In beeld

75 jaar Hiroshima

75 jaar geleden, op 6 augustus 1945, viel op de Japanse stad Hiroshima een atoombom, drie dagen later op Nagasaki. Het betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Op 6 augustus 1945 werd de eerste atoombom ter wereld op de Japanse stad Hiroshima gegooid. De Amerikanen wilden daarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog bespoedigen. ‘Hiroshima’ kostte aan 140.000 mensen het leven. Door de gevolgen die de bom op langere termijn had liep het dodental 237.000.
Foto U.S. Army/Reuters
De B29-bommenwerper waarmee de Amerikanen de atoombom afwierpen, werd de Enola Gay genoemd. Drie dagen na Hiroshima vloog de Enola Gay mee met de missie naar Nagasaki, maar dit keer als een verkenningsvliegtuig.
Foto U.S. Air Force/Reuters
Piloot Paul Tibbets (wiens moeder Enola Gay heette) zei enkele jaren voor zijn dood in 2007 dat hij geen spijt had. „Er zouden veel mensen sterven, maar by God, we zouden ook veel levens redden. We hoefden Japan niet binnen te vallen”, zei hij tegen The Guardian.
Foto U.S. National Archives and Records Administration/Reuters
De codenaam van de kernbom op Hiroshima was Little Boy. Fat Man was de bom die drie dagen later, op 9 augustus 1945, op Nagasaki werd afgeworpen.
Foto Los Alamos Scientific Laboratory/Reuters
De Prefectural Industrial Promotion Hall in Hiroshima vóór de atoombom (boven) en daarna (onder). Het is een van de weinige gebouwen die overeind bleef, en staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is nu een vredesmonument en wordt de Atoombomkoepel genoemd.
Foto Hiroshima Peace Memorial Museum/Shigeo Hayashi/Reuters
Een verslaggever tussen de puinhopen van Hiroshima, een maand na de atoombom.
Foto Stanley Troutman/AP
De mensen die in de twee weken na de bom binnen een straal van twee kilometer van het hypocentrum waren geweest, en daar waren blootgesteld aan radioactieve neerslag, worden in Japan ‘hibakusha’ genoemd.
Foto Department of Defense/Reuters
Hiroshima vanuit de lucht - boven in april 1945, onder in augustus. De foto’s laten goed zien hoe vernietigend ‘Little Boy’ was.
Foto The National Archives/Reuters
Mannen van de Japanse luchtbeschermingsdienst dragen een slachtoffer van de atoomaanval weg.
Foto Reuters
Piloot Paul Tibbets op een persconferentie de dag nadat hij de atoombom op Hiroshima had afgeworpen. Voor zijn dood in 2007 zei hij tegen The Guardian op de vraag waarom er ook een kernbom op Nagasaki werd gegooid: „Kijk, de eerste bom ging af en ze hoorden twee, drie dagen niets van de Japanners. De tweede werd gegooid, en opnieuw waren ze stil.” Japan capituleerde op 15 augustus 1945.
Foto Max Desfor/AP
De crew van de Enola Gay. Piloot Paul Tibbets (bovenste rij, in het midden) mocht zelf zijn bemanningsleden uitkiezen. Naast de negen op de foto waren er ook nog drie missiespecialisten, die kennis van de bom hadden.
Foto U.S. Army Air Forces/Reuters
Tussen de puinhopen is een weg vrijgemaakt. Foto van 8 september 1945. Japan capituleerde op 15 augustus 1945, waarmee de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam.
Foto APU.S. Air Force
De rookwolken van ‘Little Boy’. Aan The Guardian vertelde piloot Paul Tibbets in 2005: „Het ging recht omhoog. Het was zwart als de hel, en er was licht en kleuren en wit in de rook, en grijs. Bovenop was het als een kerstboom die was opgevouwen.”
Foto U.S. Army Air Forces/Reuters