NVM: recordaantal huurcontracten afgesloten

Woningmarkt De huurprijzen zijn het tweede kwartaal van 2020 licht gestegen. Voor de vier grote steden lijkt een prijsplafond te zijn bereikt.
Een nieuwbouwcomplex aan de Zuidas in Amsterdam.
Een nieuwbouwcomplex aan de Zuidas in Amsterdam. Foto Berlinda van Dam/Hollandse hoogte

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn in Nederland 8.800 huurcontracten van één jaar of langer afgesloten. Het gaat om het hoogste aantal sinds het begin van de registratie van dergelijke huurcontracten in 2014. Dat blijkt woensdag uit cijfers van Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) en makelaarsvereniging NVM.

Dat er meer structurele contracten voor woonruimte zijn afgesloten, betekent niet per definitie dat ook meer mensen een huurwoning hebben gevonden, zegt een woordvoerder van NVM. De toename is ook te verklaren door de oplevering van nieuwbouwcomplexen, een groter aanbod huurwoningen voor lange tijd via verhuurplatforms als Airbnb en de afname van de vraag van expats en internationale studenten.

Lees ook: Geen toeristen meer? Dan maar een ‘gewone’ huurder

Huurpijzen licht gestegen

Verder is in de cijfers een lichte stijging van de huurprijzen te zien ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019. De gemiddelde huurprijs voor een woonhuis steeg met 1,4 procent, die voor appartementen met 2,5 procent. Volgens de woordvoerder komt dat doordat de vraag naar huurwoningen nog altijd groter is dan het aanbod.

Wel lijkt er een prijsplafond bereikt voor de grote steden, stelt NVM-voorzitter Onno Hoes in een toelichting bij de cijfers. In Amsterdam was er in het tweede kwartaal van 2020 een lichte daling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020, van 0,8 procent. Een gemiddeld huurappartement in de hoofdstad kost nu ongeveer 1.500 euro, nog altijd het hoogste van Nederland.