Laatste nieuws Covid-19

250.000 motorfans bijeen in South Dakota ondanks coronazorgen

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op zaterdag 8 augustus is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Lees hier verder in het blog van zondag 9 augustus.

Het belangrijkste nieuws van zaterdag was:

 • Op Curaçao moeten alle bars en clubs twee weken hun deuren sluiten. Hoewel op het eiland geen besmettingen bekend zijn, kwamen er tot een paar dagen geleden nog veel reizigers uit Aruba het eiland op, waar het aantal besmettingen de afgelopen dagen steeg.
 • Het coronavirus waart ook rond onder voetballers. Bij spelers van Feyenoord, Willem II, NAC Breda en Willem II zijn besmettingen vastgesteld. De voetballers zitten in quarantaine, sommige wedstrijden zijn afgelast.
 • In Parijs is het vanaf maandag op een aantal drukke plekken verplicht om een mondkapje te dragen. De regel geldt onder meer langs de Seine en het Canal St-Martin.
 • In de Amerikaanse staat South Dakota komen deze dagen duizenden motorliefhebbers bijeen voor de Sturgis Motorcycle Rally. Het tiendaagse evenement gaat ondanks de coronapandemie ook dit jaar door, in lijn met het beleid van de Republikeinse gouverneur van South Dakota.
 • Hoewel het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland de afgelopen tijd is toegenomen, zien ziekenhuizen nog geen stijging in het aantal opnames van Covid-19-patiënten. Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt dat het uitblijven van een toename van ziekenhuisopnames „past bij de RIVM-gegevens dat meer dan de helft van de nieuwe geïnfecteerden jonger is dan 40 jaar”.

250.000 motorfans bijeen in South Dakota

In de Amerikaanse staat South Dakota zijn vrijdag en zaterdag duizenden motorliefhebbers bijeengekomen op de eerste dagen van de Sturgis Motorcycle Rally. Het tiendaagse evenement gaat ondanks de coronapandemie ook dit jaar door. Volgens Amerikaanse media was het voor bezoekers op veel plekken niet mogelijk om genoeg afstand van elkaar te bewaren en droegen veel mensen geen mondkapje. In totaal worden 250.000 bezoekers verwacht.

De burgemeester van Sturgis Mark Carstensen zei eerder deze week dat het aan de bezoekers zelf is om op een verantwoordelijke wijze met elkaar om te gaan. Bezorgde omwonenden hoopten echter dat het evenement verboden zou worden, uit angst dat het uitgroeit tot een superspreader event.

Het motorevenement is niet de enige grote bijeenkomst in pandemietijd in South Dakota. Vorige maand hield president Donald Trump een speech aan de voet van Mount Rushmore waarbij eveneens een groot publiek aanwezig was. De Republikeinse gouverneur van de staat Kristi Noem verzette zich eerder tegen quarantaine- en mondkapjesregels.

Een bezoeker van het motorevenement. Foto Michael Ciaglo/AFP

Twee spelers NAC Breda besmet met coronavirus

Ook onder spelers van NAC Breda is het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt vastgesteld. Twee voetballers bleken zaterdag besmet te zijn met het virus. De wedstrijd tegen FC Dordrecht die voor zondagmiddag gepland stond, is afgelast. NAC heeft niet bekendgemaakt om welke spelers het gaat. Eerder op zaterdag bleken spelers van Feyenoord, Willem II en ADO Den Haag besmet te zijn.

Twitter avatar NACnl NAC Breda 💛🖤 ❌ FC Dordrecht - NAC Breda afgelast. In aanloop naar de wedstrijd tegen FC Dordrecht is de gehele selectie en staf opnieuw getest op corona. Uit deze test zijn twee positieve testen teruggekomen. ℹ️ https://t.co/e0MZFXU4NA #NACpraat https://t.co/p9TNwXemIT

Mondkapjes verplicht in toeristische delen Parijs, weer demonstraties in Israël

Een greep uit het nieuws van over de grens.

 • Het dragen van mondkapjes wordt in drukke delen van Parijs verplicht. Dat hebben de autoriteiten zaterdagavond bekendgemaakt. Onder meer langs de Seine en het Canal St-Martin moet men vanaf maandag een kapje op. De regel geldt ook op openluchtmarkten en andere drukbezochte plaatsen.
 • Estland heeft Nederland aangemerkt als risicogebied vanwege het toegenomen aantal coronabesmettingen. Vanaf maandag moeten mensen die vanuit Nederland naar Estland reizen, veertien dagen in quarantaine. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken past in reactie op het besluit het reisadvies voor Estland vanaf maandag aan van geel naar oranje.
 • In Jeruzalem demonstreren zaterdagavond duizenden mensen tegen het beleid van premier Benjamin Netanyahu. 'Bibi' wordt onder meer bekritiseerd vanwege zijn aanpak van de coronapandemie. De lockdownmaatregelen die in het land golden zijn volgens critici te vroeg opgeheven, met een flinke toename van het aantal besmettingen tot gevolg. Ook ligt de premier onder vuur vanwege de aanklachten van fraude en omkoping. De afgelopen weken vonden ook al protesten plaats.

Vrijdag werd ook gedemonstreerd in Jeruzalem. Foto Abir Sultan/EPA

Na Feyenoord en Willem II ook bij ADO Den Haag coronabesmetting vastgesteld

Een van de spelers van ADO Den Haag is besmet met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat heeft de club zaterdag bekendgemaakt. Eerder op de dag meldden Feyenoord en Willem II ook al dat bij beide clubs één speler het virus heeft opgelopen. Uit privacyoverwegingen zeggen geen van de clubs om wie het gaat.

Twitter avatar ADODenHaag ADO Den Haag 🔰 ℹ️ Eén speler is in de testronde voor Almere City FC - ADO Den Haag positief getest op het coronavirus. Het oefenduel kan, volgens het KNVB-protocol en in overleg met de club uit Almere, wel doorgaan. #almADO

De besmette spelers zitten in thuisquarantaine. Eredivisieclubs testen hun spelers de afgelopen tijd regelmatig omdat er meer wordt gevoetbald in aanloop naar het nieuwe seizoen. Het oefenduel tussen ADO Den Haag en Almere City gaat later op zaterdag „volgens het protocol van de KNVB en in overleg” door. De IJsselmeervogels hebben echter besloten niet naar Tilburg af te reizen voor de geplande oefenwedstrijd tegen Willem II.

'Meer besmettingen leidt nog niet tot stijging ziekenhuisopnames'

Hoewel het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus in Nederland de afgelopen tijd is toegenomen, zien ziekenhuizen nog geen stijging in het aantal opnames van Covid-19-patiënten. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Op het moment liggen 28 Covid-19-patiënten op een intensive care, één meer dan vrijdag. Op andere afdelingen worden momenteel 79 mensen behandeld die aan Covid-19 lijden, één meer dan een dag eerder.

Een informatiebord op de Amsterdamse Dam. Foto Remko de Waal/ANP

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg stelt dat het uitblijven van een toename van ziekenhuisopnames „past bij de RIVM-gegevens dat meer dan de helft van de nieuwe geïnfecteerden jonger is dan 40 jaar”. Hij benadrukt dat ook jonge mensen zich bij klachten moeten laten testen „om verdere besmetting van mensen in hun omgeving te voorkomen”.

De afgelopen 24 uur zijn 486 mensen positief getest op het coronavirus. Het etmaal daarvoor lag dat aantal op 519, nog een dag eerder op 601.

Bijgesteld reisadvies voor Aruba wegens snelle toename besmettingen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Aruba zaterdag bijgesteld van geel naar oranje. Het ministerie raadt aan alleen noodzakelijke reizen naar het eiland te maken. Uit Aruba terugkerende reizigers wordt „dringend” verzocht twee weken in quarantaine te gaan.

Reisorganisatie TUI Nederland heeft naar aanleiding van het verscherpte advies bekendgemaakt alle 526 reizigers die momenteel in Aruba zijn, terug te halen. Dat meldt persbureau ANP. De repatriëring gebeurt met regulier geplande vluchten op zondag 9 en dinsdag 11 augustus. Op woensdag 12 augustus zet de reisorganisatie een extra vlucht in voor vakantiegangers in Aruba.

Het aantal besmettingen op het Caribische eiland neemt de afgelopen dagen in rap tempo toe. In de afgelopen vijf dagen werden bijna driehonderd besmettingen vastgesteld op het eiland, dat in totaal ruim 100.000 inwoners telt. Op vrijdag testten 133 personen positief. Eerder deze week raadden de Verenigde Staten reizen naar Aruba al af. Curaçao verbrak bovendien het luchtverkeer met het buureiland.

Een strand in Aruba.

Feyenoordspeler besmet met coronavirus

Een speler uit de selectie van Feyenoord is besmet met het coronavirus, en zal daarom de oefenwedstrijd tegen Sparta moeten missen. Dat meldt de club zaterdag op de eigen site. Om privacyredenen wordt niet bekendgemaakt om wie het gaat. De speler is meteen na de test in quarantaine gegaan en zal voorlopig geen deel uitmaken van de selectie.

In de voorbereiding naar de oefenwedstrijd tegen Sparta stelde Feyenoord-trainer Dick Advocaat dat zijn spelers pas getest zouden worden bij klachten, wat opzien baarde; ook zonder symptomen kan het virus immers worden overgedragen. Toen alsnog de hele selectie werd getest kwam het besmettingsgeval naar voren.

De komende weken worden spelers van eredivisieclubs vaker worden getest, in aanloop naar de start van de competitie.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Uit coronatests bij Feyenoord is gebleken dat één speler positief is getest. Meer informatie:

Drukte in kustgemeenten en op weg naar het strand

Op weg naar meerdere Nederlandse kustplaatsen loopt het verkeer vast door drukte als gevolg van het warme weer. Onder meer in de provincie Zeeland was het vanmorgen al druk op de weg. „Het is al vroeg mooi weer en Nederland staat in de rij voor Zeeland”, meldt Rijkswaterstaat. Waarnemend voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland Harald Bergmann raadt mensen aan niet in de file te staan en bewust te zijn van de coronamaatregelen, meldt persbureau ANP.

Verschillende kustgemeenten waarschuwen ook in de buurt van het strand voor drukte. Onder meer in Katwijk , Zandvoort en Bloemendaal aan Zee zijn alle parkeerplekken vol. In Zandvoort en Bloemendaal is de weg naar het strand bovendien afgesloten voor automobilisten.

Twitter avatar gemeentekatwijk Gemeente Katwijk Let op! De parkeerterreinen zijn vol in Katwijk. Kom op de fiets of lopend als u naar het strand of naar het centrum wilt en zorg dat u altijd anderhalve meter afstand kunt houden.

Duitsland en VK verstrengen coronamaatregelen

Iedereen die Duitsland binnenkomt vanuit een risicogebied moet zich vanaf vandaag laten testen op het coronavirus. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn noemde deze verplichting een „inmenging in de vrijheid van het individu” die noodzakelijk is om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Wie uit een risicogebied komt en zich niet laat testen, moet twee weken in quarantaine en riskeert een boete van maximaal 25.000 euro.

In Nederland geldt momenteel enkel het „dringende advies” om twee weken in quarantaine te gaan na bezoek aan een risicogebied. Testen op het virus is bovendien vrijwillig.

In Duitsland neemt het aantal besmettingen met het coronavirus de laatste dagen toe. Van vrijdag op zaterdag zijn voor de derde dag op rij meer dan duizend mensen positief getest op het virus, een grens die in Duitsland voor het laatst in mei gepasseerd werd.

Ook in Engeland en Schotland gelden vanaf vandaag strengere coronamaatregelen. In deze gebieden wordt het dragen van een mondkapje in meer gesloten publieke ruimtes verplicht, zoals in musea, galeries, bioscopen en gebedshuizen. Het is een uitbreiding van de eerdere plicht om een mondkapje te dragen in supermarkten, winkels en het openbaar vervoer.

In Noord-Ierland geldt vanaf maandag een verplichting op mondkapjes in publieke gesloten ruimtes, waaronder winkels. Volgens premier Boris Johnson zijn de mondkapjes nodig om het „rempedaal in te drukken”.

Nadat het aantal dagelijkse bevestigde besmettingen in het Verenigd Koninkrijk in mei piekte en daarna afnam, stijgt het aantal positieve tests weer vanaf juli. Gemiddeld kwamen er in de afgelopen week dagelijks ruim 830 bevestigde besmettingen bij. Begin juli stond dit getal nog rond 550.

Medewerkers van een testcentrum op de Duitse A64 richting Luxemburg. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters

Curaçao sluit per direct bars en nachtclubs

Op Curaçao zijn de komende twee weken alle bars en clubs gesloten die in een gesloten ruimte zijn gevestigd. Dat heeft de Curaçaose regering bekendgemaakt, meldt het Antilliaans Dagblad. Hoewel op het eiland voor zover bekend geen besmettingen zijn, kwamen er tot een paar dagen geleden nog veel reizigers uit Aruba het eiland op, waar het aantal besmettingen de afgelopen dagen steeg. Het eiland wil met het sluiten van het nachtleven de kans op een super spreader event voorkomen, aldus de autoriteiten.

In Aruba zijn vanaf dinsdag ongeveer driehonderd besmettingen geregistreerd op een bevolking van ruim 100.000. Curaçao heeft een negatief reisadvies voor Aruba vanwege het sterk oplopende aantal besmettingen. Later werden ook de grenzen gesloten en het vliegverkeer opgeschort. Wie toch een reis naar het buureiland moet maken, moet daarvoor eerst om toestemming vragen bij de overheid en verplicht twee weken in quarantaine bij thuiskomst.

Ook de Verenigde Staten raden reizen naar Aruba en Curaçao af. Het risico op besmetting zou daar volgens Washington te groot zijn. Aruba opende de grenzen voor Amerikanen vorige maand, op Curaçao zijn reizigers uit de VS nog niet welkom. In Nederland geldt een geel reisadvies voor Aruba en Curaçao.

Oud-directeur RIVM pleit voor eenduidig mondkapjesbeleid

Epidemioloog Roel Coutinho, van 2005 tot in 2013 directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding bij het RIVM, heeft vrijdagavond bij Nieuwsuur gepleit voor een eenduidig landelijk mondkapjesbeleid. Volgens de voorganger van RIVM-topman Van Dissel is het huidige beleid verwarrend.

„Dan loop je in de Kalverstraat en dan moet het wel, even verder weg moet het niet. Dat betekent dat mensen dan ook denken: 'dat zal wel niet werken',” zei Coutinho. Volgens Coutinho kiest het RIVM voor het huidige beleid omdat er sluitend wetenschappelijk bewijst ontbreekt, maar „dat is er voor de anderhalve meter ook niet”. Het dragen van een mondkapje is volgens Coutinho niet zo vervelend en zal effect hebben bij bijvoorbeeld kappersbezoek.

De epidemioloog stelt dat het ook beter is om met het beleid aan te sluiten bij wat er in andere landen gebeurt, waardoor er minder onduidelijkheid ontstaat rondom de coronamaatregelen. „Wij moeten niet denken dat wij als enige een heel ander standpunt kunnen innemen. Dat is verwarrend.”

Lees hier ons interview met Roel Coutinho uit mei.
„Alles wordt weer zoals het was. Het leven gaat door.”

Het laatste nieuws

In dit blog houdt de redactie van NRC het laatste nieuws uit binnen- en buitenland bij over de coronapandemie. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen op vrijdag:

 • Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 519 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, waarvan de helft in de steden Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Bergen op Zoom en Breda. Dat zijn er iets minder dan de 601 die donderdag bekend gemaakt werd.
 • De GGD'en van Amsterdam en Rotterdam doen voorlopig minder bron- en contactonderzoek, omdat het aantal coronabesmettingen de afgelopen dagen te snel is opgelopen. Die situatie is tijdelijk, belooft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Hij laat tijdelijk Defensie-personeel inschakelen.
 • In India zijn inmiddels meer dan twee miljoen coronabesmettingen vastgesteld, slechts drie weken nadat het land één miljoen coronagevallen waren geconstateerd.
 • De Nederlandse tennisster Kiki Bertens zal deze zomer niet naar de Verenigde Staten reizen voor de tennistoernooien US Open en Cincinnati. Ze vindt het vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus niet verantwoord om naar het land te gaan.

 

Lees hier het hele blog van vrijdag terug