Soner Atasoy is nog niet écht weg bij het Haga Lyceum

Onrust Cornelius Haga Lyceum Amsterdam Na het vertrek van directeur Atasoy sloeg het Haga een nieuwe richting in. Vrijdag oordeelt de rechter of zijn ontslag rechtsgeldig was.

Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam.
Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Foto David van Dam

De directiekamer van het Haga Lyceum ziet er nog precies zo uit als toen Soner Atasoy hier de dienst uitmaakte. Op een whiteboard staat het doolhof van gekleurde lijntjes, foto’s en krantenknipsels waarmee de voormalig directeur als een detective zijn theorieën over tegenwerking door de overheid uiteenzette. De AIVD, vooraanstaande moslims, de Onderwijsinspectie, journalisten en de gemeente Amsterdam werkten volgens hem samen om de islamitische school dicht te krijgen.

Atasoys opvolger Rasit Bal, een grijsaard die zorgvuldig formuleert, komt hier niet vaak, zegt hij. Hij vertrouwt het niet. Het gerucht gaat dat Atasoy de kamer afluistert. Atasoy werd in mei weggestuurd, onder meer vanwege zijn „autoritaire leidersschapsstijl”. In zijn schorsingsbesluit citeerde voorzitter Mohammed Laamimach NRC-onderzoek dat uitwees dat het Haga onder Atasoy de Onderwijsinspectie had afgeluisterd. Atasoy stapte naar de rechter, maar die gaf hem ongelijk. Daarmee kwam een abrupt einde aan Atasoys leiding. Hij moest binnen 48 uur de sleutels, bankpasjes en wachtwoorden van de school inleveren. Tijd om zijn spullen weg te halen, had hij niet.

Lees ook: Haga Lyceum luisterde de onderwijsinspectie af

Atasoy liet het er niet bij zitten. Hij ging in hoger beroep én spande een nieuw kort geding aan. Deze vrijdag wijst de kantonrechter vonnis in die tweede zaak. Atasoy hoopt dat zo zijn ontslag – dat kort op zijn schorsing volgde – wordt teruggedraaid. Laamimach heeft volgens hem niet naar het boekje gehandeld en zijn vertrek te laat geagendeerd. Volgens Laamimach kan de rechter echter niet meer dan betaling van Atasoys salaris afdwingen, omdat over de schorsing nog een beroep loopt.

Steunbetuigers

Mocht de rechter Atasoy zijn baan nu tóch teruggeven, dan zal dat niet geruisloos gaan. De helft van de ongeveer vijftig personeelsleden op het Haga sprak in mails steun uit voor Laamimach en diens nieuwe beleid. Van de steunbetuigers zei de helft zelfs op te stappen als Atasoy terugkeert. In een recente verklaring schreef ook de medezeggenschapsraad achter de voorzitter te staan. Een terugkeer van Atasoy zou „zeer schadelijk” zijn.

Want hoewel de directiekamer onveranderd bleef, is de omstreden islamitische school de afgelopen maanden een nieuwe koers gaan varen. De banden met de overheid – waarmee het Haga sinds de start overhoop lag – zijn aangehaald en een nieuwe top is aangesteld. Naast Rasit Bal, een veteraan in islamitische bestuurskringen die zichzelf omschrijft als een progressieve moslim, stelde Laamimach ook de niet-islamitische Saskia Grotenhuis aan, oud-directeur van een openbare middelbare school in de Bijlmer. Als interimdirecteur moet zij samen met de zorgcoördinator van het Haga orde op zaken stellen. Het idee: professionaliseren en minder macht bij één persoon.

Maar niet iedereen rondom het Haga gelooft in de goede intenties van de nieuwe leiding. Al twee keer protesteerden tot 35 ouders – vrouwen aan de ene, mannen aan de andere kant – tegen wat in hun ogen een ‘met de overheid geplande coup’ is. Zij vrezen dat de orthodoxe identiteit van de school in het gevaar komt. Een islamitische school „mag in Nederland geen succes worden, behalve als het liberale waarden aanhangt”, hield actieleider Rachid El Jouhri de andere ouders voor. Grotenhuis is volgens El Jouhri verdacht omdat zij vroeger voor de overheid werkte en Bal sprak zich eerder uit tegen de komst van de school. Wie zegt dat zij het Haga niet van binnenuit willen omkatten? El Jouhri overhandigde de medezeggenschapsraad 140 brieven, waarin ouders zich tegen de raad en Laamimach uitspreken.

Lees ook: Hoe de Onderwijsinspectie haar boekje te buiten ging bij het Cornelius Haga Lyceum

Ook kwam er steun van buitenaf. Islamdocent Aboe Aicha zette een Facebook-benefiet op; tijdens acht marathon live-uitzendingen haalde hij naar eigen zeggen 30.000 euro op voor Atasoys rechtszaken. Aboe Aicha staat te boek als een strenge salafist. Uit NRC-onderzoek bleek vorig jaar dat hij in zijn lessen op de sharia gebaseerde lijfstraffen roemt.

Intussen kampt Laamimach met financiële moeilijkheden. Deze week berichtte Het Parool dat Atasoy de dag na zijn schorsing een ton van het schoolbudget heeft overgeboekt op een rekening waar Laamimach vooralsnog niet bij kan. En de hoofdrekening van de school was een tijd geblokkeerd omdat Laamimach meermaals de verkeerde pincode had ingetoetst. Atasoy zou de voorzitter expres de verkeerde code hebben gegeven. Atasoy ontkent dit en zegt dat Laamimach niet bij de rekening kon omdat hij niet ingeschreven staat bij de KvK.