Recensie

Recensie Muziek

Jonna Fraser brengt broeierige zomerhits

Na zijn deelname aan New Wave in 2015 groeide Jonna Fraser uit tot een van de household names van de Nederlandse hiphop. Met zijn vloeiende mix van r&b-zanglijnen en rake rapcoupletten vult hij ook zijn nieuwe album Calma.

Het Spaanse woord voor kalmte past prima; waar de Zaandammer vroeger vooral wild rapte op boombapbeats, is hij uitgegroeid tot een artiest die perfect in balans is. Zijn plotselinge uithalen midden in een couplet lijken verdwenen. Rustig rapt hij over dat hij nu krijgt wat hij verdient, en dat zet hij tegenover de tijd dat hij met minimale financiële middelen nog hoofdzakelijk noedels at.

De arrangementen zijn rijk, warm en zitten vol met verrassingen. Hoe de verfijnde vocal chop opduikt boven het oosterse getokkel en de Afrikaanse drumritmes in ‘Idioot’ is daar nog maar één voorbeeld van. Top het af met behoorlijk wat broeierige r&b, zomerse ritmes, een snuf liefdesliedjes en Jonna Fraser gaat deze hittegolf flink zijn streamingcijfers opkrikken.