Laatste nieuws

Zeker 135 doden

Dodental naar 135

Het dodental als gevolg van de explosie gisteren is opgelopen naar zeker 135. Dat heeft de Libanese minister van Volksgezondheid gezegd. Het ministerie houdt rekening met vijfduizend gewonden. Tientallen mensen worden nog vermist. Reddingswerkers zijn nog op zoek naar overlevenden tussen het puin.

85 procent van graanvoorraad Libanon verwoest door explosie

De explosie in Beiroet heeft meerdere graansilo’s in de haven verwoest die samen goed zijn voor 85 procent van de graanopslag in het land. Het graan ligt in de openlucht, is vervuild geraakt en kan daardoor niet meer geconsumeerd worden. Dat heeft Raoul Nehme, minister van Economie en Handel, tegen lokale media gezegd. Volgens de minister heeft Libanon genoeg graan om te voorzien in de „onmiddellijke behoeften” van het land. Het is niet bekend of de verspilling van het graan op langere termijn voor voedseltekorten zal zorgen.

Actie op sociale media voor slaapplaatsen

Honderden Libanezen bieden woensdagavond via sociale media slaapplaatsen aan voor getroffenen van de ramp in Beiroet. Via de hashtag #OurHomesAreOpen worden in het Engels en Arabisch onder meer logeerbedden, maar ook lege kamers en woningen beschikbaar gesteld. Door de explosie hebben naar schatting 200.000 mensen in de Libanese hoofdstad geen dak meer boven hun hoofd. De schade wordt geschat op drie tot vijf miljard dollar (2,5 tot 4 miljard euro).

Nederlands reddingsteam naar Beiroet

Een Nederlands zoek- en reddingsteam van 67 personen is woensdagavond naar Beiroet vertrokken om noodhulp te verlenen. Het team bestaat onder meer uit medewerkers van de brandweer, politie, trauma-artsen en verplegend personeel.

Vrouw ambassadeur Nederland zwaargewond in ziekenhuis

De vrouw van de Nederlandse ambassadeur in Beiroet, die zelf ook voor het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt, ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken na berichtgeving van persbureau ANP.

Twee andere medewerkers van de ambassade en twee partners van ambassadepersoneel zijn lichtgewond geraakt bij de explosie. Ook één andere Nederlander raakte licht gewond. De woordvoerder zegt op dit moment „geen aanwijzingen” te hebben dat er nog meer Nederlandse slachtoffers zijn.

Rode Kruis opent gironummer 5125 voor Beiroet

Het Nederlandse Rode Kruis heeft woensdag gironummer 5125 geopend voor hulp aan de slachtoffers van de explosie in Beiroet.