Femke Merel van Kooten wisselt voor vierde keer in een jaar van partij

Partij voor de Toekomst Het Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten shopt van fractie naar fractie sinds haar aantreden in 2017. Nu gooit ze de deur dicht bij de Partij voor de Toekomst.
Henk Otten, Jeroen de Vries, Femke Merel van Kooten-Arissenen en Henk Krol eind juni toen bekend werd dat zij gingen samenwerken binnen de Partij voor de Toekomst.
Henk Otten, Jeroen de Vries, Femke Merel van Kooten-Arissenen en Henk Krol eind juni toen bekend werd dat zij gingen samenwerken binnen de Partij voor de Toekomst. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten heeft gebroken met de Partij voor de Toekomst. Ze heeft haar samenwerking met voormalig 50Plus-fractievoorzitter Henk Krol verbroken en is sinds donderdag weer zelfstandig Tweede Kamerlid.

Van Kooten begon afgelopen mei samen met Krol de Partij voor de Toekomst, nadat Krol was opgestapt bij zijn oude partij uit onvrede over de stammenoorlogen binnen 50Plus. Krol is bij de Tweede Kamerverkiezingen gedoodverfd lijsttrekker van de nieuwe partij, Van Kooten zou de tweede plaats op de lijst krijgen. Maar Van Kooten voelt zich voorgelogen door Krol en geschoffeerd door andere bestuurders van de partij.

Motorblok van de partij

Zo zou ze niet of nauwelijks op de hoogte zijn geweest van fusiegesprekken afgelopen juni tussen de Partij voor de Toekomst en de politieke beweging van senator Henk Otten, de Groep-Otten (GO), een afsplitsing van Forum voor Democratie. In een interview in het Algemeen Dagblad zegt Van Kooten dat Krol daarover heeft gelogen. „Er zou geen fusie met de Groep-Otten komen.”

Daarnaast zou het niet geboterd hebben tussen haar en Henk Otten. Die beschouwde zichzelf als het „geoliede motorblok achter Krol”, zei hij eind juni in NRC, toen de fusie naar buiten kwam. Maar achter de schermen zou Van Kooten anders te horen hebben gekregen: „Wij zijn het motorblok van de partij, jij een blok aan ons been”, beet hij haar intern toe.

Recent zou vanuit het inmiddels door de Groep-Otten gedomineerde partijbestuur haar lidmaatschap van de Partij voor de Toekomst, waarvan ze zelf mede-oprichter was, in twijfel zijn getrokken. De laatste druppel zou voor Van Kooten op 2 juli zijn geweest, de laatste dag voor het zomerreces. Toen meldde Otten zich in de fractiekamer van Krol en Van Kooten en bemoeide zich met het stemgedrag van die twee. Ze kreeg ook herhaaldelijk te horen dat zij en Krol maar een minimale positie in de partij vertegenwoordigden en dat de Groep-Otten veel meer leden in de Senaat had ingebracht en daarbuiten nog vertegenwoordigers in provincies en gemeenteraden.

Geen geld

Van Kooten zegt in het interview met het AD dat die fusie met GO vooral om geld ging. Geld dat Krol niet heeft, maar vermogende kennissen van Otten en televisiepresentator en makelaar Harry Mens wel. Geldschieters waarvan er een, vastgoedman Pieter Bogaardt, op 26 juni, na een kennismakingsgesprek, per direct benoemd werd tot penningmeester.

Van Kooten heeft na dit vertrek inmiddels een turbulent politiek verleden in de Tweede Kamer opgebouwd, sinds haar aantreden in 2017 voor de Partij voor de Dieren. Daar stapte ze vorig jaar zomer op omdat die partij zich volgens haar te veel met dierenwelzijn en te weinig met mensen zou bezighouden.

Nieuwe afsplitsing

Na een korte periode als zelfstandig Tweede Kamerlid (de Groep-Van Kooten Arissen), werd ze in februari lid van 50Plus om vervolgens in mei met Krol de Partij voor de Toekomst op te richten. Sindsdien vormden zij samen in de Tweede Kamer de Groep Krol/Van Kooten.

Vanaf donderdag is de Tweede Kamer weer een afsplitsing rijker en zitten Krol en Van Kooten waarschijnlijk niet meer naast elkaar tijdens het spoeddebat over de coronacrisis. Krol zelf moest dat in de nacht van woensdag op donderdag uit de media vernemen. Net als Henk Otten, ook die was niet vooraf over Van Kootens vertrek geïnformeerd.

Lees ook: Jan Nagel met nipte meerderheid opnieuw voorzitter 50Plus

‘Nooit lid geweest’
Henk Krol zelf zegt vannacht volkomen overrompeld te zijn met het bericht over het vertrek van Van Kooten. Er waren volgens hem wel spanningen, maar die betroffen vooral de baantjes die Van Kooten via haar man, Frank van Kooten, had doorgespeeld aan bekenden van haar, waaronder columnist en voormalig politicus Jan Roos. „We wilden inzage in de contracten die ze met Roos had afgesloten, maar die gaf ze niet. Ze benoemde haar man tot fractiesecretaris, zonder dat wij het wisten. Dat waren allemaal zaken die al speelden voordat Henk Otten aan boord kwam.”

De spanningen liepen volgens Krol op toen Van Kooten niet verscheen op „een evaluatiegesprek over haar met het bestuur. Dat ging formeel over haar, maar vooral over haar man. Die slaagde erin met iedereen ruzie te krijgen.” Van Kooten is volgens Krol ook nooit lid geweest van de Partij voor de Toekomst. „Daar moet je formeel voor worden uitgenodigd door het partijbestuur. Maar ze heeft ook nooit contributie betaald.”

Van Kooten heeft haar man, Frank van Kooten, niet achter de rug van Krol om, aangesteld als fractiesecretaris. Krol was daarvan op de hoogte, zo blijkt uit interne communicatie binnen de partij in mei. Daarin schrijft Krol dat hij Van Kooten ziet als ‘ambtelijk secretaris van een snel groeiende fractie’. Van Kooten heeft ook geen contracten met Jan Roos gesloten, zoals Krol zegt. Wel met een politieke vriend van hem uit de tijd van Geen Peil, Ahmed Aarad. Roos heeft volgens Van Kooten wel mediatraining gegeven aan zijn echtgenote. Over de geldschieters die via Henk Otten de partij worden binnengeloodst, weten ze allebei weinig. Wel dat het om aanzienlijke bedrag, „enkele miljoenen”, zou gaan.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Jan Roos met Ahmed Aarad op de kieslijst van Geen Peil heeft gestaan. Dat is hierboven aangepast.