Doodseskader Saoedische kroonprins beticht van moordcomplot

Een voormalige medewerker van de Saoedische geheime dienst beweert dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman een doodseskader op hem heeft afgestuurd in Canada. De moordpoging zou dertien dagen na de moord op journalist Jamal Khashoggi hebben plaatsgevonden, in oktober 2018. Dat stelt Saad al-Jabri in een aanklacht tegen ‘MbS’ en 24 anderen, die hij donderdag heeft ingediend bij een Amerikaanse rechtbank.

Het doodseskader zou bekend staan als de ‘Tiger Squad’, de persoonlijke huurlingengroep van ‘MbS’, zo staat in het 107 pagina’s tellende document. De huurmoordenaars zouden met toeristenvisa hebben geprobeerd om Canada binnen te komen. Ook de man die Khashoggi’s lichaam in stukken zou hebben gezaagd op het consulaat in Istanbul, zou betrokken zijn geweest.

Al-Jabri leeft al enkele jaren in ballingschap in Canada en heeft de Canadese nationaliteit. Reuters schrijft op basis van bronnen „met kennis van de situatie” dat Al-Jabri toegang heeft tot documenten met gevoelige informatie waarvan MbS vreest dat deze hem in verlegenheid kunnen brengen.

De Saoediër was jarenlang de assistent van prins Mohammed bin Nayef. MbS verdreef Nayef in een paleiscoup in 2017.