Machtige wapenlobby NRA aangeklaagd voor financieel wanbeheer

National Rifle Association Bestuurders van de Amerikaanse National Rifle Association zouden miljoenen dollars hebben gebruikt voor privédoeleinden en omkoping.
Wapens op de jaarlijkse NRA-bijeenkomst in Dallas, Texas.
Wapens op de jaarlijkse NRA-bijeenkomst in Dallas, Texas. Foto Loren Elliott / AFP

Bestuurders van de National Rifle Association (NRA) moeten binnenkort voor de rechter verschijnen voor financieel wanbeheer en omkoping binnen de organisatie. Volgens de openbare aanklager van New York Letitia James, die de rechtszaak heeft aangespannen, hebben de bestuurders miljoenen dollars van de organisatie gebruikt voor privéreizen, dure etentjes en persoonlijk gewin.

Volgens de aanklager zou er binnen drie jaar 64 miljoen dollar verdampt zijn waardoor de organisatie nu met een tekort kampt. James schrijft in een verklaring dat de bestuurders „miljoenen en miljoenen van NRA-reserves voor persoonlijk gebruik gebruikten”. Daarmee zou, naast de regels van de NRA, ook de wetten in de staat New York en federale wetten overtreden zijn. Ze noemt de wapenlobby „een broedplaats voor hebzucht, misbruik en brutale illegaliteit”.

Lees ook: Het wapenvirus en de oorlog van iedereen tegen iedereen

De rechtszaak richt zich onder andere op NRA-voorman Wayne LaPierre, die acht keer naar de Bahama’s zou zijn gevlogen met een privévliegtuig op kosten van de organisatie. LaPierre, die al bijna dertig jaar het gezicht van de organisatie is, is volgens de aanklager het centrale figuur achter het wanbeleid. Ze stelt dat de bestuurders al het geld moeten terugstorten in de kas van de organisatie.

Vanwege de grootschalige corruptie is ontbinding van de machtige organisatie volgens James, die lid is van de Democratische partij, de enige optie. In een eerste reactie noemt de NRA, een publieke supporter van president Trump, de rechtszaak een „ongelofelijke aanval op de organisatie en het grondwettelijk recht om wapens te dragen”. President Trump reageerde tijdens een persconferentie dat de NRA zich beter kon inschrijven in Texas in plaats van New York en schreef later op Twitter dat radicaal-links in New York de organisatie probeert de vernietigen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Just like Radical Left New York is trying to destroy the NRA, if Biden becomes President your GREAT SECOND AMENDMENT doesn’t have a chance. Your guns will be taken away, immediately and without notice. No police, no guns!

Tegelijkertijd heeft een openbaar aanklager in Washington een rechtszaak aangespannen tegen de NRA Foundation, een aparte stichting die onderdeel is van de NRA. Volgens de aanklager heeft de NRA Foundation liefdadigheidsgelden geleend aan de NRA om hun financiële tekorten daarmee te dichten. Daarmee zou de stichting niet onafhankelijk zijn en opereren als een “marionet” van de NRA.

De NRA is een van de oudste organisaties in de Verenigde Staten. De organisatie werd opgericht in 1871 en is een groot voorvechter van het recht om wapens te dragen. De wapenlobby heeft veel leden, met name uit conservatieve kringen, en is de afgelopen jaren regelmatig in opspraak gekomen door na dodelijke schietpartijen te lobbyen tegen strengere wapenwetten.