Gijzelnemer bank in Le Havre geeft zich over, zes gijzelaars vrij

Frankrijk De gijzelnemer in Le Havre staat op de volglijst van de Franse politie omdat hij geradicaliseerd zou zijn en zware psychische problemen heeft.
Politie buiten een bank in de Franse havenstad Le Havre nadat een verwarde man verschillende mensen heeft gegijzeld.
Politie buiten een bank in de Franse havenstad Le Havre nadat een verwarde man verschillende mensen heeft gegijzeld. Foto Al-Doumy/AFP

Een gewapende man die donderdag zes mensen gegijzeld heeft gehouden in een bank in de Franse havenstad Le Havre heeft zich donderdag overgegeven aan de politie nadat hij alle gijzelaars heeft vrijgelaten. Dat heeft de Franse politie verklaard, meldt Reuters.

Vijf gijzelaars waren in de loop van de avond vrijgelaten. De gijzelnemer is een 34-jarige man die lijdt aan zware psychische problemen, aldus de politie. Hij was het bankgebouw donderdagmiddag binnengegaan.

De vermoedelijke dader staat op een volglijst van de politie omdat hij geradicaliseerd zou zijn en daarnaast lijdt aan een ernstige psychische ziekte. De man was gewapend met een pistool en droeg een tas bij zich waar mogelijk explosieven in zaten. De politie omsingelde het gebouw en een explosievenopruimingsdienst was aanwezig.

Er is weinig bekend over de motieven of mogelijke eisen van de gijzelnemer. Ook is niet duidelijk waarom hij gijzelaars vrijliet.

Le Havre is een plaats in noordwest Frankrijk waar zo’n 170.000 mensen wonen. De burgemeester van Le Havre is oud-premier Edouard Philippe. Philippe bood begin juli zijn ontslag aan bij president Emmanuel Macron en trad kort daarna aan als burgemeester. Het is zijn oude honk: van 2010 tot zijn premierschap in 2017 bekleedde hij dezelfde functie.

Dit bericht is vrijdag om 5:00 uur geactualiseerd met de overgave van de gijzelnemer.