Coronapandemie

VN-diplomaten: coronapandemie verergert conflicten wereldwijd

De coronapandemie verergert de humanitaire situatie in conflictgebieden over de hele wereld. Dat zeggen diplomaten en experts van de Verenigde Naties. Hulpprogramma’s komen wereldwijd onder druk te staan omdat er nu minder geld en aandacht voor is, aldus experts. „We staan pas aan het begin van een behoorlijk lang drama”, zegt VN-kenner Richard Gowan. Volgens de diplomaten geven Westerse landen veelal prioriteit aan hun nationale economie. Vanwege nationale lockdowns is het bovendien lastiger om te bemiddelen in conflicten en om hulpgoederen te verstrekken. Vanwege de economische gevolgen van de uitbraak van het coronavirus, dreigt ook wereldwijd geweld op te laaien. In onder meer Libië en Syrië wordt nog altijd gevochten. In Jemen is de situatie volgens diplomaten zelfs verergerd. (NRC)