Laatste nieuws Covid-19

Nederlandse horeca noemt coronamaatregelen onduidelijk

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op donderdag 6 augustus is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Omzet Uber daalt sterk door coronacrisis, maaltijdbezorging groeit

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben een persconferentie gehouden over de situatie rondom het coronavirus in Nederland. Volgens Rutte is een tweede lockdown niet nodig. Wel zullen er lokaal en regionaal maatregelen getroffen worden.
 • Tijdens de persconferentie zei minister De Jonge dat er nu 259 besmettingsclusters in Nederland zijn. Ondanks dat jongeren volgens de beleidsmakers minder streng zijn met het volgen van coronamaatregelen, mogen de introductieweken voor nieuwe studenten wel doorgaan.
 • De horeca in Nederland moet voortaan gasten gaan registreren met naam en contactgegevens om clusters te kunnen opsporen. Ook mogen lokale autoriteiten sluitingstijden gaan beperken. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de maatregelen onduidelijk.
 • Nadat vliegtuigmaatschappij Lufthansa het slechtste kwartaal in de bestaansgeschiedenis draaide, is er aangekondigd dat er 22.000 fulltimebanen geschrapt zullen worden. Ook worden er tenminste honderd vliegtuigen permanent uit de vloot gehaald.

Booking.com rapporteert 372,9 miljoen euro verlies over het tweede kwartaal

Reissite Booking.com had in het tweede kwartaal van dit jaar 84 procent minder inkomsten dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder: 630 miljoen dollar (530,3 miljoen euro). Het bedrijf rapporteerde donderdag als gevolg daarvan een nettoverlies van 443 miljoen dollar (372,9 miljoen euro) verlies over de afgelopen drie maanden.

Vorig jaar wist Booking in het tweede kwartaal nog een 1 miljard dollar (842 miljoen euro) winst te boeken. Er werden afgelopen 87 procent minder kamers geboekt via de site, vergeleken met vorig jaar.

De reis- en hotelboeksite is zwaar getroffen door de coronapandemie en de maatregelen tegen de verspreiding van het virus. In het eerste kwartaal van 2020 vielen de inkomsten terug met 91 procent. „We stonden voor een uitdagend tweede kwartaal en blijven voor uitdagingen staan vanwege de invloed van de Covid-19-pandemie op reisvraag. Sinds april zien we echter een bemoedigende verbetering in de boekingstrends”, zei Glenn Fogel, de CEO van de holding van Booking.

Studentenvakbond LSVB 'opgelucht en redelijk tevreden' met nieuwe coronamaatregelen

„We zijn opgelucht, en redelijk tevreden”, zegt Freya Chiappino, vicevoorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) vlak na de persconferentie. „Het lijkt erop dat er weinig hoeft te veranderen aan de introductieprogramma’s die er in alle studentensteden al liggen.” Chiappino wijst op het feit dat veel introductiebesturen zowel een digitaal als een fysiek programma hebben voorbereid. Volgens de formulering van premier Rutte kan dat zo blijven, denkt ze, mits het in kleine groepen en volgens strenge maatregelen gebeurt.

Hoe de introductieprogramma's er precies uit gaan zien, is volgens Chiappino nog lastig te zeggen. „In elke stad worden andere activiteiten georganiseerd.” Ze wijst, net als Rutte in zijn persconferentie, naar de lokale introductiebesturen, de lokale aftakkingen van de studentenvakbond en veiligheidsregio’s; die zullen met elkaar om de tafel moeten om te kijken of de huidige plannen voldoen aan de nieuwe eisen van het kabinet.

In de meeste studentensteden moet de introductieperiode nog beginnen, maar in Leiden zijn de zogeheten ‘El Cid weken’ al sinds afgelopen woensdag aan de gang. Vooralsnog maakt Chiappino zich geen zorgen over de voortgang van het programma in Leiden. „De eerste drie dagen zijn daar alleen digitaal. De fysieke activiteiten beginnen pas volgende week.”

KHN: nog veel onduidelijk over nieuwe maatregelen voor de horeca

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt het vreemd dat in de nieuwe coronamaatregelen zoveel nadruk is komen te liggen op uitgaansgelegenheden. „Terwijl de grootste bron van besmettingen in de thuissfeer ligt, en daarnaast op het werk en bij de sport”, zegt Dirk Beljaarts, algemeen directeur van KHN. „Slechts een klein deel van de besmettingen ontstaat in de vrijetijdsbesteding, waar horeca weer slechts een klein onderdeel van is.”

Beljaarts hoopt dat er in de toelichting op de nieuwe maatregelen meer duidelijkheid zal komen over „het hoe en waarom” van de voorschriften. „Als dat goed onderbouwd is, dan is het geen probleem”. Wel verbaast de directeur van KHN zich over bijvoorbeeld de „overvolle bussen naar Zandvoort”, waar ogenschijnlijk geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden, maar ook geen boetes zijn uitgedeeld. „Dat is voor horecaondernemers wel moeilijk verkroppen. Voor hen is het belangrijk dat er een goede onderbouwing van de maatregelen is, om te voorkomen dat de indruk ontstaat dat het willekeur is.” Hetzelfde geldt volgens de KHN voor de maatregel dat burgemeesters kunnen besluiten een café om 12.00 uur 's nachts te sluiten.

Eerder op de avond maakte de regering bekend dat horecaondernemers de naam en contactgegevens van hun gasten moeten gaan vragen bij binnenkomst. „Daar wil ik graag meer details van hebben”, zegt Beljaarts. „Aan het begin van de crisis werd ons juist verteld dat dat niet verplicht kon worden vanwege de privacywet. Is nu het vrijwillig of verplicht?”

De horeca-uitbaters staan niet onwelwillend tegenover de maatregelen an sich, benadrukt Beljaarts.„We zien juist dat de horecaondernemers heel hard hun best doen om een veilig uitgaan en een veilige werkomgeving te bieden. Ze hebben de volksgezondheid echt op nummer een staan.”

Deze nieuwe maatregelen zijn aangekondigd in de persconferentie

Op hun eerste persconferentie in anderhalve maand tijd hebben premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) bij herhaling aandacht gevraagd voor de nog altijd geldende coronaregels. Er werd bovendien een aantal nieuwe maatregelen aangekondigd.

Zo worden de introductieweken voor nieuwe studenten zoveel mogelijk online georganiseerd. Als er een fysiek evenement plaatsvindt, mag dat niet tot later dan 22.00 uur 's avonds duren. En alcohol is er strikt verboden. Rutte en De Jonge benadrukten dat vooral jongeren zich steeds minder aan de regels houden. Daardoor ontstaan besmettingsclusters, daavan zijn er nu 259 in Nederland.

Omdat nu beter in beeld is waar de clusters zich bevinden dan aan het begin van de crisis, hebben burgemeesters de bevoegdheid regionaal maatregelen in te voeren. Zo mogen burgemeesters vanaf nu de aanwezigheid van supporters bij sportwedstrijden beperken of verbieden.

Voor de horeca worden op landelijk niveau twee nieuwe regels ingevoerd. Bij de ingang van horecagelegenheden worden gasten voortaan gevraagd om hun naam en contactgegevens achter te laten. Een eventueel cluster kan dan snel worden opgespoord. Mocht er volgens de lokale GGD een cluster zijn ontstaan in een horecagelegenheid, dan gaat deze voor twee weken dicht. Burgemeesters mogen tot slot sluitingstijden voor horeca en avondwinkels beperken tot 12 uur 's nachts.

De Jonge: teststraat op Schiphol opent eind volgende week

Het kabinet hoopt eind volgende week op Schiphol een coronateststraat in te richten. Daarna zullen ook andere Nederlandse luchthavens zo'n testpunt krijgen. Dat zei minister De Jonge tijdens de persconferentie op donderdagavond.

Zo'n coronatest is niet verplicht bij aankomst op de luchthaven. Ook niet als iemand uit een gebied komt met de gevaarcode oranje (alleen noodzakelijke reizen). Volgens minister De Jonge is er geen wettelijke basis waarmee iemand verplicht kan worden tot een coronatest.

Reizigers uit risicogebieden wordt met klem gevraagd bij terugkomst meteen twee weken in zelfquarantaine te gaan en thuis te blijven. Ook dit voorschrift kan volgens De Jonge niet verplicht worden gesteld. Wel kan de GGD aan de hand van passagiersgegevens reizigers gaan bellen om na te gaan of ze zich eraan houden.

„Het is belangrijk om zo min mogelijk tijd te laten zitten tussen besmetting en start bron- en contactonderzoek”, zei minister De Jonge. Vanaf 12 augustus kunnen mensen online hun uitslag inzien.

De Jonge: we kennen nu 259 clusters

„De vrijheden die we ons hebben kunnen veroorloven gingen gepaard met een grote verantwoordelijkheid. Steeds als we verslappen, slaat het virus zijn slag”, waarschuwde minister Hugo de Jonge. Wel benadrukte hij dat Nederland er op dit moment beter voor staat dan in maart, toen het virus voor het eerst zijn intrede deed in Nederland. „We kunnen iedereen met klachten inmiddels testen. Contacten kunnen we nagaan. We weten waar het virus zit en hoe snel het toeneemt. Dat ging de afgelopen week twee keer zo snel.”

Volgens De Jonge vindt de verspreiding vooral plaats in groepjes. „We kennen nu 259 clusters”, vervolgde De Jonge. „Met name regio's als Rotterdam, Amsterdam geven reden tot zorg.” Om die reden wordt ook gekozen voor lokale en regionale regels, in plaats van veel landelijke maatregelen.

Correctie 6 augustus 19.56 uur: in een eerdere versie van dit bericht stond dat er 295 clusters bekend zijn. Dat moest 259 zijn, hierboven is dat aangepast.

Rutte: versoepeling horecagelegenheden deels teruggedraaid

Er zijn twee nieuwe landelijke maatregelen afgekondigd. Een van de versoepelingen van de maatregelen voor de horeca wordt weer teruggedraaid. „Mensen kunnen nog steeds uit eten. Maar gelden blijft: reserveren kan vooraf of aan de deur”, zei premier Rutte. Nieuw is dat bij de ingang gevraagd wordt om naam en contactgegevens te noteren.

Ook nieuw is dat horeca en andere recreatieve instellingen verplicht twee weken gesloten moeten blijven wanneer de GGD vaststelt dat er op die locatie meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden.

De tweede landelijke maatregel is dat er strenge regels komen voor de introductieweken van hbo's, mbo's en universiteiten. Deze kennismakingsactiviteiten voor studenten zullen zo veel mogelijk online plaats moeten vinden. „Fysieke activiteiten mogen alleen in kleine groepen en op anderhalve meter plaatsvinden.”

Introductiebijeenkomsten van studentenverenigingen worden geheel verboden. Ontgroeningen zijn komend jaar dus ook verboden, zoals eerder vandaag al bekend was gemaakt.

Rutte: vermijd drukke plaatsen in Amsterdam, tweede lockdown niet nodig

Premier Mark Rutte heeft tijdens de persconferentie gezegd dat er geen tweede lockdown hoeft te komen. Wel worden er lokaal en regionaal maatregelen getroffen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. „Heel specifiek voor de stad Amsterdam zeg ik tegen toeristen uit binnen- en buitenland: vermijd drukke plekken in Amsterdam”, aldus premier Rutte.

Burgemeesters mogen vanaf nu zelf beslissen om bepaalde maatregelen in te gaan voeren. Zo kunnen burgemeesters er vanaf nu voor kiezen om de openingstijden van horecagelegenheden en nachtwinkels in hun gemeente te beperken tot twaalf uur 's nachts.

Verder benadrukte Rutte dat de basisregels, zoals handen wassen en anderhalve meter afstand houden van mensen buiten het eigen huishouden, van belang blijven

„Het is belangrijk om te beseffen dat een groot deel van de besmettingen thuis gebeurt”, vervolgde Rutte. „Het coronavirus komt als ongenode gast mee achter de voordeur”.

Persconferentie premier Rutte en minister De Jonge om 19.00 uur

Om 19.00 uur begint de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) over de huidige situatie omtrent het coronavirus. NRC is bij de persconferentie en plaatst de hoogtepunten en informatie over eventuele nieuwe maatregelen hier in het blog.

Slechtste kwartaal ooit voor Lufthansa, 22.000 banen geschrapt

Lufthansa schrapt 22.000 fulltimebanen. Dat is donderdag aangekondigd. De coronapandemie heeft „aanzienlijke gevolgen” voor het bedrijf, dat het slechtste kwartaal in zijn bestaansgeschiedenis draaide. De maatschappij haalt tenminste honderd vliegtuigen permanent uit de vloot.

Doordat het internationale vliegverkeer nagenoeg stillag, heeft Lufthansa de afgelopen drie maanden maar twintig procent van de omzet gedraaid die het in dezelfde periode vorig jaar maakte: een kleine twee miljard euro. Meer dan drie kwart daarvan werd verdiend met vrachtvluchten. Tussen april en juni, toen de maatregelen tegen de verspreiding van het virus wereldwijd op hun hoogtepunt waren, voerde Lufthansa maar 4 procent van zijn reguliere dienstregeling uit.

Topman Carsten Spohr denkt dat het internationale vliegverkeer niet eerder dan in 2024 weer draait zoals het voor de crisis deed. Lufthansa zelf denkt eind dit jaar hooguit 50 procent van de normale dienstregeling te hebben hervat. Lufthansa heeft in juni 9 miljard euro aan staatssteun toegezegd gekregen door de Duitse overheid.

Britse overheid kocht 50 miljoen ongeschikte mondkapjes

De Britse overheid gaat vijftig miljoen medische mondkapjes die zij in april aangeschafte, toch niet gebruiken. Dat meldt de BBC donderdag. De gezichtsmaskers hebben elastieken voor om de oren in plaats van voor om het hele hoofd heen. Hierdoor zouden ze niet strak genoeg zitten.

De mondkapjes waren bedoeld voor zorgmedewerkers. Leverancier Ayanda zegt tegen de BBC dat de mondkapjes aan de criteria voldoen die de Britse gezondheidszorg ten tijde van de bestelling had opgesteld. Wat er precies is misgegaan is onduidelijk. Leider van de Labour-partij Keir Starmer eist een onderzoek om dit te achterhalen.

De Britse overheid sloot in april een contract af met Ayanda voor 252 miljoen pond (280 miljoen euro). De overheid zegt snel op zoek te gaan naar nieuwe leveranciers om te kunnen voorzien in de vraag naar mondkapjes en de „globale concurrentie” aan te kunnen. Wat er met de afgekeurde mondkapjes gebeurt, is onduidelijk.

601 nieuwe besmettingen in één dag

Het RIVM heeft sinds woensdag 601 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Vooral mensen tussen de twintig- tot veertig jaar oud zijn besmet geraakt. Bijna de helft van alle nieuwe gevallen valt in die categorie. Er is het afgelopen etmaal voor zover bekend niemand overleden aan de gevolgen van Covid-19.

In hetzelfde tijdsbestek is het aantal Covid-19-patiënten op een intensive care-afdeling gedaald naar 29. Dat betekent dat er één patiënt minder op de IC's wordt verzorgd dan woensdag. Op reguliere afdelingen van ziekenhuizen liggen nog 79 mensen met Covid-19: negen minder dan een dag eerder. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ziet een „stabiel beeld” op de IC's.

'Toch introductieweken voor studenten, ontgroeningen verboden'

De introductieweken voor nieuwe studenten op universiteiten en hogescholen mogen dit jaar toch doorgaan. Dat maakt het kabinet naar verwachting donderdagavond bekend, meldt de NOS. De organisatoren moeten zich wel aan een aantal beperkingen houden. Evenementen mogen tot maximaal 22.00 uur duren en er mag geen alcohol worden gedronken en geschonken. Ontgroeningen door studentenverenigingen worden naar verwachting wel verboden.

Woensdag meldden onder meer RTL en de NOS op basis van Haagse bronnen nog dat het kabinet donderdagavond juist een verbod op introductieweken zou aankondigen. De afgelopen tijd nam het aantal besmettingen onder jongeren erg toe. Eerder deze week legde studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. in Amsterdam de kennismakingsperiode stil vanwege besmettingen onder de aspirant-leden.

Archiefbeeld van de Rotterdamse Eurekaweek. Foto Jerry Lampen/ANP

VO-raad vraagt OMT om duidelijkheid over ventilatiesystemen

De koepelorganisatie voor voortgezet onderwijs VO-raad wil dat het Outbreak Management Team (OMT) duidelijkheid verschaft over de rol van ventilatiesystemen bij de verspreiding van het coronavirus. Deskundigen deelden donderdag in het AD hun zorgen over de slechte staat van ventilatiesystemen op scholen. Zij vrezen dat de luchtkwaliteit door gebrekkige ventilatie kan verslechteren en het coronavirus zich kan verspreiden.

De VO-Raad wil voor 17 augustus een helder advies van het OMT over de ventilatiesystemen. Op die dag gaan middelbare scholen weer open voor alle leerlingen, zonder dat daarbij anderhalve meter afstand hoeft te worden gehouden. De onduidelijkheid over de rol van ventilatie leidt volgens de raad tot zorgen bij leerlingen, ouders en personeel.

Of het expertteam in staat is om de onduidelijkheid op tijd weg te nemen, is maar de vraag. Volgens het RIVM is het vooralsnog „onduidelijk of aerogene verspreiding een relevante rol speelt bij de verspreiding van het virus”.

Fitnessbranche vraagt 140 miljoen euro overheidssteun

De fitnessbranche heeft een aanvullend steunpakket van 140 miljoen euro nodig om de coronacrisis door te komen. Dat stelt branchevereniging NL Actief donderdag op basis van onderzoek onder haar leden. Zonder de financiële steun zou één op de zeven fitnessclubs voor het einde van het jaar failliet gaan.

De sportscholen leden al grote verliezen in de maanden dat zij moesten sluiten vanwege de coronacrisis, maar de „echte klap” moet volgens NL Actief nog komen. Tijdens de sluiting hebben veel sportscholen hun klanten gevraagd door te betalen, met de belofte dat dit later zal worden gecompenseerd. Dit moet de komende maanden gebeuren.

Omdat de omzetdaling als het ware is uitgesteld, kunnen sommige clubs volgens NL Actief niet aantonen dat ze minstens 30 procent minder omzet hebben behaald. Dat is de drempel om in aanmerking te komen voor bepaalde steunpakketten van de regering. Tot slot speelt volgens de koepel mee dat veel sporters terughoudend zijn met de terugkeer naar de sportschool, uit angst voor besmetting aldaar.

Gemeente Katwijk roept strandliefhebbers op weg te blijven

Op het strand van Katwijk is het vanwege het warme zomerweer momenteel erg druk. Daarom roept de gemeente strandgangers op niet meer af te reizen naar Katwijk, om te voorkomen dat het straks niet meer mogelijk is voldoende afstand van elkaar te bewaren. Ook op het strand geldt dat er anderhalve meter afstand gehouden moet worden.

Badgasten op het strand van Scheveningen. Foto Sem van der Wal/ANP

Een week geleden werden toegangswegen naar kustplaats Zandvoort nog afgesloten vanwege grote drukte op het strand. De gemeente schrijft donderdag op Twitter dat er rekening mee moet worden gehouden dat dat vandaag opnieuw kan gebeuren.

Dat het de komende dagen eveneens druk zal zijn in de diverse badplaatsen lijkt onvermijdelijk. Meteorologen gaan ervan uit dat het tot en met dinsdag op veel plekken in Nederland warmer kan worden dan 30 graden. Het hitteplan van het RIVM is sinds donderdag van kracht.

Twitter avatar gemeentekatwijk Gemeente Katwijk Let op! Het wordt momenteel te druk in Katwijk. Daarom roepen wij iedereen op om vandaag niet meer naar Katwijk te komen. https://t.co/1LjPwkd28x

Meer besmettingen in België en Duitsland

Een greep uit het nieuws van over de grens.

 • Het aantal nieuwe besmettingen in België is de voorbije week verder gestegen. Volgens de gezondheidsdienst Sciensano bleken gemiddeld 531 mensen per dag het coronavirus bij zich te dragen. Een week eerder lag dat cijfer nog op 355 besmettingen per dag. Hoewel het aantal Covid-19-gevallen toeneemt, vlakt de stijging volgens nieuwssite VRT NWS af. Veruit de meeste besmettingen vinden plaats in Antwerpen, blijkt uit de cijfers van Sciensano. Daar bleken in een week tijd 1.435 mensen besmet. De Nederlandse overheid ontraadt alle niet-noodzakelijke reizen naar die provincie.
 • Ook in Duitsland neemt het aantal gevallen weer toe. Daar was het aantal dagelijks gemelde gevallen woensdag voor het eerst sinds mei hoger dan duizend, blijkt donderdag uit cijfers van het Robert Koch-Institut, de Duitse evenknie van het RIVM. Mensen worden onder meer met het virus besmet op hun werk, zei minister van Volksgezondheid Jens Spahn volgens Reuters over de oplopende cijfers, maar er komen ook besmettingen uit het buitenland.

  Daarom moeten mensen die terugkomen uit risicogebied zich zaterdag laten testen bij aankomst in Duitsland. Spahn wees er verder op dat er meer getest wordt, waardoor ook meer besmettingen worden opgemerkt. Vooralsnog kunnen de autoriteiten het nog aan, maar toch vindt de minister de stijging „zorgwekkend”.

 • De Braziliaanse regering moet meer doen tegen de verspreiding van het coronavirus onder de oorspronkelijke bewoners van het land. Dat heeft het hooggerechtshof woensdag geoordeeld, meldt persbureau Reuters. De regering van president Jaïr Bolsonaro krijgt dertig dagen om een plan op te stellen. De stammen in het land worden mede door het virus in hun voortbestaan bedreigd. De overheid moet zorgen dat buitenstaanders die mensen niet kunnen besmetten.
 • Gambia heeft vanwege het coronavirus de noodtoestand afgekondigd en voor de komende drie weken een avondklok ingesteld. De grenzen gaan dicht, behalve voor diplomaten en voor vracht, meldt BBC Africa donderdag. Verder moeten scholen goeddeels dicht en zijn kerken gesloten. Gambia telt zevenhonderd bevestigde gevallen en zestien doden. Ook drie ministers zijn ziek. Mozambique besloot donderdag de noodtoestand voor dertig dagen te verlengen.

'Kabinet overweegt coronateststraat op Schiphol'

Het kabinet is van plan een teststraat te openen op Schiphol, waar reizigers die terugkeren uit een risicogebied zich kunnen laten testen op het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Volgens ingewijden wordt dit vanavond bekendgemaakt tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA), melden onder meer de NOS en RTL Nieuws.

In de teststraat zouden reizigers uit gebieden waarvan het reisadvies aangemerkt is als 'oranje', zich vrijwillig kunnen laten testen. Voor terugkeerders uit deze gebieden geldt al langer een dringend advies om twee weken in quarantaine te gaan. Een negatieve uitslag op Schiphol zou deze periode met een onbekend aantal dagen kunnen verkorten. Onder meer Zweden, Bulgarije, Roemenië, Kroatië, Antwerpen en Barcelona zijn momenteel aangemerkt als risicogebied.

Woensdag bleek al dat het kabinet overweegt de introductieweken voor studenten van het hbo en universiteiten te schrappen. De landelijke studentenvakbond LSVB zei dit besluit donderdagochtend op NPO Radio 1 te betreuren. „Wij vinden het jammer dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen introductieweken van studentenverenigingen en die van onderwijsinstellingen. Die laatste zijn, zeker in tijden van digitaal onderwijs, zeer belangrijk. Daar vind je jouw vrienden voor de gehele studie.”

Lees ook: Het kabinet kan nu niet meer achterblijven

Medewerkers van de GGD op Schiphol. Foto Evert Elzinga/ANP

Facebook en Twitter zien 'desinformatie' in video Trump

Facebook heeft een video verwijderd waarin Donald Trump stelde dat kinderen „vrijwel immuun” zijn voor het coronavirus. Dat meldt persbureau Reuters in de nacht van woensdag op donderdag. De video was een schending van de richtlijnen van het bedrijf omtrent het verspreiden van desinformatie over het coronavirus.

In de video, een opname van een interview van Trump met nieuwszender Fox News over het heropenen van de scholen, stelt de president dat dit zo snel mogelijk moet gebeuren. „Kinderen zijn vrijwel immuun ervoor [het virus]. Waarschijnlijk moet je hun immuunsysteem hiervoor prijzen, het heet 'jong zijn'.”

Het is voor het eerst dat Facebook een bericht van de president over het coronavirus verwijderde. Twitter, dat eerder berichten van Donald Trump censureerde of verwijderde, heeft dezelfde video later in de nacht van woensdag op donderdag gecensureerd op het twitteraccount van het campagneteam van Trump. Volgens de Washington Post wil Twitter dat het campagneteam de tweet zelf verwijdert en zal het account tot die tijd geen berichten kunnen versturen.

De gewraakte video is nog wel zichtbaar op het account van Lou Dobbs, met wie Trump over de scholen sprak bij Fox:

Twitter avatar LouDobbs Lou Dobbs Reopening Our Schools: @realDonaldTrump says schools will begin to open rapidly and safely despite some Dem leaders trying to keep them closed. #AmericaFirst #MAGA #Dobbs https://t.co/jIsScbPSoC

Colombiaanse ex-president Uribe test positief

De Colombiaanse ex-president Álvaro Uribe is na de eerste dag van zijn huisarrest positief getest op het coronavirus. De 68-jarige Uribe vertoont geen symptomen van de ziekte of problemen met ademhaling, meldt persbureau Reuters woensdag.

De oud-president, die het Zuid-Amerikaanse land leidde van 2002 tot 2010 en de mentor was van de huidige president Iván Duque, werd onder huisarrest geplaatst vanwege een onderzoek naar fraude en het manipuleren van getuigen. Het opgelegde voorarrest doet velen in Colombia vermoeden dat Uribe toch niet zo onkwetsbaar is als hij altijd leek.

Lees ook: De oude teflon-president van Colombia blijkt niet immuun

Welkom in een nieuw blog

Hier houdt NRC u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de coronapandemie. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • De Tweede Kamer komt volgende week woensdag toch plenair bijeen om het over de corona-aanpak van het kabinet te hebben. De coalitiepartijen wilden aanvankelijk niet terugkomen van reces, maar stemden toch in.
 • Het RIVM en de GGD Rotterdam-Rijnmond onderzoeken mogelijke oorzaken van het forse aantal besmettingen in verpleeghuis De Tweemaster in Maassluis. Het ventilatiesysteem heeft mogelijk bijgedragen aan een grote uitbraak daar afgelopen juni.
 • In Nederland lagen woensdag dertig mensen op de intensive care voor behandeling aan de complicaties van Covid-19. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg verwacht binnen nu en twee weken een verdere stijging van het aantal IC-opnames.
 • Risicovol gedrag is de belangrijkste oorzaak van de toename in het aantal coronabesmettingen de afgelopen dagen. Op plekken waar het aantal besmettingen in de afgelopen tijd (sterk) is gestegen zien de GGD-medewerkers overeenkomsten in het gedrag van mensen. Zo houden mensen zich op die plekken vaak niet aan de maatregel om anderhalve meter afstand te houden.
Het volledige coronablog van woensdag is hier terug te lezen.