ING hoopt met stroppenpot van 1,3 miljard klaar te zijn

Kredietverliezen De winst van ING daalde met 80 procent door de flink hogere stroppenpot. Wel zag de bank de vaste inkomsten in het tweede kwartaal gelijk blijven.

In het tweede kwartaal is de winst van ING verder geslonken door 331 miljoen euro aan afwaarderingen door corona.
In het tweede kwartaal is de winst van ING verder geslonken door 331 miljoen euro aan afwaarderingen door corona. Foto Lex van Lieshout/ANP

De coronapandemie houdt ook de grootste bank van Nederland in de greep. ING zag de winst in het tweede kwartaal met bijna 80 procent dalen tot 299 miljoen euro. Belangrijke oorzaak: de bank heeft 1,3 miljard euro opzijgezet om mogelijke verliezen op leningen, te wijten aan de impact van de pandemie op de economie, op te vangen.

De toevoeging aan de ‘stroppenpot’ in het tweede kwartaal is flink meer dan de 661 miljoen euro die in het eerste kwartaal is toegevoegd. ING was met dat bedrag destijds een van de Europese banken met de kleinste stroppenpotten.

Analisten hadden volgens financieel persbureau Bloomberg voor het tweede kwartaal een toevoeging van 1,2 miljard euro verwacht. Voor de rest van het jaar verwacht ING niet verdere significante bedragen opzij te zetten. Voorwaarde daarvoor is wel dat de coronapandemie niet nog meer uit de hand loopt, economisch gezien.

De vorige maand aangetreden topman Steven van Rijswijk legde tegenover analisten uit dat een flink deel van de huidige toevoegingen aan de stroppenpot is te herleiden tot de gedurende het kwartaal verslechterde economische vooruitzichten. Boekhoudregels schrijven voor dat banken bij donkere economische wolken ook voor leningen die netjes worden afgelost geld opzij moeten zetten. Voor leningen in deze zogenoemde ‘stage 1’ (geen enkele aanwijzing voor wanbetaling) en ‘stage 2’ (licht risico) zette ING respectievelijk 255 en 299 miljoen euro opzij. De kans is aanwezig dat deze voorzieningen later weer vrijvallen, als de economie herstelt en de klanten blijven aflossen.

Wirecard

Voor mogelijke verliezen op feitelijke slechte leningen, waar al betalingen op gemist zijn, zette ING 771 miljoen opzij. In die ‘stage 3’-stroppenpot is overigens ook een bedrag gestopt vanwege mogelijke verliezen op een „flinke fraudezaak”, los van corona. Uit hints van Van Rijswijk was op te maken dat het gaat om Wirecard, het Duitse fintechbedrijf waar ING een kredietlijn van 200 miljoen euro aan had verschaft. Volgens persbureau Bloomberg zou Wirecard daar ongeveer 180 miljoen euro van opgenomen hebben.

De winst van ING werd in het tweede kwartaal verder gedrukt door 331 miljoen euro aan afwaarderingen door corona. De bank maakte vorige week al bekend dat het ongeveer dat bedrag moest afboeken omdat sommige bezittingen en investeringen door de coronacrisis minder waard waren geworden.

Lees ook: Vooralsnog houden de Europese banken het vol

Dit jaar geen dividend uitbetalen

In het persbericht over de kwartaalcijfers benadrukte ING dat de vaste inkomsten, zoals rente op hypotheken en andere leningen en vergoedingen voor beleggingsdiensten, „veerkrachtig” zijn tijdens de coronacrisis. De omzet in het tweede kwartaal bleef vrijwel gelijk aan een jaar eerder: 4,7 miljard euro.

ING meldde verder dat het blijft luisteren naar de dringende aanbeveling van de Europese Centrale Bank om dit jaar geen dividend uit te betalen. De Europese toezichthouder vindt dat alle banken voorlopig geen kapitaal moeten uitkeren aan aandeelhouders, vanwege de onzekere invloed van de coronapandemie op de bankbalansen.

ING houdt het kapitaal voor het dividend over 2019, zo’n 1,7 miljard euro, wel apart om eventueel later nog uit te keren. De winst over het eerste halfjaar van 2020 werd echter volledig toegevoegd aan de kapitaalreserves. Mede daardoor steeg de kapitaalratio van ING het tweede kwartaal tot 15 procent, van 14,5 procent een jaar eerder.