Alweer een bonte kermis

Verfongelukken Een zomercursus door : eerste hulp bij waterverven. Aflevering 4.

Als ik alles kleur, wordt het al snel zo’n bonte kermis. Hoe voorkom ik dat?

Probleem

Felle kleuren trekken aandacht. Een overdaad aan kleur kan daardoor verwarrend werken en irriteren. Als dat niet je bedoeling is, kun je harmonie bereiken door de keuze van de kleuren.

Oplossing

Kíjk. De hemel is niet altijd blauw, bomen zijn niet overal groen en een sinaasappel is niet egaal oranje. Kijk goed welke kleur je echt ziet en vraag je af: wat is de toonwaarde van de kleur, hoe donker of licht is hij? En: hoe verzadigd is hij, hoe helder of dof? Om de kleur te kunnen mengen, moet je onbevangen kunnen kijken.

Bedenk verder dat jij bepaalt wat er op papier komt, niet dat wat je voor je ziet. Kies je warm of koel licht – en dus warme of koele kleuren – in het aquarel? Kies je verzadigde kleuren, die elk aandacht vragen (linkerportret), of omring je een kleur met minder verzadigde, dat wil zeggen, meer grijze kleuren (rechterportret)?

Een harmonieus geheel kun je op verschillende manieren verkrijgen. Bijvoorbeeld door vooral kleuren te gebruiken die dicht bij elkaar liggen op de kleurencirkel. Of vooral rood, geel en blauw, de drie primaire kleuren. En ook wordt het beeld vanzelf harmonieus als je alle kleuren in een voorstelling ongeveer dezelfde toonwaarde geeft, dus alles heel licht, of alles een middentoon of alles een donkere toon.

Oefening

Verzadigde kleuren trekken de aandacht. Je kunt de verzadiging van een kleur verminderen met water, of met een beetje van de kleur aan de overkant van de kleurencirkel, de complementaire kleur. Probeer maar eens: maak een paar kleuren minder verzadigd door ze met water te mengen en met hun complementaire kleur.

Volgende week: meer diepte