Laatste nieuws Covid-19

Nieuwe strategie bron- en contactonderzoek bij GGD’s Amsterdam en Rotterdam

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op vrijdag 7 augustus is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Lees hier het blog van zaterdag

Het belangrijkste nieuws van vrijdag was:

 • Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 519 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, waarvan de helft in de steden Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Bergen op Zoom en Breda. Dat zijn er iets minder dan de 601 die donderdag bekend gemaakt werd.
 • De GGD'en van Amsterdam en Rotterdam doen voorlopig minder bron- en contactonderzoek, omdat het aantal coronabesmettingen de afgelopen dagen te snel is opgelopen. Die situatie is tijdelijk, belooft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Hij laat tijdelijk Defensie-personeel inschakelen.
 • In India zijn inmiddels meer dan twee miljoen coronabesmettingen vastgesteld, slechts drie weken nadat het land één miljoen coronagevallen waren geconstateerd.
 • De Nederlandse tennisster Kiki Bertens zal deze zomer niet naar de Verenigde Staten reizen voor de tennistoernooien US Open en Cincinnati. Ze vindt het vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus niet verantwoord om naar het land te gaan.

Mondkapjesplicht Marseille en zorgen over toename besmettingen VS

 • Marseille voert een gedeeltelijke mondkapjesplicht in. Van 8 tot in elk geval 30 augustus moet er op drukke plekken een mondkapje worden gedragen in de op een na grootste stad van Frankrijk. Verwacht wordt dat Parijs de komende dagen vergelijkbare maatregelen treft. In Frankrijk zijn het afgelopen etmaal 2.288 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds de strenge lockdown begin juni werd opgeheven.
 • Frankrijk en Duitsland zijn uit een overleg over de hervorming van Wereldgezondheidsorganisatie WHO gestapt, meldt Reuters. Ze zijn het er niet mee eens dat de VS die gesprekken willen leiden, terwijl president Trump heeft aangekondigd de WHO te verlaten. Volgens Trump laat de WHO de oren te veel naar China hangen en heeft het de uitbraak van het coronavirus niet goed aangepakt.
 • Coördinator Deborah Birx van het coronateam van het Witte Huis waarschuwt dat het in de Amerikaanse steden Boston, Chicago, Detroit en Washington de verkeerde kant op gaat met het coronavirus. Steeds meer testen blijken daar positief. Vrijdag steeg het totale dodental in de Verenigde Staten als gevolg van het virus tot boven de 160.000. De laatste tienduizend doden vielen in de afgelopen negen dagen. De meeste sterfgevallen waren in de staten Californië, Florida en Texas. Veel leraren, ouders en scholieren maken zich zorgen over de geplande heropening van de scholen in de VS.
 • In Aruba zijn 119 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. In totaal zijn daar nu zeker 265 mensen besmet geraakt. De uitbraak zou terug te leiden zijn naar het uitgaanscircuit. Vooral jongeren zijn ziek geworden. Nachtclubs en café's zijn komende twee weken dicht op het eiland.

Minister De Jonge noemt verminderd contactonderzoek 'tijdelijk', zoekt hulp bij Defensie

De nieuwe strategie van GGD's in Amsterdam en Rotterdam om niet alle contacten meer na te bellen is „tijdelijk”. Dat zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) na een bericht hierover van RTL Nieuws.

Minister De Jonge schrijft daarin dat de capaciteit van de GGD'en flink is opgeschaald de afgelopen weken. De GGD's hebben de opdracht gekregen zo snel mogelijk meer mensen aan te trekken. Binnen twee weken moet de capaciteit verdubbeld zijn van 550 fte naar 1.100. Uiteindelijk moet de bezetting uitkomen op 2.200 fte. Daarnaast zijn er gesprekken met Defensie om hun personeel tijdelijk in te zetten. „Zo hopen we in korte tijd meer mensen beschikbaar te krijgen die het bron- en contactonderzoek kunnen uitvoeren, en daarmee deze onmisbare schakel in de strijd tegen corona te versterken”, schrijft De Jonge.

„In bepaalde regio’s, waaronder Amsterdam en Rotterdam, is het aantal besmettingen – maar vooral ook het aantal contacten dat besmette mensen hebben gehad – boven verwachting toegenomen. De GGD’s in die regio’s zoeken daarom naar alternatieve, tijdelijke oplossingen om het bron- en contactonderzoek zo volledig mogelijk door te laten gaan.”

Minister De Jonge benadrukte opnieuw dat mensen in Nederland er ook zelf voor moeten zorgen dat ze het virus niet oplopen. „De GGD kan het niet alleen. De snelle stijging van het aantal besmettingen én van het aantal contacten dat besmette mensen hebben gehad, hebben als achtergrond het niet naleven van de basisregels. We zullen de discipline moeten hervinden om ons aan de basisregels te houden.”

Verschillende oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben ontzet gereageerd op het nieuws dat in de twee steden waar het coronavirus momenteel het snelst verspreid, verminderd bron- en contactonderzoek wordt gedaan. „Volledig bron- en contactonderzoek is cruciaal voor het indammen van het virus”, zei GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet tegen ANP. PVV-leider Geert Wilders noemde het „onacceptabel” en „geklungel”. PvdA-partijleider Lodewijk Asscher schreef „dit kan echt niet” op Twitter:

Twitter avatar LodewijkA Lodewijk Asscher Rutte op donderdag: we gaan bron- en contactonderzoek intensiveren Amsterdam en Rotterdam op vrijdag: we stoppen ermee, te weinig capaciteit Dit kan echt niet zo. Kabinet moet GGD te hulp schieten. Snel.

Marokko niet langer veilig volgens de EU

Marokko is vrijdag geschrapt van de EU-lijst met veilige landen voor niet-essentiële reizen. De Europese Unie en de Schengenzone namen die stap omdat het aantal coronabesmettingen er harder oploopt dan het Europese gemiddelde. Het reisadvies geldt vanaf zaterdag 8 augustus. Dat meldt persbureau Reuters.

Afgelopen week zijn er 6.285 nieuwe besmettingen vastgesteld in Marokko. Het totaal aantal geregistreerde besmettingen staat daarmee op 29.644. Zeker 449 mensen kwamen in Marokko om het leven als gevolg van Covid-19.

Eerder werden Algerije, Servië en Montenegro al van de lijst gehaald. Momenteel staan er nog maar tien landen op de lijst: Zuid-Korea, Canada, Japan, Australië, Rwanda, Uruguay, Georgië, Nieuw-Zeeland, Thailand en Tunesië. Reizen naar China zijn toegestaan, alleen China staat geen reizigers toe uit de EU.

De lijst is niet bindend. EU-landen kunnen zelf bepalen een strikter of losser beleid te voeren.

GGD Rotterdam wijzigt strategie bron- en contactonderzoek

Ook in de regio Rotterdam gaat de GGD het uitvoeren van bron- en contactonderzoek wijzigen. Alleen besmette mensen met een zogenaamd hoog risico worden nog gebeld; het gaat dan om zorgmedewerkers of patiënten die bij evenementen met meer dan tien bezoekers waren en waar geen 1,5 meter afstand kon worden gehouden.

Als iemand klachten krijgt en besmet blijkt, wordt deze persoon in de overzichten van de GGD gekoppeld aan degene door wie hij of zij besmet zou zijn. „Daarmee houden we overzicht over de clusters”, zo schrijft de Rotterdamse GGD. Het aantal mensen dat bron- en contactonderzoek uitvoert, wordt de komende tijd verdubbeld.

Eerder liet de GGD in Amsterdam al weten niet langer alle contacten na te bellen van besmette personen. Door de grote toeloop bij de GGD is er een tekort aan personeel ontstaan in de twee grote steden. Ook in de rest van Nederland neemt de druk op medewerkers van de gezondheidsdienst toe.

Correctie (7 augustus 2020): In een eerdere versie van dit artikel werd gesuggereerd dat Rotterdam helemaal stopt met bron- en contactonderzoek. Dit is slechts deels het geval, en dat is hierboven aangepast.

Daling in IC-opnames met coronavirus

Het aantal patiënten dat donderdag met Covid-19 op de intensive care lag, is sinds donderdag met twee gedaald tot 27. Ook het aantal patiënten dat buiten de IC met het coronavirus is opgenomen, daalde met één tot 78.

Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vrijdag in zijn dagelijkse update. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg noemt het een niet-essentiële verandering.

Het aantal patiënten dat met andere klachten dan het coronavirus op de IC ligt, is eveneens afgenomen: met 564 patiënten zijn dat er 34 minder dan op woensdag.

519 nieuwe besmettingen, Bergen op Zoom nu relatief meeste besmettingen

Bij RIVM zijn het afgelopen etmaal 519 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, waarvan de helft in de steden Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Bergen op Zoom en Breda. Dat zijn er iets minder dan de 601 die donderdag bekend gemaakt werd.

Bergen op Zoom is sinds vrijdag de gemeente met de meeste bevestigde besmettingen per 100.000 inwoners. In de laatste week zijn daar 71 besmettingen bijgekomen.

Zomerweer leidt tot drukte in heel Nederland

In heel Nederland is het vrijdag erg warm. Dit heeft op verschillende plekken tot drukte geleid. Verschillende gemeenten roepen zonliefhebbers op niet naar stranden en parken te komen omdat het niet overal mogelijk is voldoende afstand te bewaren. Tot en met woensdag zal het zeer warm blijven.

Lees ook het hele nieuwsbericht: Hitte leidt tot drukte op stranden, Merwedebrug vanaf 17.00 uur dicht

Noren afgeraden naar het buitenland te reizen

De Noorse minister van Volksgezondheid Bent Hoie heeft vrijdag zijn landgenoten opgeroepen niet naar het buitenland af te reizen. Dit geldt ook voor landen met weinig bevestigde coronabesmettingen. Dat meldt persbureau Reuters.

Op een persconferentie zei Hoie: „In Noorwegen zijn er nog steeds maar weinig besmettingen, maar we zien steeds meer besmettingen in landen die het virus eerst onder controle hadden.” Door reizen naar het buitenland af te raden willen de autoriteiten voorkomen dat Noren besmettingen mee naar huis nemen.

Hoie heeft ook bekendgemaakt dat cafés en restaurants voortaan geen alcohol meer mogen schenken na 00.00 uur. Hiermee hoopt de regering uitbraken onder jonge mensen in te dammen. Ook moeten mensen die terugkomen uit landen die zijn aangemerkt als risicogebieden, een mondkapje op doen op het moment dat zij voet op de Noorse bodem zetten en hun quarantaineperiode van tien dagen ingaat. Volgende week komen aanvullende regels over mondkapjes, vertelde Hoie vast. Hoe die eruit zullen zien, is nog onduidelijk.

In Noorwegen zijn sinds het begin van de pandemie 9.468 besmettingen met het coronavirus vastgesteld, waarvan 200 sinds maandag. In het Scandinavische land zijn 256 personen overleden aan de gevolgen van Covid-19, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University.

Bertens meldt zich af voor US Open wegens pandemie

De Nederlandse tennisster Kiki Bertens zal deze zomer niet naar de Verenigde Staten reizen voor de tennistoernooien US Open en Cincinnati. Ze vindt het vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus niet verantwoord om naar het land te gaan, schrijft ze op sociale media. „De situatie rond Covid-19 is dusdanig zorgwekkend dat de gezondheid van iedereen voorop staat en de controle over dit virus uiteraard prioriteit heeft”, aldus Bertens.

Ook zou het bezoeken van de Verenigde Staten een quarantaineperiode van twee weken betekenen bij thuiskomst. „Uiteraard respecteren wij dit als team en zou dit de voorbereiding voor mijn geliefde gravel in Rome en Parijs in de weg zitten”, schrijft Bertens, doelend op toernooien in die steden in oktober.

View this post on Instagram

Na lang nadenken heb ik besloten niet naar Amerika te gaan voor de toernooien Cincinnati en Us open. De situatie rond COVID-19 is nog dusdanig zorgwekkend dat de gezondheid van iedereen voorop staat en de controle over dit virus uiteraard prioriteit heeft. Zo heeft onze premier gisteren ook aangegeven dat we na Amerika 2 weken in quarantaine zouden moeten. Uiteraard respecteren wij dit als team en zou dit de voorbereiding voor mijn geliefde gravel in Rome en Parijs in de weg zitten. Ik hoop dat de situatie snel een positieve wending zal krijgen en wens iedereen een goede gezondheid toe # after long consideration I have decided not to go to the states for Cincinnati and the Us open. The situation around COVID-19 is still that worrying and the health of everyone and the control over this virus is priority. Our prime minister indicated yesterday that we should be quarantined for 14 days after coming back from the states. Off course we respect this as a team and this would disturb our preparation for my beloved clay court tournaments in Rome and Paris. I hope the situation will soon take a positive turn and wish everyone good health. Take care!

A post shared by Kiki Bertens (@kikibertens) on

Maximaal 3.000 fans toegestaan bij Feyenoord-Sparta en mondkapjes verplicht

Bij de oefenwedstrijd tussen Feyenoord en Sparta aanstaande zondag mogen maximaal drieduizend toeschouwers aanwezig zijn. Dat heeft burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb vrijdag besloten, bevestigt een woordvoerder desgevraagd. Eerder zouden zevenduizend fans toegelaten worden.

Ook moeten alle supporters mondkapjes dragen in en rondom het stadion. De maatregelen zijn volgens de woordvoerder getroffen vanwege het oplopende aantal bevestigde coronabesmettingen in Rotterdam.

Bij een openbare training van Feyenoord in het stadion deze week zongen supporters de spelers toe. Premier Mark Rutte zei in een persconferentie donderdagavond dat dat geheel tegen de coronaregels inging en dat hij zich kon voorstellen dat Aboutaleb de aanwezigheid van supporters zou beperken of helemaal verbieden.

Feyenoord-fans op de tribune eerder deze week. Foto Koen van Weel/EPA

GGD Amsterdam doet wegens besmettingen minder bron- en contactonderzoek

Vanwege het grote aantal nieuwe besmettingen in de hoofdstad, heeft de GGD Amsterdam ervoor gekozen minder bron- en contactonderzoek te doen. De organisatie gaat niet meer bellen met mensen die in contact zijn geweest met iemand waarbij het coronavirus is vastgesteld, laat een woordvoerder weten naar aanleiding van berichtgeving van de NOS. Het op de hoogte brengen van het eigen netwerk is nu aan de besmette persoon zelf, laat een woordvoerder weten.

Volgens de GGD raken er momenteel te veel mensen in de regio Amsterdam besmet om alle netwerken nog te kunnen bellen. Bovendien zijn „de contactgroepen zo groot, dat wij er geen capaciteit voor hebben”, aldus een woordvoerder. „Sommige mensen hebben bij vastgestelde besmetting een netwerk van zeventig mensen die opgebeld moeten worden.” Daarnaast ziet de organisatie ook dat de bereidheid van mensen om mee te werken slinkt. „Mensen hebben er geen zin meer in, of nemen de telefoon niet op.”

De GGD stelt niet te weten wanneer volledig bron- en contactonderzoek wel weer mogelijk is. „Dat bepalen de aantallen. Als die zakken, omdat we ons bijvoorbeeld beter aan de regels houden, komt er een moment dat het wel weer kan”, aldus de GGD. Donderdag werden in heel Nederland ruim zeshonderd nieuwe besmettingen gemeld, waarvan een kwart (147) in Amsterdam.

Capaciteit verruimd
Tot voor kort konden er landelijk ongeveer zeshonderd bron- en contactonderzoeken per dag worden gestart, schreef minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Deze capaciteit zou volgens de minister „snel” verruimd kunnen worden naar 1.500 onderzoeken per dag. Zover is het nog niet, blijkt vandaag. Een woordvoerder van de landelijke GGD GHOR zegt tegen de NOS dat er op dit moment met moeite 1.000 onderzoeken gestart kunnen worden. „Daarna is het echt klaar.”

De GGD in de regio Amsterdam maakt net als acht andere GGD-regio's gebruik van een pool landelijke contactonderzoekers van de GGD GHOR, die kunnen bijspringen als de lokale capaciteit ontoereikend is. De GGD GHOR beschikt daar over circa 550 fte extra voor bron- en contactonderzoek.

Hekken bij het Amsterdamse park Somerlust om drukte te voorkomen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Oplopende besmettingen België en Duitsland, vaccindeal Zwitserland

Een greep uit de ontwikkelingen in het buitenland

 • In België is het aantal besmettingen met het coronavirus de afgelopen week met zo'n 50 procent toegenomen. Dat duidt op afremming van de verspreiding van het virus: een week eerder verdubbelde het aantal nieuwe besmettingen nog in België. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vrijdag op een persconferentie bekendgemaakt. Wel ziet hij in het land grote verschillen. Zo is de stijging in Antwerpen gedaald tot 10 procent, terwijl de toename in Brussel 150 procent is.

  Het lijkt erop dat de strengere maatregelen in de provincie Antwerpen werken, aldus Van Gucht. Het sterk stijgende aantal besmettingen baarde de autoriteiten daar vorige week veel zorgen. In Antwerpen geldt daarom nu onder meer een avondklok en zijn mondkapjes buitenshuis verplicht.

 • Ook in Duitsland stijgt het aantal besmettingen met het coronavirus, blijkt vrijdag uit nieuwe cijfers van het Robert Koch-Institut. Voor de tweede dag op rij zijn er in een etmaal meer dan duizend nieuwe besmettingen bijgekomen, een grens die voor het laatst in mei werd gepasseerd. In de grensregio Noordrijn-Westfalen testten de meeste mensen positief op het virus dat Covid-19 veroorzaakt: daar kwamen 444 bevestigde besmettingen bij.
 • De Zwitserse regering heeft een overeenkomst gesloten met de Amerikaanse farmaceut Moderna voor de aanschaf van het coronavaccin dat zij produceert, meldt persbureau Reuters. Het land zal 4,5 miljoen doses krijgen als het vaccin wordt goedgekeurd. Daarmee kunnen 2,25 miljoen Zwitsers ingeënt worden. De regering is ook in gesprek met andere producenten en heeft 300 miljoen Zwitserse frank (278 miljoen euro) uitgetrokken voor de aanschaf van vaccins.

Meer testen donderdagavond na persconferentie Rutte en De Jonge

Na de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) donderdagavond belden 1.700 meer mensen dan normaal voor afspraak voor een coronatest. Dat meldt een woordvoerder van brancheorganisatie GGD GHOR Nederland desgevraagd.

Van 19.00 uur tot 20.00 uur belden de afgelopen tijd gemiddeld driehonderd mensen voor een afspraak, maar donderdagavond waren dat er zo'n tweeduizend. GGD GHOR laat weten het toe te juichen als meer mensen zich laten testen, omdat de laatste tijd signalen naar buiten kwamen dat niet iedereen met klachten zich liet testen.

Vorige week werden in Nederland bijna 102.000 coronatesten uitgevoerd. Dat waren er zo'n 10.000 minder dan een week eerder, maar nog steeds het op een na hoogste aantal testen per week. Naar de persconferentie keken donderdagavond 3,5 miljoen Nederlanders. De meest bekeken persconferentie was die van 23 maart. Toen keken er 7,6 miljoen mensen.

Nederlandse banken verlenen 22 miljard steun aan bedrijfsleven

Nederlandse banken hebben sinds maart voor 22 miljard euro steun verleend aan het bedrijfsleven. Ruim 158.000 bedrijven kregen steun in de vorm van bijvoorbeeld uitstel van aflossingen of extra leningen, heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vrijdag bekendgemaakt. Het is niet duidelijk hoeveel meer dit is ten opzichte van voorgaande jaren. De NVB houdt pas sinds afgelopen maart bij hoeveel steun banken aan ondernemers verlenen, laat een woordvoerder weten.

Sinds de eerste coronamaatregelen in maart werden ingevoerd, hebben 129.000 bedrijven uitstel van betaling gekregen van hun bank, ter waarde van 3 miljard euro. Ook hebben 29.000 bedrijven nieuwe financiering gekregen sinds maart. Zij kregen nieuwe leningen of meer kredietruimte, bij elkaar goed voor 18,9 miljard euro.

Ook ontvingen 32.400 consumenten een betaalpauze voor de aflossing van hun hypotheek of andere leningen, bij elkaar goed voor 77 miljoen euro. De meeste consumenten kregen een pauze van een tot drie maanden op deze maandelijkse aflossingen.

Volgens NVB-voorzitter Chris Buijink moet het uiteindelijk afbouwen van de steun aan ondernemers door banken, Belastingdienst en het UWV „stapsgewijs” gebeuren. „Op die manier kunnen we voorkomen dat ondernemers de gevolgen van de coronacrisis in één keer voor de kiezen krijgen.”

India passeert de twee miljoen bevestigde coronabesmettingen

Een akelige mijlpaal: in India zijn inmiddels meer dan twee miljoen coronabesmettingen vastgesteld - slechts drie weken nadat het land één miljoen coronagevallen waren geconstateerd. Het ministerie van Volksgezondheid en Gezin heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Naast India zijn alleen in de Verenigde Staten en Brazilië meer dan twee miljoen gevallen bekend. De Indiase autoriteiten stellen dat een nieuw, rigoureuzer testprogramma deels de oorzaak is voor de rappe stijging in het aantal bekende besmettingen.

In India werd in maart een strenge lockdown ingevoerd, de grootste van de wereld. Die werd in juni, vroeger dan verwacht, in fases weer teruggedraaid. Er is nu vooral veel zorg over de situatie van bewoners van de sloppenwijken in de grote steden als Mumbai. Daar is niet altijd voldoende schoon water en mensen wonen er dicht bij elkaar.

Een Indiase vrouw wordt getest in Hyderabad. Foto Noah Seelam/AFP

De vuilnisrapers van New Delhi kunnen zich niet permitteren niet te werken. Daarom gaan ze door met afval sorteren, al riskeren zij besmet te raken en het virus mee te nemen de sloppen in

Ruim miljoen besmettingen op Afrikaanse continent, laag sterftecijfer

Meer dan een miljoen Afrikanen zijn besmet of besmet geweest met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Johns Hopkins University, dat de besmettingen wereldwijd bijhoudt. Op het continent zijn bijna 21.000 Afrikaanse patiënten overleden aan de gevolgen van Covid-19. 670.000 mensen zijn inmiddels genezen verklaard.

Dat komt neer op een herstel in zo’n 70 procent van de gevallen, zegt John Nkengasong van het agentschap voor volksgezondheid van de Afrikaanse Uniedonderdag tegen de BBC. Het relatief lage sterftecijfer komt waarschijnlijk doordat de populatie op het continent jong is; 60 procent van de inwoners is jonger dan 25. Ook speelt volgens Nkengasong mee dat de Afrikaanse landen vroeg maatregelen hebben getroffen tegen de verspreiding van het virus.

De helft van de besmettingen op het continent is geconstateerd in Zuid-Afrika: daar zijn tot nu 538.184 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus, van wie er meer dan 9.600 zijn overleden. Ook in Egypte zijn veel gevallen gerapporteerd (95.006 gevallen, 4.951 doden). Volgens Nkengasong moet men echter „in elke regio van het continent goed opletten”. In veel Afrikaanse landen wordt weinig getest of is er sprake van een achterstand in de verwerking van de uitgevoerde coronatests. In enkele landen zijn überhaupt nauwelijks gegevens bekend.

Zo groeit de bezorgdheid over de situatie in Tanzania, waar volgens president John Magufuli geen besmettingen meer zijn. Het land heeft echter sinds april geen gegevens gedeeld en artsen en beleidsmakers buiten het land betwijfelen of de epidemie daadwerkelijk voorbij is. Magufuli wordt al langer bekritiseerd vanwege zijn aanpak van de pandemie. Zo kondigde hij na de eerste besmettingen in plaats van coronamaatregelen, drie dagen van nationaal gebed aan.

VS raden reizen naar Sint-Maarten, Aruba en Curaçao af

De Verenigde Staten raden het Amerikanen af om naar Sint-Maarten, Aruba en Curaçao te reizen. Het risico op besmetting met het coronavirus aldaar is volgens de VS te groot. Alle niet-essentiële reizen worden daarom afgeraden. Dat staat in een donderdag gepubliceerd reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Aruba heeft vorige maand de grenzen geopend voor Amerikanen en Sint-Maarten deed vijf dagen geleden hetzelfde. Curaçao laat reizigers uit de VS nog steeds niet toe. Saba, Bonaire en Sint-Eustatius zijn volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wel veilig, maar die Caribische eilanden laten ook geen Amerikanen toe. In Nederland geldt een oranje reisadvies (alleen noodzakelijke reizen) voor Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. De ABC-eilanden staan wel op geel.

Tussen de eilanden zijn grote verschillen. Aruba heeft sinds donderdag 146 actieve lokale besmettingen, waarvan er 140 zijn bijgekomen in de afgelopen vier dagen. Sint-Maarten heeft nu 74 besmettingen, terwijl Curaçao volgens de overheid „coronavrij” is. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er op dat laatste eiland 31 besmettingen geconstateerd. Één van hen, een toerist uit Nederland, overleed.

Archiefbeeld van Sint-Maarten voor de uitbraak van het coronavirus. Foto Tim van Dijk

Wake op de Dam voor coronaslachtoffers

Enkele tientallen mensen van burgerorganisatie Containment Nu! hebben donderdagavond op de Dam in Amsterdam een wake gehouden voor coronaslachtoffers. Ze staken duizenden kaarsjes aan en hielden twee minuten stilte, schrijft het ANP.

De burgerorganisatie wilde met de actie Nederlanders herdenken die zijn overleden aan Covid-19. Volgens een woordvoerder gaat het daarbij om „mensen die in de meeste gevallen nog jaren te leven hadden en vaak in afwezigheid van hun geliefden moesten overlijden".

De bedoeling van de organisatoren was om meer dan 10.000 waxinelichtjes te laten branden. Veel kaarsjes bleven door de wind echter korter branden dan verwacht. Ook wilde de organisatie met de actie aandacht vragen voor Nederlanders in risicogroepen.

Belangstellenden van burgerorganisatie Containment Nu! houden donderdagavond een wake op de Dam voor de slachtoffers van het coronavirus in Nederland. Foto Robin Utrecht / ANP

Omzet Uber daalt sterk door coronacrisis, maaltijdbezorging groeit

Taxibedrijf Uber heeft zijn omzet in het tweede kwartaal met bijna een derde zien dalen, doordat de vraag naar ritten sterk is afgenomen in verband met de pandemie van het coronavirus. Het bedrijf boekte een verlies van bijna 1,8 miljard dollar (1,5 miljard euro). Dat heeft het bedrijf donderdag verklaard bij de presentatie van kwartaalcijfers, schrijft AP.

Weliswaar groeide de maaltijdbezorgingstak van het Amerikaanse bedrijf explosief door de pandemie, maar dat deel van de onderneming is niet winstgevend: het boekte een verlies van 232 miljoen dollar. Wel was die tak, Uber Eats, voor het eerst verantwoordelijk voor een groter deel van de omzet dan het taxisegment: de omzet van de maaltijdbezorgingsdienst is meer dan verdubbeld, tot ruim 1,2 miljard dollar.

Boekingen voor ritten met Uber-auto's kelderden in het tweede kwartaal, tijdens het hoogtepunt van de wereldwijde lockdowns wegens het coronavirus, met 73 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019. De omzet van het bedrijf daalde tot 2,18 miljard dollar, van 3,17 miljard in dezelfde periode vorig jaar.

Bestuursvoorzitter Dara Khosrowshahi verwacht niet dat de markt voor Uber-ritten dit jaar volledig zal herstellen van de coronacrisis. „Hoewel we hadden gehoopt dat we inmiddels een duidelijk uitzicht hadden op het einde van de pandemie, is hoop geen strategie", zei hij tijdens een teleconferentie met investeerders.

Welkom in een nieuw blog

Hier houdt NRC u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de coronapandemie. Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben een persconferentie gehouden over de situatie rondom het coronavirus in Nederland. Volgens Rutte is een tweede lockdown niet nodig. Wel zullen er lokaal en regionaal maatregelen getroffen worden.
 • Tijdens de persconferentie zei minister De Jonge dat er nu 259 besmettingsclusters in Nederland zijn. Ondanks dat jongeren volgens de beleidsmakers minder streng zijn met het volgen van coronamaatregelen, mogen de introductieweken voor nieuwe studenten wel doorgaan.
 • De horeca in Nederland moet voortaan gasten gaan registreren met naam en contactgegevens om clusters te kunnen opsporen. Ook mogen lokale autoriteiten sluitingstijden gaan beperken. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de maatregelen onduidelijk.
 • Nadat vliegtuigmaatschappij Lufthansa het slechtste kwartaal in de bestaansgeschiedenis draaide, is er aangekondigd dat er 22.000 fulltimebanen geschrapt zullen worden. Ook worden er tenminste honderd vliegtuigen permanent uit de vloot gehaald.
Het volledige coronablog van donderdaglees je hier terug