Rechtzaak

Staat New York wil vuurwapenorganisatie NRA laten opheffen wegens wanbeleid

Vuurwapenlobby VS De minister van Justitie van New York heeft een proces aangespannen tegen de NRA na fraude-onderzoek. Ze eist ontbinding.

Bestuurders van de Amerikaanse vuurwapenorganisatie de National Rifle Association (NRA) moeten voor de rechter verschijnen voor financieel wanbeheer en omkoping binnen de organisatie. De minister van Justitie van de staat New York heeft een rechtszaak aangespannen met als doel de machtige wapenlobby te ontbinden.

Volgens de aanklacht, het resultaat van een onderzoek waaraan achttien maanden is gewerkt, hebben bestuurders van de NRA, onder wie topman Wayne Lapierre, miljoenen dollars van de organisatie gebruikt voor privéreizen, dure etentjes en persoonlijk gewin. Volgens James zou binnen drie jaar 64 miljoen dollar (ongeveer 54 miljoen euro) zijn verdwenen, waardoor de organisatie nu met een financieel tekort zit in plaats van een overschot.

In een eerste reactie noemt de NRA, een krachtige bondgenoot van president Donald Trump, de rechtszaak een „ongefundeerde aanval met voorbedachten rade op de organisatie en het grondwettelijk recht om wapens te dragen”. De groep heeft een tegenproces aangespannen, in een poging het onderzoek stil te leggen.

Ook Trump verwierp de aanklachten. Hij wees op de zaak als bewijs dat „radicaal links” de NRA probeert te verwoesten. In een reactie op Twitter waarschuwde hij dat een zege van zijn politieke tegenstander, Joe Biden, bij de presidentsverkiezingen in november ertoe zal leiden dat Democraten „onmiddellijk en zonder waarschuwing” de wapens van burgers zullen afnemen (dat is geen beleidsvoornemen van Biden).

Lees ook over de NRA: ‘Doe íets’, zegt een groeiend deel van de Amerikanen

De NRA is een van de oudste organisaties in de Verenigde Staten. De groep werd opgericht in 1871 en is een groot voorvechter van het recht om wapens te dragen, zoals vastgelegd in het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet. De wapenlobby is de afgelopen jaren regelmatig in opspraak gekomen door na dodelijke schietpartijen krachtig te lobbyen tegen strengere wapenwetten.