijkant van het parcours gedreven door de Nederlandse wielrenner Dylan Groenewegen. Jakobsen knalde daarbij met fiets en al door de barrières van het parcours en raakte achter de omheining een cameraman. Groenewegen passeerde zelf al vallend de finishlijn, maar werd later door de jury als schuldige aangewezen voor de valpartij en gediskwalificeerd. De organisatie heeft Jakobsen als winnaar van de eerste etappe aangewezen.

Groenewegen geeft fout toe en mag voorlopig niet koersen

De 27-jarige Groenewegen is uit de Ronde van Polen gezet vanwege de valpartij. De internationale wielrenfederatie UCI stelde het voorval „onacceptabel” te vinden en heeft verklaard een onderzoek naar Groenewegen in te stellen. „We keuren het gevaarlijke gedrag van Groenewegen sterk af”, aldus de bond.

Zijn ploeg Jumbo-Visma liet vrijdag aan het einde van de middag weten dat hij voorlopig niet mag starten. Ook Groenewegen raakte gewond bij de massale valpartij, maar veel minder ernstig dan Jakobsen. In een interview met de NOS geeft hij zijn fout volmondig toe:

„Ik kan alleen maar hopen dat het met Fabio goed komt. Ik heb een fout gemaakt door van mijn lijn af te wijken en dat kan ik niet meer terugdraaien. Het ging allemaal heel snel, ik zag Fabio liggen en wist meteen dat het niet goed was. Als je in zo’n sprint zit denk je niet veel na. Het enige wat je wilt is als eerste over de finish komen. Ik zag iemand komen en reageerde daarop, op een foute manier.”

Lees meer over de valpartij bij de Ronde van Polen: Dit ongeluk in de massasprint heeft grote gevolgen