Toestand Jakobsen is ‘stabiel’

Wielrennen

Foto Andzej Grygiel/EPA

De toestand van de Nederlandse wielrenner Fabio Jakobsen, die woensdag zwaargewond raakte bij een valpartij in de Ronde van Polen, is „ernstig maar stabiel”. Dat meldt zijn Belgische ploeg Deceuninck-Quick-Step in een verklaring. Volgens doktoren van het ziekenhuis in Sosnowiec, waar de Poolse sportkrant Przegląd Sportowy mee sprak, reageert Jakobsen op prikkels en heeft hij geen schade aan zijn hersens of wervelkolom. De 23-jarige Nederlands kampioen wordt nog steeds in een kunstmatige coma gehouden. Tijdens de eindsprint van de eerste etappe dreef wielrenner Dylan Groenewegen (links, Jumbo-Visma) Jakobsen zo ver naar de zijkant van het parcours dat Jakobsen met fiets en al door de barrières knalde. De renner botste achter de omheining vervolgens frontaal op een cameraman. Jakobsen werd in ernstige toestand naar het ziekenhuis gebracht en onderging daar een operatie van vijf uur. Het ziekenhuis wil later op donderdag proberen Jakobsen te laten ontwaken uit zijn coma, meldt persbureau ANP. Hoe het met de andere betrokkenen gaat, is niet duidelijk. Ook Dylan Groenewegen kwam bij de finish ten val, maar de schade bij hem lijkt mee te vallen. Groenewegen is wel gediskwalificeerd. (NRC)