Kantoor van advocaat Jan-Hein Kuijpers beschoten in Amsterdam

Schietpartij Er zijn geen gewonden gevallen bij de schietpartij, meldt de politie. Het kantoor verdedigde onder anderen Willem Holleeder en Martien R.
Politie bij het beschoten kantoor in Amsterdam.
Politie bij het beschoten kantoor in Amsterdam. Foto Evert Elzinga/ANP

Een advocatenkantoor in het centrum van Amsterdam is in de nacht van woensdag op donderdag beschoten. Het gaat om het kantoor van Kuijpers & Nillesen Advocaten in de Falckstraat. De politie bevestigt desgevraagd dat een kantoorpand aan die straat is beschoten en laat weten dat er geen gewonden zijn gevallen.

De politie zegt nog op zoek te zijn naar getuigen die vannacht iets verdachts gezien of gehoord hebben en vraagt hen contact op te nemen. Het gebied rond het kantoor is afgezet en de recherche doet momenteel onderzoek. Waarom het kantoor is beschoten is vooralsnog niet duidelijk. Een omwonende zegt tegen stadszender AT5 „een of meerdere schoten” te hebben gehoord tussen 04.00 uur en 06.00 uur. Op beelden is een kogelgat in de ruit van het pand te zien.

Bij het kantoor werken onder anderen de bekende strafrechtadvocaten Jan-Hein Kuijpers en Mark Nillesen. Zij verdedigen geregeld mensen uit de onderwereld. Kuijpers werd vooral bekend door de verdediging van beroepscrimineel Willem Holleeder. Momenteel verdedigt hij Martien R., die ook wel bekendstaat als de godfather uit Oss. De advocaat was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook: Iedereen houdt zijn mond over de godfather uit Oss

Kuijpers is ook de advocaat van de Rotterdamse fruitteler Roger P., oftewel ‘Pietje Costa’, volgens justitie een belangrijke speler in de Nederlandse cocaïnemaffia. Onder anderen Ridouan Taghi, tot zijn arrestatie vorig jaar nog Nederlands meestgezochte crimineel, deed volgens justitie zaken met P.

Derk Wiersum

In september vorig jaar werd advocaat Derk Wiersum, advocaat van kroongetuige Nabil B., doodgeschoten bij zijn woning in Amsterdam. B. is kroongetuige in de strafzaak tegen de criminele groep rond Ridouan Taghi. Het vermoeden van justitie is dat Taghi achter de moord op Wiersum zit. Ook zou Taghi plannen hebben gehad om een officier van justitie te laten vermoorden.

De moord op Wiersum leidde tot het besef dat de Nederlandse onderwereld verhardt. Volgens minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) staat de rechtsstaat in Nederland steeds meer onder druk vanwege toegenomen drugscriminaliteit. Vorig jaar raakte ook een advocaat uit Enschede gewond toen hij werd neergeschoten. Na eerdere bedreigingen werd hij al beveiligd.