In beeld

Ravage in het havengebied, vernielde auto’s, overal gebroken ruiten: Beiroet ligt in puin

Twee enorme explosies maakten dinsdagavond de haven van Beiroet en de omliggende wijken met de grond gelijk. Zeker honderd mensen kwamen om het leven, driehonderdduizend mensen raakten dakloos. De schade loopt in de miljarden. De Libanese president Michael Aoun heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd voor zijn land, dat economisch toch al aan de grond zat.
Een man neemt de enorme ravage in ogenschouw die de explosies in de haven van Beiroet hebben aangericht. De oorzaak van de ontploffingen wordt vermoed in een voorraad van 2.750 ton ammoniumnitraat die al jaren in het havengebied lag opgeslagen en daar niet had mogen liggen. De stof, die onder meer wordt gebruikt voor kunstmest, kan onder bepaalde omstandigheden explosief worden.
Foto Ibrahim Amro/AFP
Een schip in de verwoeste haven van Beiroet. Libanon is voor zijn voedsel en brandstof bijna geheel afhankelijk van import, die voor een belangrijk deel via de haven van de hoofdstad het land binnenkwam.
Foto AFP
Dikke zwarte rookpluimen stijgen dinsdag op boven de haven. Containers en hijskranen zijn verschroeid. Opslagloodsen zijn met de grond gelijkgemaakt.
Foto AFP
Grote delen van de stad aan de Middellandse Zee liggen vol puin, zeker vierduizend mensen zijn gewond geraakt. Gewone Libanezen brengen gewonden naar ziekenhuizen in Beiroet. In het Sint George-ziekenhuis, een kilometer van het havengebied, is de ingang ingestort. De elektriciteit is er uitgevallen. Het ziekenhuis heeft inmiddels zijn deuren moeten sluiten.
Foto Marwan Tahtah/AFP
Bij het licht van de ondergaande zon is het stof en het puin te zien dat de dubbele ontploffing heeft veroorzaakt.
Foto Marwan Tahtah/AFP
Door de drukgolf die bij de ontploffing ontstond sprongen in de wijde omtrek de ramen. Veel mensen zijn gewond geraakt door rondvliegende glasscherven.
Foto Anwar Amro/AFP
Een Nederlands zoek- en reddingsteam van 67 personen vertrekt woensdagavond naar Beiroet om noodhulp te verlenen. Het team bestaat onder meer uit medewerkers van de brandweer, politie, trauma-artsen en verplegend personeel. Dat maakte minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, D66) woensdag bekend. Kaag woonde zelf als hoge VN-medewerker jarenlang in Beiroet.
Foto AFP
Auto’s liggen bedolven onder puin. Bebloede bewoners kruipen na enige tijd uit hun woningen, en reddingswerkers zoeken naar overlevenden. Een gewonde man wacht hier op hulp bij de haven.
Foto AFP
Volgens Marwan Abboud, gouverneur van Beiroet, is in bijna de helft van de stad schade aangericht. De kosten voor het herstel beragen volgens hem 3 tot 5 miljard dollar (2,5 tot 4,2 miljard euro). Naar schatting driehonderdduizend mensen zijn dakloos geraakt.
Foto Anwar Amro/AFP
Een overlevende wordt woensdag onder het puin vandaan gehaald in Beiroet. Zeker honderd mensen kwamen om het leven, onder wie tien brandweerlieden. Gevreesd wordt dat onder het puin nog meer dodelijke slachtoffers zullen worden gevonden.
Foto Hassan Ammar/AP
Na vijftien jaar burgeroorlog en decennia wanbestuur was Beiroet in veel opzichten een lelijke stad. Maar er waren verborgen pareltjes en die vond je bij uitstek in Gemmayzeh. De uitgaansbuurt met het ene hippe café of restaurant na het andere werd het zwaarst getroffen bij de explosies van dinsdag.
Foto Marwan Tahtah/AFP
Op deze luchtfoto is goed te zien hoeveel schade de explosies hebben aangericht aan de graansilo’s in de haven van Beiroet. De silo’s waren samen goed voor 85 procent van de graanopslag in het land, waar toch al problemen waren met de voedselvoorziening.
Foto AFP
Een gewonde man zit voor een restaurant in Mar Mikhael. Deze wijk had de afgelopen jaren Ghemmayzeh onttroond als de populairste uitgaansbuurt van de Libanese hoofdstad.
Foto Patrick Baz/AFP
Vernielde auto’s na de explosies in de haven van Beiroet. In de stad lijkt de burgeroorlog, die van 1975 tot 1990 het land in zijn greep hield, teruggekeerd. De Libanese president Michel Aoun riep woensdag de internationale gemeenschap op de hulp aan zijn land, dat al voor de explosie te maken had met economische malaise, te versnellen.
Foto Ibrahim Dirani/EPA
Een gewonde vrouw en haar echtgenoot zitten woensdag voor hun levensmiddelenwinkel in Beiroet. Kort na de explosie deden allerlei speculaties de ronde over de ontploffing. Was het een bomaanslag van Hezbollah? Een luchtaanval van vijand Israël? Na enige tijd meldden de autoriteiten dat aan de basis van de ontploffingen een grote voorraad ammoniumnitraat lag die niet in de haven had mogen liggen.
Foto Aziz Taher/Reuters