Nederlandse renner Jakobsen in kunstmatige coma na valpartij

Ronde van Polen Fabio Jakobsen werd op het parcours naar de zijkant gedrukt door de Nederlander Dylan Groenewegen. Jakobsen knalde met fiets en al door de barrières.
De massaval vlak voor de finish in Katowice. In het zwartgeel van Jumbo-Visma: Dylan Groenewegen.
De massaval vlak voor de finish in Katowice. In het zwartgeel van Jumbo-Visma: Dylan Groenewegen. Foto Andrzej Grygiel/EPA

De eerste etappe van de Ronde van Polen heeft woensdagavond een dramatisch einde gekregen. Door een hevige valpartij op het parcours is de 23-jarige Nederlandse wielrenner Fabio Jakobsen ernstig gewond geraakt. Volgens zijn wielerploeg Deceuninck-Quickstep wordt hij kunstmatig in coma gehouden, in een kritieke maar stabiele toestand. De eerste tests hebben niet op letsel aan zijn hersenen of wervelkolom gewezen.

Tijdens de eindsprint dreef de eveneens Nederlandse wielrenner Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) Nederlands kampioen Jakobsen (Deceuninck-Quick Step) zo ver naar de zijkant van het parcours, dat Jakobsen met fiets en al door de barrières knalde. Na de crash botste de renner achter de omheining vervolgens frontaal op een cameraman.

De dranghekken belandden op het wegdek, waardoor meerdere andere renners ook onderuit gingen. Groenewegen was één van hen: de Amsterdammer kwam vallend over de finishlijn. De jury heeft hem na afloop aangewezen als schuldige voor de zware valpartij en hem gediskwalificeerd. Vooralsnog is Jakobsen nu aangemerkt als winnaar van de etappe.

De internationale wielerfederatie UCI heeft laten weten een onderzoek in te stellen naar Groenewegen. In een verklaring schrijft de federatie: „We keuren het gevaarlijke gedrag van Groenewegen sterk af.” De UCI noemt het voorval „onacceptabel”. De 27-jarige renner is uit de wedstrijd gezet.

De ploeg van Groenewegen, Jumbo-Visma, heeft in een tweet excuses aangeboden voor de valpartij. Intern wordt verder overleg gevoerd voordat mogelijke vervolgstappen worden aangekondigd, schrijft de sponsor. Ploegleider van Deceuninck-Quick Step Patrick Lefevere is woedend op Groenewegen en tweet dat de Nederlander voor zijn aandeel in de valpartij vervolgd zou moeten worden.