Thuiskok

Cypriotische bulgursalade

Cauliflower on white background, studio shot
Cauliflower on white background, studio shot

Mediterrane smaken voor het weekend. Verwarm de oven voor tot 180 graden. Schep de bloemkool in een ruime kom om met de olie, komijn en piment. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster 20 tot 25 minuten tot goudbruin. Verwarm de olie in een ruime hapjespan en bak de ui op middelhoog vuur tot gekaramelliseerd en zacht. Zet na een minuut of 10 het vuur hoog, voeg de knoflook en bulgur toe en schep alles om. Voeg de tomatenpuree en de kaneel toe en bak nog een minuut of 2 mee, tot de tomatenpuree donkerbruin kleurt en plakkerig wordt. Maak je geen zorgen om het plakken, dat is juist goed, want dat geeft veel smaak. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes koken met het deksel erop. Zet dan het vuur uit en laat de bulgur nog 15 minuten verder gaarstomen. Schep de bulgur in een ruime mengkom. Voeg de olie, citroensap en granaatappelmelasse toe, breng op smaak met zout en peper en schep alles met een houten lepel om. Voeg de kruiden toe en meng voorzichtig, zodat je de blaadjes niet te veel plet. Serveer de salade op een grote schaal met de geroosterde bloemkool erop en nog wat extra verse kruiden. Besprenkel met extra olijfolie, granaatappelmelasse en wat granaatappelpitjes.