Toestand Jakobsen stabiel, Groenewegen bekritiseerd voor aandeel val

Valpartij Wielrenner Jakobsen raakte woensdag zwaargewond tijdens de Ronde van Polen. Deceuninck-Quick-Step wil aangifte doen tegen Dylan Groenewegen voor zijn aandeel in de val.
De valpartij. Dylan Groenewegen (op de voorgrond) ligt op de grond, Jakobsen vloog door de barrièrehekken.
De valpartij. Dylan Groenewegen (op de voorgrond) ligt op de grond, Jakobsen vloog door de barrièrehekken. Foto AP/Tomasz Markowski

De toestand van de Nederlandse wielrenner Fabio Jakobsen, die woensdag zwaargewond raakte bij een valpartij in de Ronde van Polen, is „ernstig maar stabiel”. Dat meldt zijn Belgische ploeg Deceunick-Quick-Step in een verklaring. Volgens doktoren waar de Poolse sportkrant Przegląd Sportowy mee sprak, reageert Jakobsen op prikkels en heeft hij geen schade aan zijn hersenen of wervelkolom. De 23-jarige Nederlands kampioen wordt nog steeds in een kunstmatige coma gehouden.

Tijdens de eindsprint van de eerste etappe van de Ronde van Polen dreef wielrenner Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) Jakobsen zo ver naar de zijkant van het parcours, dat Jakobsen met fiets en al door de barrières knalde. De renner botste achter de omheining vervolgens frontaal op een cameraman. Jakobsen is in ernstige toestand naar het ziekenhuis gebracht en onderging daar een operatie van vijf uur aan zijn hoofd. Een onbekend aantal wielrenners raakte gewond, onder wie Groenewegen zelf, evenals een official.

Lees ook: Fabio Jakobsen: van ruwe diamant tot topsprinter

Gevaarlijk gedrag

Ploegleider van Deceuninck-Quick-Step Patrick Lefevere is van plan aangifte te doen tegen Groenewegen voor zijn aandeel in de valpartij, zegt hij donderdag tegen persbureau Belga. „Het was een erg vuile daad. Ik heb al een klacht ingediend bij de UCI en zal dit ook doen bij de Poolse politie.” Hij zegt de video van het incident tientallen keren te hebben bekeken en niets van de daad te snappen.

Ook de internationale wielerfederatie UCI heeft laten weten het „gevaarlijke gedrag” van Groenewegen „onacceptabel” te vinden en „sterk af te keuren”. De federatie laat een onderzoek naar de wielrenner instellen en heeft hem uit de wedstrijd gezet.

Groenewegen laat donderdagmiddag via Twitter weten dat hij het „verschrikkelijk” vindt wat er is gebeurd. „Ik kan de woorden niet vinden om te omschrijven hoe erg ik het vind voor Fabio en anderen die zijn gevallen of geraakt. Op dit moment is vooral de gezondheid van Fabio het allerbelangrijkste. Ik denk aan hem, constant.” Ook Dylan Groenewegen kwam bij de finish ten val, maar de schade bij hem lijkt mee te vallen.

Volgens het ziekenhuis zal later op donderdag geprobeerd worden Jakobsen te laten ontwaken uit zijn coma, meldt persbureau ANP. Daarnaast zijn specialisten aanwezig om de wielrenner te opereren aan zijn gezicht. De official die gewond raakte bij de valpartij komt ervan af met een hersenschudding. Een andere wielrenner is aan een open vingerbreuk geopereerd. Hoe het met de andere betrokkenen gaat, is niet duidelijk.

Lees meer over de valpartij.
Twitter avatar wcsbike World Cycling Stats Massive crash on the finish line in stage 1 of 🇵🇱@Tour_de_Pologne! #TDP20 (📺@sport_tvppl) https://t.co/mwvDwS9Y3i
Twitter avatar GroenewegenD Dylan Groenewegen Ik vind het verschrikkelijk wat er gisteren gebeurd is. Ik kan de woorden niet vinden om te beschrijven hoe erg ik het vind voor Fabio en anderen die zijn gevallen of geraakt. Op dit moment is vooral de gezondheid van Fabio het allerbelangrijkste. Ik denk aan hem, constant.