‘Ecologische noodsituatie’ Mauritius vanwege lekkend schip

Olieramp In een Japanse bulkcarrier die is gestrand voor de kust van Mauritius zijn scheuren ontstaan, waardoor er olie in zee lekt en een ramp dreigt.
Bewoners van het eiland kijken naar het gestrande schip.
Bewoners van het eiland kijken naar het gestrande schip. Foto Dev Ramkhelawon/L'Express Maurice/AFP

Het eiland Mauritius vreest een „ecologische noodsituatie” nu een Japanse bulkcarrier voor de kust olie lekt. Het schip, met bijna vierduizend ton brandstof aan boord, ligt al meer dan tien dagen vast. Door de beweging van het water zijn er sinds donderdag breuken in de romp ontstaan, meldt persbureau AP.

De premier van het eiland, Pravind Jugnauth, maakt zich zorgen hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen aangezien er slecht weer op komst is. Hij vraagt internationale hulp, onder andere van Frankrijk, de voormalige kolonisator. „Ons land heeft de vaardigheden en expertise niet om vastgelopen schepen weer drijvende te krijgen.”

Gevreesd wordt dat de olie kwetsbare natuurgebieden bij de kust van het eiland zal vervuilen. De overheid heeft middelen ingezet om te proberen het schip te stabiliseren, maar is daar niet in geslaagd. Daarnaast zijn er drijvende blokkades in het water geplaatst, die de olie buiten de meest gevoelige natuurgebieden moeten houden. Materiaal dat vanuit Griekenland wordt verzonden, moet bij aankomst gebruikt worden om de bulkcarrier leeg te pompen. Het schip was onderweg van China naar Brazilië en liep op 25 juli vast.

Toerisme

De olievervuiling bedreigt niet alleen de flora en fauna van het eiland, maar kan ook de economie langdurig treffen. Toerisme - jaarlijks bezoeken circa ongeveer 1,4 miljoen toeristen het eiland - is een grote inkomstenbron voor Mauritius. Het eiland ligt bijna tweeduizend kilometer uit de kust van Afrika, aan de oostkant van het continent.

Correctie (8 augustus): In een eerdere versie van dit bericht stond dat het ging om een olietanker. Dat klopte niet, het is een bulkcarrier. Hierboven is dit aangepast.

Lees ook: Rapport: ‘Shell breekt belofte om troep op te ruimen’