Regering Mauritanië stapt op na corruptieschandaal

Corruptie-onderzoek Hoewel de regering van Mauritanië geen reden voor haar ontslag heeft gegeven, komt de mededeling één dag nadat verschillende ministers in verband zijn gebracht met omkoping.
Mauritiaanse president Mohamed Ould Ghazouani.
Mauritiaanse president Mohamed Ould Ghazouani. Foto Ludovic Marin/AP

De voltallige regering van Mauritanië heeft donderdag haar ontslag aangeboden. Het vertrek van de premier en zijn kabinetsleden komt één dag nadat verschillende ministers in een parlementair onderzoek in verband zijn gebracht met omkoping. Dat meldt persbureau Reuters.

Enkele uren nadat het vertrek van premier Ismail Ould Cheikh Sidiy werd bekendgemaakt, stelde president Mohamed Ould Ghazouani de oudgediende Mohamed Ould Bilal aan als opvolger van Sidiy. De regering van Sidiy heeft geen reden opgegeven voor haar vertrek.

Het parlementaire onderzoek naar corruptie richt zich op de regering van voormalig president Mohamed Ould Abdel Aziz. Meerdere ministers uit de regering van Sidiy bekleedden ook onder Aziz hoge regeringsfuncties en komen nu in het onderzoek naar voren als verdachte. Aziz trad vorig jaar terug na tien jaar presidentschap. Zijn bondgenoot Ghazouani won de verkiezingen en mocht hem opvolgen, maar dat weerhield het parlement er niet van een corruptieonderzoek naar Aziz’ regering te starten. Onder andere een deal over olieboringen voor de kust van het land ligt onder het vergrootglas.

De conclusies van het onderzoek zijn woensdag overgedragen aan een openbaar aanklager. De bevindingen zijn niet openbaar gemaakt.